Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších velikonočních moučníků: Od beránka přes mazanec až po úžasně vláčný mrkvový dort!
Zdroj: Toprecepty, karin9

Velikonoce jsou za dveřmi a už asi mnoho z nás přemýšlí, co upéct, aby to doma zavonělo. Mezi klasiku patří beránek, mazanec a jidáše. Ale i tyto tři dobroty se dají připravit na mnoho způsobů. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější recepty a poskládali je tak, abyste si naopak vy vybrali podle své chuti i domácích zásob ten, který zvítězí.

Beránek jako živý

Jak už jsme psali v našem článku dříve, tradice pečení velikonočního beránka je stará tisíce let a souvisí s vyvedením izraelského lidu z egyptského otroctví. Tomuto kroku totiž předcházel obřad obětování beránka, který byl posléze upečen, snězen s nekvašeným chlebem a jeho krev položena k oltáři v kostele. Beránek se jako jako obřadní velikonoční pokrm peče už od středověku. Dříve ovšem bývalo maso hlavně na stolech bohatých lidí, proto se ti chudší spokojili s beránkem z těsta. Během mnoha let si hospodyňky a zkušené pekařky postupně vymyslely mnoho receptů. Mezi nejčastější patří beránek z třeného těsta, následuje obvykle beránek piškotový, méně často se pak pečou beránky kynuté. Mezi extra speciality se řadí beránky šlehačkové, z majonézy, tyčinky Margot nebo s vaječným koňakem. Tak vybírejte!

Mazanec 

Velikonoce bez mazance si už ani neumíte představit? Nedivíme se! Nejstarší české kuchařské recepty na mazanec pocházejí totiž už z konce 15. a počátku 16. století. Ovšem tehdy se mazanec vyráběl ze smetany, spousty vajec, někdy i tvarohu a sypal se mandlemi nebo rozinkami, mohli si ho tedy dovolit opět jen ti majetní. Dnes je to jinak. Kulatý bochánek z kynutého nebo i třeného těsta si může dovolit prakticky každý. A je jasné, že domácí mazanec je lepší než kupovaný. A i když může být ze stejného těsta jako vánočka, díky tvaru je jeho příprava mnohem snazší. Jen nezapomeňte mazanec před pečením nahoře naříznout do kříze. Má to nejen symbolický význam, jako připomínka ukřižování Krista, ale také praktický - mazanec pak nepraskne!

Jidáše 

Velikonoce jsou hlavně křesťanskými svátky, a právě proto je řada velikonočních zvyklostí spojená s biblickými příběhy. Důvod, proč se o Velikonocích pečou jidáše, není výjimkou. Postava Jidáše, jednoho z dvanácti nejbližších Ježíšových učedníků, je dobře známá a o Velikonocích tento příběh každoročně znovu ožívá. Jidáš svého učitele Ježíše zradil a když mu došlo, co udělal, oběsil se. Proto se každoročně na Zelený čtvrtek peče pečivo ve tvaru provazu, takzvané jidášky. Jidáše se připravují z kynutého a méně sladkého těsta, po upečení a vychladnutí se totiž tradičně ještě potírají medem, který symbolizuje zdraví a plodnost. 
 

Chcete-li vyzkoušet něco méně tradičního, ale zároveň skvěle sezonního, vsaďte na velikonoční mrkvový dort, který voní kokosem, ananasem a ořechy a díky mrkvi v těstě je fantasticky vláčný. 

Zdroje informací: 
History.com
Magdalena Beranová: Jídlo a pití v pravěku a ve starověku
Vira.cz 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více