Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ta nejlepší velikonoční nádivka: Co v ní nesmí chybět a jak ji připravit, aby chutnala přímo božsky
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Velikonoční nádivka je jednou z tradičních velikonočních specialit, které na sváteční stůl prostě patří. Snad každý ji dělá malinko jinak a existuje v různých podobách. I když jde o poměrně jednoduchý recept, jsou určité fígle, které je třeba při její přípravě dodržet. Jen tak bude opravdu dokonalá.

Nádivka nebo hlavička?

Nádivka neboli hlavička se připravuje na Velikonoce již od dávných dob. Pekla se vždy na Velikonoční neděli neboli Boží hod velikonoční a byla prvním masovým jídlem, které si naši předci mohli dopřát po dlouhém předvelikonočním půstu. A to v ní přitom zpočátku chybělo dnes oblíbené uzené. Místo toho se do ní dávalo maso z vařené telecí hlavy. Právě tato ingredience dala nádivce její lidový název hlavička. I později, když obrané telecí maso z nádivky zmizelo, je nahradila libová bílá masa, jako je drůbeží nebo králičí, teprve pak přišlo na řadu uzené.

1. Základem nádivky je pečivo

V minulosti se sice nádivka dělala z husté krupicové kaše, dnes si ji nedokážeme představit bez pečiva. Nejčastěji se připravuje z na kostičky nakrájených housek či rohlíků, můžete klidně použít i toastový chléb. Pečivo je pak nutné zalít mlékem a nechat ho nějakou dobu nasáknout, aby vznikla vláčná hmota. Pokud neřešíte kalorie nebo tuky, klidně mléko nahraďte smetanou, nádivka pak bude ještě lahodnější. V některých receptech se používá vývar – ten dodá nádivce výraznější masovou chuť. Náš tip: Kostičky pečiva předem opečte na oleji v pánvi nebo nasucho v troubě dozlatova. Pečivo tak bude mít lepší chuť a zlatavé hrany vytvoří v nádivce hezkou mozaiku.

2. Uzené dodá lepší chuť

Dnes se do velikonoční nádivky dává nejčastěji uzené vepřové maso, nejlépe bůček, ale třeba i krkovice nebo slanina. Uzené právě dodává nádivce tu správnou lahodnou chuť a také tuk, který je, jak známo, nositelem chuti. Slaninu je určitě lepší předem nakrájet a osmahnout v pánvi. Kotičky slaniny pak smíchejte s pečivem i s vysmahnutým tukem. Pokud se vepřovému vyhýbáte, klidně je můžete nahradit uzeným kuřecím či krůtím. Dietnější verze dosáhnete i pomocí králičího nebo jehněčího masa. Vegetariáni mohou sáhnout třeba po uzeném tofu.

3. Do nádivky patří kopřivy…nebo petržel

Třetí nezbytnou ingrediencí do nádivky je něco zeleného. Zelené bylinky a lupení ve velikonoční stravě mělo zajistit zdraví na celý rok. Tradičně se používaly venku natrhané kopřivy, ale i další volně rostoucí byliny – třeba pampeliška, kontryhel či popenec. Na kopřivy se určitě vyplatí vyrazit, nádivka díky nim bude chutnat lépe. Nejlepší jsou do ní mladé lístky, jež mají lehce štiplavou chuť. Jen je nezapomeňte před použitím spařit. Pokud nemáte kde kopřivy sehnat, můžete je nahradit listy špenátu, nejlépe baby špenátu, rukolou nebo polníčkem. Dobře nádivku také ochutí klasické bylinky, jako je petrželka či pažitka. Máte-li rádi výraznější chutě, klidně sáhněte po zdravém medvědím česneku plném vitaminů. Pokud byste měli rádi nádivku trochu šťavnatější, vmíchejte do ní nasekaný pórek. Ten oceníte hlavně tehdy, když budete dělat nádivku z libovějších druhů masa.

4. Sníh pro nadýchanost, máslo na zjemnění

Další nezbytnou surovinou pro přípravu nádivky jsou vajíčka, která drží celou hmotu pohromadě a nádivka je pak kompaktní. Vajíčka se mohou buď rozšlehat s mlékem nebo utřít s máslem, které rovněž celou nádivku zjemní. Plátky másla můžete ještě poklást povrch nádivky těsně před pečením. Nechcete-li mít místo nádivky tuhou placku, je třeba nějak zajistit, aby byla dostatečně nadýchaná. Někdo si dopomáhá kypřicím práškem, nejlepší je ale vmíchat do nádivkové hmoty ušlehaný sníh z bílků.  Vzniklá hmota by neměla být řídká, ale ani příliš hustá. Pokud je směs hodně řídká, můžete ji trochu zahustit strouhankou.  

5. Jak nádivku ještě vylepšit

Posledním krokem k dokonalé nádivce je její dochucení. Z koření se přidává nejčastěji muškátový oříšek, vhodný je i česnek a samozřejmě pepř. Se solí nakládejte opatrně, slanou chuť jí dodá již uzené maso. Během pečení se navíc vypaří všechny tekutiny a nádivka bude díky tomu slanější než hmota před pečením. Větší křupavost zajistí, když povrch ještě posypete plátky mandlí. Chcete-li ji trochu odlehčit, můžete do ní přidat nějakou zeleninu, třeba rajčata, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nebo květák či brokolici.  

Recepty k tomuto článku

Komentáře

naif1 naif1

1. 4. 2022 15:27

A co napřed upéct naporcované kuře a až má křupavou kůžičku ve zalít připravenou nádivkou ? - je dobré slít vypečený tuk.,,,:-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více