Osvěžující limonáda z levandule: Domácí chuťovka, kterou budete chtít znova
26. 4. 2022 Vaření
Osvěžujících nápojů v teplých jarních a parných letních dnech není nikdy dost. Levandulová limonáda s jemnou chutí citrónu a kostkami ledu zažene žízeň a postaví na nohy každého. Zkuste si ji také vyrobit, servírujte ji stylově a překvapte tak své blízké nečekaným drinkem.
Levandule jako pradávný lék
Fialová a něžná kráska z lánů ve francouzské Provence je hojně využívána nejen v aromaterapii a kosmetice, ale své místo si získala také v kuchyni. Přidává se do pečiva, moučníků, ale vyrábí se z ní rovněž limonády. Už jste také ochutnali osvěžující a atypickou levandulovou limonádu? Její chuť vás zkrátka dostane.
Levandule je známá po celém světě zejména pro svoji podmanivou vůni. Jako vzácnou rostlinu ji lidé oslavují ale již více než 2 500 let. Egypťané bylinku s drobnými fialovými kvítky používali díky její výrazné vůni při mumifikaci, ve starém Řecku zase sloužila jako medicína při léčbě insomnie nebo bolesti zad. Římané se ji naučili využívat v ozdravných koupelích, neboť usoudili, že levandule je slovo odvozené z latinského Lavare, což znamená v překladu umývat.
Když pomineme všechna tato fakta a její prokazatelné pozitivní účinky na naše mentální i fyzické zdraví, jistě budeme považovat za více než zajímavé, že levandule se dá také skvěle využít v kuchyni. Pokud víte, jak levanduli správně využít v kuchyni, dodáte pokrmům a nápojům nádherné květinové aroma s jemně nasládlou příchutí. Ale pozor, ne všechny druhy levandule jsou určeny k vaření!
Mohlo by vás zajímat
Levandule vhodná pro vaše kulinářské umění
Ačkoliv všechny levandule jsou zcela bezpečné a nemusíte se bát je pozřít, může se stát, že když budete vařit z běžné levandule, vaše jídlo bude chutnat jako mýdlo. Bude příliš aromatické a zcela se přebije chuť dalších ingrediencí. Proto na vaření používejte zásadně levanduli z rodu Lavandula angustifolia, která je známá také pod názvem „skutečná“ levandule. Od ostatních levandulí se liší tím, že obsahuje méně esenciálních olejů.
Jak vybrat správnou levanduli?
Pokud si chcete koupit opravdu dobrou levanduli, rozhodujícím faktorem je barva. Správná barva je modro-fialová, nikoliv šedo-fialová. Další důležitý fakt je vůně. Levandule by měla vonět lehce kořeněně s ne příliš výrazným aroma mentolu. Jakmile je příliš aromatická a parfemovaná, nekupujte ji. Nejste-li si jisti, raději ji nekupujte a rozhodně nevařte z esenciálních olejů.
Recept na levandulovou limonádu
Osvěžující, překvapující, neobyčejně lahodná, přesně tak bychom popsali chuť levandulové limonády, která vás rovnou hodí do pohody jarních a letních dní. Je báječná pro ty, kteří si libují v netradičních nápojích a potřebují v teplých ne-li úmorných dnech vzpruhu.
Budete potřebovat: 1 malý sáček čerstvých nebo 1 lžíci sušených levandulových květů, 1 hrnek cukru, 2 hrnky vařící vody, 1 ½ hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy, 2 hrnky studené vody, a ještě hrneček v případě potřeby, kostky ledu, pokud chcete mít nápoj opravdu vychlazený, několik plátků citronu a snítek levandule pro konečný efekt.
Postup: Pakliže máte levandulové kvítky na stonku, otrhejte je a umístěte požadované množství do misky, která odolá horké vodě. Přidejte ke kvítkům cukr a levanduli s cukrem důkladně promíchejte. Přidejte dva hrnky vařící vody a míchejte lžící tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Až se tak stane, misku přikryjte a nechte ji odstát 30 minut zakrytou. Pokud na nápoj nepospícháte, klidně jej nechte odstát i několik hodin. Jakmile uplyne požadovaná doba, levandulový sirup přes sítko sceďte do džbánku či karafy.
Vmíchejte citronovou šťávu a přidejte další dva šálky studené vody. Ochutnejte a dochuťte cukrem, pakliže vám bude připadat šťáva kyselá. Pakliže je příliš sladká, naopak přidejte více citronu. Nakonec přidejte led a více vody na požadovanou úroveň koncentrace. Jen myslete na to, že i led, nebude-li nápoj vypitý, dostatečně rychle roztaje, a drink se ještě více zředí. Tak jen, abyste to s vodou příliš nepřehnali. Zde platí, že méně je více. Do džbánku nakonec přidejte několik plátků citronu a pro konečný efekt i levanduli.
Zdroje informací:
https://www.bonappetit.com/test-kitchen/how-to/article/cooking-with-lavender
https://www.simplyrecipes.com/recipes/lavender_lemonade/
https://www.bbfamilyfarm.com/what-kind-of-lavender-can-you-eat/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Retro okénko: UHO neboli univerzální hnědá omáčka může být skvělým základem mnoha jídel. Podle tohoto receptu se povede každému
UHO neboli univerzální hnědá omáčka je lidový… Číst více
Retro okénko: Slavný moučník opilý Izidor voní ořechy a rumem a je tak dobrý, že jeden kousek obvykle nikomu nestačí
Honí vás mlsná na něco opravdu sladkého, zkrátka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Levandule provoní bábovku, naložené maso i salát. A ještě vám zvedne náladu!
Každý, kdo vaří nebo peče, někdy utrpěl malou spáleninu nebo opařeninu. Naše babičky věděly, jak ji rychle ošetřit
Letní nápoje pro děti: Připravte jim jahodový koktejl, domácí limonádu nebo dětskou kávu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 12 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 13 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 14 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička