Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Placki ziemniaczane: Polské bramboráky se podobají těm českým, ale často se jedí i nasladko
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons, Kavyass

Tradiční jednoduché jídlo se jí v celém Polsku. Každá rodina má svůj recept, ale základem jsou vždy brambory, nastrouhaná cibule, vejce a mouka, které se promíchají, vytvarují do placek a smaží na tuku. Tyhle bramboráky se podobají našim, ale jsou jiné. Víte, v čem se liší?

Brambory mají pomník

Brambory hrály a hrají důležitou roli ve výživě Poláků. Jak uvádí web annainthekitchen.com, poprvé je začali pěstovat vratislavští lékárníci v 16. století. Brambory se rychle rozšířily po celé zemi, v polské kuchyni zdomácněly a vydobyly si nezastupitelné místo. V městečku Biesiekierz na severozápadě Polska dokonce byl v 80. letech 20. století bramborům postaven pomník – devítimetrový rám, ve kterém je zasazena skoro čtyřmetrová bramborová hlíza z kamene! A aby toho nebylo málo, svůj svátek má i bramborová placka. Den bramborové placky se v Polsku slaví každoročně vždy 13. listopadu. Bramborové placky tam byly oblíbené za komunismu, kdy brambory byly jednou z mála dostupných surovin. Spolu s tzv. vaječnými řízky (karbanátky bez masa, pouze z vajec, strouhanky, mouky a sýra) jsou stále oblíbené v místních bufetech s rychlým občerstvením.

Křupavé placky z brambor

Recept na placki ziemniaczane je jednoduchý. Do mísy dejte 6 středně velkých brambor, oloupaných a jemně nastrouhaných, jemně nastrouhanou středně velkou cibuli, 2 větší vejce, ¼ hrnku hladké mouky, podle chuti sůl nebo čerstvě nastrouhaný pepř. Těsto dobře promíchejte. Brambory můžete nastrouhat už o den dříve a do doby, než je použijete, je uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Pečte na oleji, na sádle nebo na přepuštěném másle. Použijte ale raději pánev se silným dnem, aby se placky rovnoměrně opekly. Dejte pozor, nastrouhané syrové brambory mohou poměrně rychle zešednout. Jak upozorňuje thespruceeats.com, jejich ztmavnutí můžete zabránit tak, že je během přípravy ostatních ingrediencí namočíte do studené vody buď s citronovou šťávou nebo s jablečným octem. Před přípravou těsta je nezapomeňte vymačkat a co nejvíce osušit – i díky tomu budou placky křupavější.

Jak nejlépe chutnají?

Bramborové placky se v Polsku tradičně jedí v pátek v době půstu jako náhražka masa, a to s omáčkou z čerstvých hub, nejčastěji lišek. Tradiční je jejich servírování také se zakysanou smetanou, nasladko s rozvařenými jablky či jablečným pyré nebo jen s cukrem. Chuť bramboráků můžete vylepšit různými způsoby. Stačí do těsta před smažením přidat nastrouhaný česnek, cibuli, mrkev, pastinák, cuketu nebo jinou zeleninu. Pokud nejsou postním pokrmem, chutnají i s nakrájenou slaninou. Ideální jsou jako příloha ke gulášům nebo jinému dušenému masu. V mnoha rodinách se placky připravují ve větším množství, protože je lze zamrazit nebo uložit do ledničky a další den ohřát. Oblíbená je i velká placka přes celou pánev, známá jako tzv. maďarská palačinka, která se plní gulášem. Různě připravované placky z brambor se jedí i v jiných zemích. Židovské latkes, které patří k menu během svátku chanuka, jsou polským hodně podobné, stejně jako německý kartoffelpuffer nebo naše české bramboráky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více