Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 zákusků do skla: Likérovou špičku, mrkvový dort nebo cheesecake  můžete servírovat i zcela netradičně. Jak na to?
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Milujete dorty všech příchutí? Kdo by ses nimi ale dělal jindy než při nějaké slavnostní příležitosti? Jejich chuť si ovšem můžete dopřát kdykoliv a nebude vás to stát ani moc námahy. Až vás bude honit mlsná, stačí si potřebné ingredience napěchovat do skleničky, a vytvořit tak úžasné poháry.

Tiramisu ve skle

Nejslavnější italský dezert se  většinou připravuje do velké formy, v níž se pak nechává vychladit a ztuhnout. Jeho příprava nijak složitá není, chcete-li se ale vyhnout porcování dezertu a rádi byste zvolili nějaké efektnější servírování, zkuste jednotlivé suroviny místo do formy navrstvit do nějaké průhledné sklenice nebo misky. Navíc mu můžete dodat nějakou zajímavou příchuť. Stačí, když vrstvy piškotů namočené do mandlového likéru nebo rumu a mascarpone proložíte ještě vrstvou nějakého ovoce. Výborné jsou v tiramisu jahody, případně podušená jablíčka se skořicí.

Pohár à la cheesecake

Tvarohový koláč s křupavou vrstvou sušenkovou vrstvou by se dal bez přehánění označit za jeden z nejoblíbenějších dortů světa. Tento americký zázrak tvoří hlavně silná vrstva ze speciálního smetanového čerstvého sýra, jíž dodává svěžest citron či limetka, a ta pak krásně kontrastuje s křupavým korpusem z rozdrcených sušenek. Cheesecake se připravuje v pečené i nepečené variantě, důležité je, aby byla náplň jemná a krémová. Pokud dezert uděláte do skleničky, vyhnete se pečení, stačí jen vrstvu sušenek dát do skleniček na střídačku s krémem. Navíc tak můžete vytvořit i odlehčenější verzi dezertu. Připravte si: 200 g řeckého jogurtu, 150 g smetanového sýra, 1 lžíci cukru, 1 a ½ lžičky vanilkového cukru, 150 g jahod, 20 g pistácií a 80 g ovesných sušenek. Smíchejte řecký jogurt, smetanový sýr, cukr a vanilkový cukr na hladký krém. Jahody očistěte a rozčtvrťte. Pistácie nahrubo nasekejte. Ovesné sušenky rozdrobte najemno. Drobky ze sušenek rozdělte skleniček. Navrch nalijte jogurtový krém a ozdobte jahodami a nasekanými pistáciemi. Před podáváním nechte vychladit 10-15 min.

Likérová špička naruby

Dáváte si v cukrárně rádi koňakovou špičku? Tento zákusek je na přípravu poměrně náročný, když si ale všechny suroviny navrstvíte do sklenice, užijete si chuť dezertu téměř bez práce. Co budete potřebovat? Na piškot: 2 vejce, 2 lžíce cukru krupice, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžíci kukuřičného škrobu, Na krém: 350 ml smetany na vaření, 180 g cukru krupice, 1 lžíci holandského kakaa, 6 lžic kukuřičného, 250 g másla, 200 g čokolády na vaření, na zakončení: 100 ml smetany ke šlehání, 400 ml vaječného koňaku a 100 g čokolády na vaření. Na piškot nejprve oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky ušlehejte zvlášť s cukrem. Postupně přidejte mouku, škrob a sníh. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem naneste piškoty o průměru podle velikosti skleničky, do níž budete dávat dezert. Pečte je v troubě vyhřáté na 150 °C asi 12 minut. Na krém smíchejte v hrnci smetanu s cukrem. Přisypejte kakao, snižte teplotu, přidejte škrob a za stálého míchání metličkou svařte do hustšího krému. Pak sejměte z ohně, přidejte 50 g másla a rozehřátou čokoládu. Nechte vychladnout. Nakonec dáme do robotu zbylé máslo, postupně přidejte vychlazený krém a důkladně vyšlehejte. Do skleniček nalijte vaječný koňak, na něj položte piškot vypouklou částí nahoru a ten ozdobte krémem pomocí cukrářského sáčku po celém povrchu. Nakonec vše přelijte rozpuštěnou čokoládou smíchanou se smetanou. Dozdobte zbylými piškoty namočenými do čokolády.

