Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rumunsko: V zemi hraběte Drákuly si pochutnávají na sarmale s mămăligou. Takhle jednoduše se tohle jídlo dělá
Zdroj: Wikimedia Commons, Themightyquill - Own work, CC-BY-SA

Rumunská kuchyně možná není až tak známá a zůstává trochu ve stínu jiných balkánských kuchyní, přitom rozhodně stojí za prozkoumání. V každém případě překvapí chuťovou rozmanitostí i pikantností.

Kulinární vlivy ze všech stran

Tradiční rumunská jídla jsou silně ovlivněna balkánskou, tureckou, srbskou, německou a maďarskou kuchyní. Všechny tyto kulinární zvyklosti se tak spojily a rumunské pokrmy jsou vydatné a syté, ale zároveň nepostrádají šarm evropského jihu. Základními potravinami jsou mořské i sladkovodní ryby a maso, nejčastěji skopové a jehněčí. V úpravě pak vede gril.

A jak se sluší na Balkán, nikdy nechybí spousta čerstvého ovoce a zeleniny. Právě ta se připravuje na různé způsoby – setkáte se s vařenou, dušenou či grilovanou. Oblíbený je lilek, ale také papriky a různé druhy dýní. Jídla se většinou koření čerstvými aromatickými bylinkami. Dezerty nesou stopy Orientu, a tak se nám mohou zdát přeslazené.

Sarmale pro všední den i pro svátek

Sarmale je nejtypičtějším rumunským pokrmem, který nemůže chybět na žádné oslavě, ani na svatbě. Co to vlastně je? Jednoduše řečeno jde vlastně o mleté maso (nejčastěji vepřové v kombinaci s drůbežím či jehněčím) smíchané s rýží, cibulí a kořením, zabalené do zelných listů a vařené. V některých částech Rumunska se místo zelných listů používají vinné listy. Vegetariánskou variantou je náhrada masa směsí mletých ořechů, strouhané mrkve a nakrájených hub. Jako u každého tradičního jídla, i u sarmale má každá rodina ten „svůj“ nejoblíbenější recept.

Co na sarmale budete potřebovat?

  • listy z 1 bílého zelí předem naložené v kyselém nálevu
  • 2 bobkové listy 2
  • 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 600 g mletého vepřového masa (lze smíchat s krůtím, telecím apod.)
  • 1 vejce 1
  • 4 polévkové lžíce dlouhozrnné rýže
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 polévková lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • sůl a pepř
  • 300 ml zakysané smetany

A jak na to? Nejdřív uvařte rýži, ale neměla by být rozvařená. Smíchejte mleté maso, nakrájenou cibuli a česnek, rýži, rajčatový protlak, nasekaný kopr, sůl, pepř a mletou papriku s vejcem a dobře prohněťte. Vytvarujte menší šišky, které zabalte do zelných listů. Kuchyňským provázkem nebo párátkem je uzavřete, aby směs nemohla vypadnout.

Do velkého hrnce nalijte vodu (můžete využít i čistý hovězí nebo kuřecí vývar) a přidejte bobkový list. Vložte závitky, aby byly zcela zakryté tekutinou. Vařte 1 ½  hodiny (na mírném ohni). Podávejte s bramborem a kysanou smetanou, nejvíc však sarmale chutná s mămăligou , tedy rumunskou variantou polenty.

Rumunská polenta

Na tu potřebujete 3 šálky vody, 1 lžičku soli, 2 lžíce másla, 3 šálky kukuřičné mouky, čerstvě namletý pepř podle chuti, máslo a zakysanou smetanu k servírování. Jak na to? Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte sůl a máslo. Začněte míchat vodu jedním směrem a do prohlubně, která se vytvoří uprostřed, nasypte asi ⅓ šálku kukuřičné mouky. Jakmile se voda opět začne vařit, přisypte zbytek kukuřičné mouky a za stálého míchání zabraňte tvorbě hrudek.

Snižte teplotu a pokračujte v míchání, dokud kukuřičná mouka nezačne houstnout. Hrnec přikryjte a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 10 až 15 minut. Až bude mămăliga hotová, bude se odlepovat od stěn hrnce. Vyklopte obsah hrnce na dřevěné prkénko a opatrně nazvedněte – mămăliga by měla držet tvar. Nakrájejte ji na šest plátků a potřete máslem a zakysanou smetanou.

Zdroje informací:
kniha Libuše Vlachová: Co chutná v Evropě
venturists.net: Traditional Romanian Food – What to Eat in Bucharest
chefspencil.com: Top 10 Romanian Foods – Most Popular Dishes in Romania

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více