10 nejlepších velikonočních moučníků: Od beránka přes mazanec až po úžasně vláčný mrkvový dort!

Velikonoce jsou za dveřmi a už asi mnoho z nás přemýšlí, co upéct, aby to doma zavonělo. Mezi klasiku patří beránek, mazanec a jidáše. Ale i tyto tři dobroty se dají připravit na mnoho způsobů. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější recepty a poskládali je tak, abyste si naopak vy vybrali podle své chuti i domácích zásob ten, který zvítězí.
Beránek jako živý
Jak už jsme psali v našem článku dříve, tradice pečení velikonočního beránka je stará tisíce let a souvisí s vyvedením izraelského lidu z egyptského otroctví. Tomuto kroku totiž předcházel obřad obětování beránka, který byl posléze upečen, snězen s nekvašeným chlebem a jeho krev položena k oltáři v kostele. Beránek se jako jako obřadní velikonoční pokrm peče už od středověku. Dříve ovšem bývalo maso hlavně na stolech bohatých lidí, proto se ti chudší spokojili s beránkem z těsta. Během mnoha let si hospodyňky a zkušené pekařky postupně vymyslely mnoho receptů. Mezi nejčastější patří beránek z třeného těsta, následuje obvykle beránek piškotový, méně často se pak pečou beránky kynuté. Mezi extra speciality se řadí beránky šlehačkové, z majonézy, tyčinky Margot nebo s vaječným koňakem. Tak vybírejte!
Mazanec
Velikonoce bez mazance si už ani neumíte představit? Nedivíme se! Nejstarší české kuchařské recepty na mazanec pocházejí totiž už z konce 15. a počátku 16. století. Ovšem tehdy se mazanec vyráběl ze smetany, spousty vajec, někdy i tvarohu a sypal se mandlemi nebo rozinkami, mohli si ho tedy dovolit opět jen ti majetní. Dnes je to jinak. Kulatý bochánek z kynutého nebo i třeného těsta si může dovolit prakticky každý. A je jasné, že domácí mazanec je lepší než kupovaný. A i když může být ze stejného těsta jako vánočka, díky tvaru je jeho příprava mnohem snazší. Jen nezapomeňte mazanec před pečením nahoře naříznout do kříze. Má to nejen symbolický význam, jako připomínka ukřižování Krista, ale také praktický - mazanec pak nepraskne!
Jidáše
Chcete-li vyzkoušet něco méně tradičního, ale zároveň skvěle sezonního, vsaďte na velikonoční mrkvový dort, který voní kokosem, ananasem a ořechy a díky mrkvi v těstě je fantasticky vláčný.
Zdroje informací:
History.com
Magdalena Beranová: Jídlo a pití v pravěku a ve starověku
Vira.cz
Témata: Velikonoce, beránek, mazanec, moučníky, Jidáš
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Francouzské brambory pro jednoho (z HF)
Přidáno před 1 hodinou

Pečené brambory s mrkví a libečkem
Přidáno před 3 hodinami

Rybízový závin s tvarohem
Přidáno před 4 hodinami

Černé palačinky s pomerančovou marmeládou a omáčkou
Přidáno před 5 hodinami

Sumeček africký na zelenině a žampionech
Přidáno před 5 hodinami

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno 20. 3. 2023 08:33
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.