Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý velikonoční beránek: Z jakého těsta jej upéct a jak jej bez úhony vyklopit z formy?
Zdroj: Toprecepty.cz

Pokud bychom měli jmenovat nějaké pečivo, které na Velikonoce peče každý, je to asi beránek. Politý čokoládovou polevou, nazdobený krémem nebo jen posypaný moučkovým cukrem je ozdobou každé sváteční tabule. Co ale udělat pro to, aby vypadal opravdu výstavně? Poradíme vám, jak na to.

Místo jehněčího beránek

Beránek je tradičním velikonočním moučníkem, původně se ale takovýto sladký beránek nepekl a na slavnostní nedělní velikonoční oběd se podával beránek opravdový – respektive jehněčí pečínka na památku Krista, který byl o Velikonocích obětován jako nevinný beránek. Beránek se dokone zabíjel už dřív na připomínku vyvedení Židů z otroctví v Egyptě. Jehněčí maso se pak ale pomalu stávalo vzácným, proto lidé začali připravovat beránka z těsta a péct ho ve formě právě ve tvaru beránka. Takové formy se ji od dávných dob dělaly kameninové nebo litinové a mnozí je mají doma ještě staré po svých babičkách či prababičkách.

Hlavně důkladně vymazat formu na beránka

Dřív se beránek většinou pekl v dvoudílných formách, které měly i zadní část. Když se hlavní forma přiklopila tou zadní, těsto do ní krásně vzešlo a beránek měl vytvarovaná i záda. Dnes existuje spousta forem s nepřilnavými povrchy, třeba teflonové nebo silikonové, díky nimž se těsto snadno vyklápí z formy a předejdete tak riziku, že budete mít beránka bez nosu či bez ucha. Pokud máte nějakou starší formu, je hlavně nutné ji před tím, než do ní nalijete těsto, důkladně vymazat. Nebojte se použít klidně i víc másla, promažte důkladně všechny prohlubně, hlavně oblast čumáku a uší. Pak ještě formu dobře vysypejte hrubou moukou, případně můžete použít strouhanku, jemnou krupičku, najemno nastrouhaný kokos nebo mleté oříšky. Kokos nebo oříšky dodají těstu navíc zajímavější chuť.

Beránek z těsta na bábovku

Beránka můžete upéct z jakéhokoliv těsta, z něhož pečete bábovku. Nejčastěji se dělá z těsta třeného, piškotového nebo šlehačkového. Pokud ovšem máte nějaký prověřený recept třeba na jogurtovou, tvarohovou či makovou bábovku, klidně těsto můžete nalít i do formy na beránka. Jen je potřeba si spočítat poměry surovin, porovnat a přizpůsobit velikosti formy beránka. Pokud máte strach z toho, že vám nepůjde beránek vyklopit, volte raději těsta, jež obsahují více tuku. Ať už vyberete jakékoliv těsto, je třeba zařídit, aby bylo krásně nadýchané a beránek se vám pečení pěkně „nafouknul“.

Jak nahradit prášek do pečiva?

Nejspolehlivější je v tomto ohledu prášek do pečiva, ale pokud vám v pečivu vadí, můžete jej klidně nahradit jedlou sodou nebo vinným kamenem, který jako bonus neobsahuje fosfáty ani lepek. V případě jedlé sody myslete na to, že jako zásaditá surovina funguje jen v těstech s jogurtem, tvarohem, citronovou šťávou, zkrátka s něčím kyselým. Na odlehčení těsta také báječně funguje sníh ušlehaný z bílků. Sníh zapracujte do těsta opatrně, jen tak mu dodá po upečení jemnou pórovitou a pružnou strukturu. Přidat můžete i trochu rumu, díky nim bude těsto kypré a ještě bude mít příjemné aroma.

Jak dlouho beránka péct?

V případě, že beránka pečete v normální formě, jednoduše můžete upečení zkontrolovat klasicky pomocí špejle. Pokud se na ni těsto nelepí, je beránek hotový. Hůř se vám to bude zjišťovat u formy se zadním dílem. Jestliže používáte hliněnou či keramickou formu, nejprve jej vložte asi na 20 minut do trouby vyhřáté na vyšší teplotu (180 °C). Forma se tak rychle prohřeje a těsto se bude lépe péct. Pokud by byla trouba málo vyhřátá, může těsto z formy začít vytékat. Následně snižte teplotu na 160 °C  a dopečte asi 40 minut. U starých kameninových či litinových forem můžete troubu vyhřát až na 220 °C, při této teplotě péct 5 minut a pak stáhnout na 160 °C  a dopéct, cca 55 minut. 

Aby šel beránek dobře vyklopit

Upečeného beránka nechte chvíli (cca 5-10 minut) chladnout ve formě. Teprve poté na formu položte talíř a obraťte jej i s formou. V případě, že by beránek ve formě stále držel, položte na ni zvenčí utěrku namočenu do ledové vody. Nechte ji na formě položenou asi tak minutu a pak zkuste opět beránka vyklopit. Mělo by to jít již mnohem lépe. Pokud máte dvoudílnou formu, nejprve zvedněte „zádíčka“ a pak vyklopte opatrně přední díl. Beránka z takové pěkně tvarované formy většinou stačí jen před podáváním pocukrovat.

Nejkrasnější je beránek nazdobený

V případe, že by se vám přece jen z těsta něco odlouplo, můžete kousek přilepit k beránkovi zpátky pomocí medu nebo marmelády. Chybičky se dají také zamaskovat tak, ze celého beránka polijete čokoládovou polevou. Výborně se hodí nejen tmavá čokoláda, ale i bílá. Někdy se beránek  zdobí pomocí cukrářského sáčku i máslovým krémem. Můžete tak nakreslit kudrlinky, které budou připomínat beránkovu srst. Místo očí použijte třeba rozinky, které připevníte k beránkovi hřebíčky. A nezapomeňte nakonec beránkovi uvázat slušivou mašli.

Zdroje informací: 
Vladimíra Jakouběová: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Milujivelikonoce.cz
Vira.cz

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více