Schwarzwald jako pohár

Dort nesoucí trochu zvláštní název Schwarzwald neboli Černý les je jedním z nejslavnějších německých moučníků. Tento opravdu luxusní dort je dokonalou kombinací čokoládového korpusu se šlehačkou, kterou navíc doplňuje třešňová náplň, jíž dodává šmrnc třešňová pálenka neboli třešňovice. Pověstnou třešničkou na dortu jsou pak opravdu třešně, ne višně, jak se často v mnoha receptech objevuje. Pokud se vám nechce do přípravy načančaného dortu, udělejte jej ve formě pohárů. Zde máte recept! Budete potřebovat: 5 vajec, 150 g cukru, 100 g hladké mouky, 50 g kukuřičného škrobu, 50 g kakaového prášku, 50 g rostlinného oleje, 2 cl třešňového brandy, 150 ml třešňové šťávy, 250 g třešní, 300 ml smetany, 150 g moučkového cukru, lístky máty a čokoládové hoblinky na ozdobu. Předehřejte troubu na 180 °C. V míse prošlehejte vejce a polovinu cukru do pěny. V jiné míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob a kakaový prášek a smíchejte s vaječnou směsí. Pomalu přilévejte do těsta olej a pokračujte ve šlehání přibližně 1 - 2 minuty. Nalijte těsto do kulaté formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut. V hrnci na mírném ohni zkaramelizujte zbytek cukru. Přidejte polovinu třešňové brandy a veškerou třešňovou šťávou. Snižte teplotu na minimum a nechte vařit přibližně 6-8 minut. Když se třešňová omáčka zredukuje na polovinu, přidejte třešně. Duste dalších 6 minut. Šlehačku ušlehejte téměř do tuha. Poté přidejte moučkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud ještě víc neztuhne. Pak do ní přimíchejte zbylou třešňovou pálenku. Pomocí vykrajovátka na sušenky vykrojte z korpusu kolečka. Do sklenic dejte kolečka korpusu a prokládejte je šlehačkou a třešňovou omáčkou. Poháry ozdobte mátou a čokoládovými hoblinami.

„Mrkváč“ do sklenice

Mrkvový dort je ideálním jarním moučníkem. Je zdravý, lehký, svěží a díky mrkvi příjemně vláčný. Do těsta se navíc přidává aromatické koření a korpus se doplňuje svěžím krémem ze smetanového sýra nebo tvarohu. Při přípravě mrkvového dortu je třeba si hlavně ohlídat, abyste neměli korpus příliš suchý. Pokud vám vadí, že se na dort nevejde tolik krému, můžete upečený korpus rozdrobit a pak ve sklenicích proložit krémem a vytvořit vrstvený dezert, jemuž se v Americe říká parfait.

Jak na to? Předehřejte troubu na 160 °C. Ve velké míse smíchejte 1 šálek moučkového cukru, 3/4 hrnku oleje a 2 vejce, dokud se dobře nespojí. Do samostatné mísy prosejte 1 hrnek hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku mleté skořice a 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku. Prosáté suché přísady přidejte do mísy s mokrými přísadami a promíchejte dohladka. Vmíchejte 1 šálek jemně nastrouhané mrkve, 220 g drceného ananasu z konzervy, 1/4 šálku rozinek, 1/4 šálku slazených kokosových vloček a 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů a dobře promíchejte. Těsto nalijte do vymazané koláčové formy a pečte asi 50 až 55 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout. Zatímco dort chladne, dejte vyšlehejte do pěny 1/2 šálku změklého másla a 220 g smetanového sýra, přidejte 4 šálky moučkového cukru a 2 lžičky vanilkového extraktu a šlehejte, dokud nevznikne našlehaný krém. Mrkvový korpus rozdělte na 6 částí a rozdrobte je. Připravte si šest sklenic. Do každé dejte část rozdrobeného korpusu, navrstvěte na ni krém, pak dejte další část drobečků a zakončete opět krémem. Celý dezert posypejte nasekanými vlašskými ořechy.

Red velvet mousse

Pokud bychom měli jmenovat dort, který je v poslední době v módě, je to americký Red velvet. Tento piškot pokrytý smetanovým krémem nevyniká nějakou extra příchutí, ale hlavně barvou. Je totiž krásně červený. To kupodivu nezpůsobuje barvivo (i když i to se mnohdy přidává pro zvýraznění barvy), ale chemická reakce, k níž dojde smícháním octa, podmáslí a kakaa. Samotný korpus je díky použitým surovinám navíc krásně hedvábný a vláčný, což v kombinaci s jemným krémem vyvolá doslova nebe v puse. I tento báječný dort si můžete vychutnat ve formě poháru. Co třeba zkusit nadýchanou pěnu? Připravte si: 160 g bílé čokolády, 340 ml smetany, 2,5 g lístků želatiny, 1 lžíci červeného potravinářského barviva a 2 velké bílky. Čokoládu a 115 ml smetany dejte do mísy a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Odstavte a nechte vychladnout. Naplňte misku vodou a kostkami ledu. Do mísy vložte listy želatiny tak, aby byly potopené. Nechte je tam, dokud čokoládová směs zcela nevychladne. Poté želatinu vyjměte a vložte do mísy nad hrnec s horkou vodou. Míchejte, dokud se lístky nerozpustí. Želatinu a barvivo přidejte do čokolády. Pomocí elektrického šlehače ušlehejte zbylou čokoládu a vmíchejte ji do čokoládové směsi. Nakonec ušlehejte bílky do tuha a rovněž je vmíchejte do směsi. Našlehaný krém rozdělte do sklenic nebo pohárů a dejte do chladničky ztuhnout, asi na 3 hodiny. Ozdobte šlehačkou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více