Schwarzwaldský višňový dort

Zuzka - Cobra Kuchařka:

Doba přípravy: 50 minut pečení + 30 minut zdobení PT1H20M PT0H50M PT0H30M 16 porcí Dorty 24 názorů

521
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Suroviny

Piškotový korpus:
7 vajec - (žloutky a bílky zvlášť)
150 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
150 g jemně strouhané hořké čokolády
150 g mletých mandlí
150 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
Náplň:
1 velká sklenice višňového kompotu
(3 lžíce šťávy z kompotu)
750 g smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
Na ozdobení:
100 g čokoládových hoblin
(16 celých višní z kompotu)
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky a 100 g cukru utřeme do pěny. Z vanilkového lusku vyškrabeme dřeň a společně s mandlemi, čokoládou vmícháme do žloutkové pěny. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promícháme.

  2. Z bílků a zbytku cukru ušleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do čokoládového těsta. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme 45 - 50 minut při 180 stupních. Upečený korpus necháme vychladnout a zaležet do druhého dne.

  3. Višňový kompot slijeme, šťávu zachytíme. Stranou si odděláme 16 višní na dozdobení. Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha a při šlehání přidáme 3 lžíce šťávy z kompotu. Korpus prořízneme na 3 pláty a všechny postupně poléváme šťávou z višní.

  4. Spodní plát potřeme třetinou šlehačky, na ni poklademe polovinu višní ( vypeckovala jsem je ), přiklopíme prostředním plátem a postup opakujeme.

  5. Celý dort potřeme šlehačkou a posypeme čokoládovými hoblinkami. Ozdobíme 16 kopečky šlehačky a na každý položíme jednu višni.

Poznámka

Nějaké recepty na tento skvělý dort zde již jsou, tento je však mírně jiný. Kdyby někomu vadil, smáznu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Schwarzwaldský višňový dort

  • Zuzka - Cobra Zuzka - Cobra(autorka receptu)

    Ani ve šlehačce není ztužovač. Je vyšlehaná, pak přidaný cukr a znovu přešlehaná. Držela krásně. Zkoušela jsem dortovou šlehačku, ale nevím, kolik % tuku měla. Nejlépe to šlo se 40%. Nedávno, když jsem ho zase pekla, jsem měla 33% Kunín a děs.

    Odpovědět

  • Ivana Ivana(neregistrovaná)

    Ani to té šlehačky nepřijde ztužovač?

    Odpovědět

  • Ivano, to, co se prodává v cukrárnách a restauracích, mi vůbec nechutná! Samá směs na přípravu dezertů, práškové šlehačky, co jsou jako beton. Tady není žádný ztužovač, ani nic jiného.

    Odpovědět

  • Ivana Ivana(neregistrovaná)

    Zrovna o vbíkendu jsem tento dort ochutnala v restauraci v Jihlavě. Byl výborný, ale měla jsem dojem, že ve smetaně je ještě něco přimícháno...opravdu se tam nedává nic než ušlehaná šlehačka?;-)

    Odpovědět

  • Very hessen - díky, Verčo, za objasnění, já původ Schwarzwaldského dortu znám. Autorkou kometnu o původu "typického švýcarského dortu" je Petra :) LG Zuzka

    Odpovědět

  • very hessen very hessen(neregistrovaný)

    Zuzka - Cobra:zuzko- cobro
    ten dort neni ze svycarska, jen se tam ji a je popularni i v rakousku, ale pochazi z nemecka SCHWARZWALD rika ti to neco? napr. nejvetsi pohori v baden württemberg...
    http://de.wikipedia.org/wiki/Schwarzwald
    ale jinak ti dam za pravdu, a vsem je muj nejoblibenejsi uz asi 15 let!!!! mfg verca

    Odpovědět

  • pekarpecehousky pekarpecehousky

    Já ještě korpus vlhčím griotkou nebo amarettem, taky do šlehačky trošku kápnu, aby to nebyla jenom sladká šlehačka. Verzi s vanilkovým luskem jsem ještě neviděl, ale určitě to taky bude mňamka:-p

    Odpovědět

  • Zuzka - Cobra Zuzka - Cobra(autorka receptu)

    ywettko, do šlehačky jsem žádný ztužovač nedávala. Stačí mít kvalitní a dobře vychlazenou šlehačku, vyšlehat ji, přidat cukr a znovu přešlehat.

    Odpovědět

  • ywettka ywettka(neregistrovaná)

    chtěla jsem se zeptat-do té šlehačky nepříjde žádný ztužovač,mám strach,aby se mi šlehačka do zítra neroztekla.Dík za odpověď

    Odpovědět

  • Mozaika Mozaika

    Taky jsem si dovolila přidat fotku. Dortík jsem zkoušela, je moc dobrý, takový lehký. Jen mi došla šlehačky, tak je nahoře méně nazdobený. Měl u nás doma veeeeliký úspěch. :-p Přidávám bodík;-)

    Odpovědět

  • Tenhle dort není hořký a už vůbec ne hnusný, chuť korpusu je velice jemná, mandlovo-čokoládová. Přijde mi naopak až moc sladký... vyzkoušej a uvidíš.

    Odpovědět

  • Dort Dort(neregistrovaný)

    Teď jím dort se stejným názvem koupený v obchodě a je neuvěřitelně hořký a hnusný...

    Odpovědět

  • Stáňa Stáňa(neregistrovaná)

    ;-(Dortu chci zkusit upéct jako dárek doufám ,že se mi povede tak jako Sachr ten byl "bohovsky " dobrý, zůstal mi jen tácek ani jsem moc neochutnala, skucharska1@seznam.cz

    Odpovědět

  • Petra  :-) Petra :-)(neregistrovaný)

    Zuzka - Cobra:

    Typický švýcarský dort :-D
    Jen oni korpus pokapávají višňovým "šnapsem" a potírají ještě višňovou marmeládou ;-) (jak kdo je zvyklý) ale i tak obdivuji, že jsi ho tak hezky udělala, mně se ta šlehačka vždycky zdrcne a mám z ní máslo ;-(

    Odpovědět

  • Zuzka - Cobra Zuzka - Cobra(autorka receptu)

    :-) děkuji všem za přízeň. Byla to jen taková rychlovka během víkendové rekonstrukce střechy.

    Richenza: souhlasím, řízek je nejlepší zákusek, ale Schwarzwald byl právě po řízkovém obědě :-D. Marcipánové dorty jsou krásné, jen jich je všude už moc.

    Corall+Emmy 30.9.2006: ano, třešně můžeš použít. Mně to s nimi sice moc nechutná, jsou příliš sladké. Lépe se hodí pikantní višně.

    Těsto bez sněhu je hodně hutné, sníh se dost špatně vmíchává, proto také přidávám prášek do pečiva, aby to naskočilo.

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo