Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí česnek je hitem letošního jara. Víte, jak z něj udělat skvělé pesto?
Zdroj: Pixabay, neelam279

Konečně začínají v lesích a kolem potoků rašit první lístky medvědího česneku. Čas této rostlinky nastává na přelomu března a dubna a užívat si ji můžeme pouhé dva měsíce. Tak si s jejím sběrem pospěšte. Rostlina vyniká nejen příjemnou česnekovou chutí, ale dodává prý až medvědí sílu.  

Co jedí medvědi po probuzení?

Medvědí česnek je jednou z prvních bylin, kterých si můžeme užívat v jarních měsících. Divoce rostoucí rostlině s typickými podlouhlými temně zelenými listy a drobnými bílými kvítky jsou přisuzovány až zázračné účinky. Jejích schopností si lidé vážili již v dávných dobách, sbírali ji již v pravěku a jako léčivou bylinku ji podle webu Bylinkovyraj.net vnímali nejen staří Římané, ale i keltské kmeny žijící na našem území. Právě Keltové zřejmě dali rostlince její název, neboť věřili, že dodává lidem téměř medvědí sílu. V každém případě je český název odvozen od latinského Allium ursinum, přičemž ursus je latinský název pro medvěda. Podle lidových pověstí je totiž tento česnek první rostlinou, kterou medvědi vyhledávají, když se probudí ze zimního spánku. A protože ji mají rády i krávy, podle knihy Excursion Flora of the British Isles se mu prý občas říká i kravský pórek.

Pomůže i při nachlazení a dodá energii

Stejně jako medvědům pomůže i lidem medvědí česnek po dlouhé zimě dodat energii a doplnit potřebné vitaminy a minerály. A že jich má opravdu požehnaně, dokonce je prý prospěšnější než běžný česnek. Podle webu Herbazest.com je medvědí česnek dokonalým přírodním antibiotikum, vyniká svými antioxidačními a protiplísňovými vlastnostmi a také jako vynikající zdroj vitaminu C. Výborně funguje i v rámci očistných kůr. Navíc snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, čímž předchází kardiovaskulárním onemocněním. Dále pomáhá bojovat proti infekcím způsobeným bakteriemi a viry. Po běžném nachlazení si jej můžete dávat k urychlení rekonvalescence. A aby toho nebylo málo, prospívá i našemu zažívání. Jak pro Toprecepty.cz říká bylinkářka a aromaterapeutka Linda Mahelová, za léčivé účinky medvědího česneku je zodpovědná hlavně látka alicin. „Alicin má protivirové účinky a dokáže zastavit bakteriální onemocnění. Užívá se taky při výskytu plísní,“ vypočítává bylinkářka a autorka stránky Provoněný den

Pozor na konvalinky…

V jarních měsících můžete spatřit lístky medvědího česneku hlavně v listnatých lesích, kolem řek a potůčků, na svazích, zkrátka všude tam, kde je vlhko a stín. Když budete mít štěstí, můžete narazit v lese na celé lány medvědího česneku, při sběru je ale třeba se chovat ohleduplně. Medvědí česnek najdete ve volné přírodě od dubna, pokud je teplé jaro, může se objevovat již na konci března. Roste jen do konce května, doporučuje se ale jej trhat jen do doby, co začne kvést, což bývá už na konci dubna. Pak už jsou jeho listy tužší a na konzumaci nejsou tak dobré. Česnek si v čisté přírodě natrháte zadarmo, stát vás to bude jen vaše úsilí. Na trhu necháte za jeden svazek 20-40 korun. 

Mnoho lidí se bojí česnek ve volné přírodě sbírat, neboť mají strach ze záměny s jedovatou konvalinkou. Listy medvědího česneku a konvalinky sice vypadají podobně, pokud si ale k rostlince přivoníte, medvědí česnek bezpečně poznáte podle typické štiplavé česnekové vůně. Kromě toho jsou listy medvědího česneku lesklé, měkké, na rubu bez viditelných žilek a vyrůstají rovnou ze země. Oproti tomu má konvalinka širší, tuhé, lysé listy, které vyrůstající ze společného stonku a jsou jen dva proti sobě. Na medvědí česnek je nejlepší vyrazit do přírody, v současné době je ale k dostání i na farmářských trzích nebo v prodejnách se zeleninou. Podle bylinkářky Lindy Mahelové lze česnek medvědi pěstovat i na zahrádce, máte-li tu možnost, a každý rok se těšit z jeho léčivých účinků.

Příjemná chuť česneku

Medvědí česnek vyniká intenzivní česnekovou vůní, oproti klasickému česneku je ale o trochu jemnější. Nejvíc si jej vychutnáte v syrové podobě, kdy je i nejzdravější. Můžete jej přidat do salátů, výborně se hodí i do různých zdravých jarních tvarohových pomazánek, jimž dodá příjemnou česnekovou chuť. Pokud se rozhodnete jej tepelně upravit, můžete jej přidat do polévky, případně jej jen krátce podusit na másle jako špenát. Vynikající je rovněž italské rizoto z medvědího česneku, které se připravuje ze speciální rýže arborio. Nejčastěji se ale z medvědího česneku vyrábí pesto. Podle Lindy Mahelové vydrží pesto z medvědího česneku v lednici dlouho, takže si chuti bylinky můžete užívat i po skončení jeho sezony. „Do česnekového pesta dávám nejraději předem namočené, propláchnuté a případně i oloupané mandle," říká bylinkářka a radí pesto ve skleničce vždy nahoře zalít trochou oleje, pak se trvanlivost prodlouží. Pesto z medvědího česneku je vynikající nejen na toasty či topinky, ale třeba i na těstoviny. Pokud se na medvědí česnek chystáte, můžete si pak pesto připravit podle našeho receptu:

Zdroje informací:
Bylinkovyraj.net
Herbazest.com
Webmd.com
Provonenyden.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více