Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších svátečních obědů nejen na Velikonoce: Dáte si pečené jehněčí nebo nadívané kuře?
Zdroj: Toprecepty

Už se také těšíte na Velikonoce? Anebo jen plánujete, co uvařit o víkendu? Každopádně pro vás máme přehlídku nejoblíbenějších svátečních obědů. Jestli si dáte svíčkovou se šesti, nadívané kuřátko, pečený bůček nebo holandský řízek, to už je na vás!

Sváteční den 

Bývalo to tak kdysi a mělo by to tak být i dnes. Nedělní oběd by měl znamenat něco výjimečného, stejně jako nedělní den samotný. Kdy jindy se celá rodina může sejít u stolu, než právě v neděli? Sváteční oběd by, podle tradic, měl být tříchodový; tedy pěkně od polévky až po moučník. Hlavní chod záleží na tom, co konkrétní rodina považuje za specialitu. Někde je to svíčková na smetaně, někde řízek, jinde pečené kuře s nádivkou. Ačkoliv to je dnes už jinak, historicky vždy platilo, že neděle bývala jediným dnem, kdy si rodina mohla dovolit maso, a proto na stole nechybělo. Máte-li dost času, nezapomeňte ani na dezert! My vám dnes ale nabídneme 10 nejoblíbenějších receptů na hlavní chody. Jakou k nim zvolíte polévky a zda přidáte i moučník, to už záleží na situaci každé rodiny.  

Polévky

Naše babičky říkávaly, že polévka je grunt a podle všeho měly pravdu. V zimních měsících, kdy teploty klesají i velmi nízko a ze skříně vytáhneme zimní bundy, spoléháme na hutné hřejivé polévky. Ať… Podívejte se na všechny polévky.

Hrátky s plátky

Patříte-li také mezi ty, pro něž je nejlepším zákuskem řízek, pak je asi o nedělním obědě rozhodnuto. Aby ovšem řízek nebyl jako podrážka a strouhanka z něj nelítala na všechny strany, přečtěte si náš řízkový manuál. Dozvíte se v něm mimo jiné, že záleží nejen na mase, ale i na stáří strouhanky, volbě správného tuku na smažení a na stylu obalování. Udělat dokonalký řízek je zkrátka věda. Ale s námi to zvládnete! Pro ty, kteří mají základy v kapse, přinášíme inspirativní recepty: 

Šťavnaté pečínky

Jestli je řízek a jeho obalování pro vás moc pracná záležitost, což, a to si přizenejme, tak trochu je, zjednodušte si vaření tím, že zkrátka upečete kus masa, které se naporcuje až pak. Nedělnímu stolování bude slušet jak kuře pečené na zelí, tak i kuřátko s nádivkou, jehněčí pečeně či bůček s křupavou kůrkou. Máte-li pomalý hrnec, nechte veškerou práci na něm. Rodina si za pár hodin pochutná na dokonale šťavnatém masíčku. Vy zatím můžete třeba zadělat na vláčné šlehačkové koláčky

Z omáčky do omáčky

Omáčky zcela neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně. Dříve bývalo klasikou, že byly zahuštěné notnou dávkou máslové jíšky, dnes se trend obrací a mnohdy stačí jen rozmixovaná zelenina, nebo omáčka zahuštěná zdravějším způsobem. Každopádně, v neděli si na dietku hrát nemusíte. Dopřejte si to, co vám chutná. Bude to svíčková, kuře na paprice nebo křenová omáčka? K dokonalé omáčce vede vždy několik kroků, které by se neměly ošidit. Ze všeho nejdůležitější je základ, nejčastěji připravený z cibule zpěněné na másle, případně další, především kořenové zeleniny. Na dochucení omáček zkuste muškátový oříšek, citron, máslo nebo jen bílý pepř, záleží na druhu omáčky. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více