Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moderní papiňáky šetří váš čas i peníze. Proč je u nich důležitý způsob zavírání?
Zdroj: Pixabay, Ulrike Mai

Díky tlakovém hrnci, kterému se lidově říká papiňák, ušetříte nejen spoustu času, ale také energie. K vaření masa, polévky a dalších jídel potřebujete třetinu času, než kdybyste to připravovali v běžném hrnci. A přitom samotný nákup není žádná závratná investice.

Tlakový hrnec může být klasický nebo elektrický

Na trhu se setkáte s klasickými tlakovými hrnci a tlakovými hrnci elektrickými. Ty klasické se používají stejně jako obyčejné hrnce. Avšak na rozdíl od nich mají speciálně uzavíratelnou poklici, takže dochází k tlakovému vaření. K elektrickým tlakovým hrncům nepotřebujete varnou desku, fungují jako kterýkoli jiný elektrický spotřebič, takže je zapojíte rovnou do zásuvky. Často se jedná o hrnce multifunkční, takže je můžete využít hned k několika různým účelům, například k pomalému vaření.

Nebezpečí úrazu nehrozí

Tlakové hrnce disponují bezpečnostními pojistkami, takže se žádného výbuchu, s nímž bylo spojováno používání starších typů papiňáků, obávat nemusíte. Bezpečnost obsluhy zajišťuje až pět na sobě nezávislých pojistek.

Na velikosti nádoby záleží

Podobně jako je tomu u obyčejných hrnců, tak i u tlakového hrnce hraje roli jeho velikost. Menší domácnosti vystačí s velikostí 3,5 litru, větší pak využijí 5 litrů a více. Při výběru je nutné brát také v úvahu fakt, že objem tlakového hrnce se smí zaplnit jen ze dvou třetin.

Komfortní obsluha souvisí se zavíráním

U tlakového hrnce najdete jedno specifikum. Při výběru je důležité se zaměřit na způsob zavírání. Skvělou vychytávkou je zavírání jednou rukou, kdy nemusíte tápat a hledat tu správnou polohu pro poklici. Tímto zavíráním však disponují pouze hrnce vyšší cenové kategorie. O něco složitější je zavírání bajonetové, kdy musíte poklici nasadit tak, aby do sebe přesně zapadly výstupky na hrnci i poklici. Nejlevnější, ale zároveň nejobtížnější je zavírání pákové, kdy je nutné nakloněnou poklici dostat do hrnce, pak ji ve správné poloze uzavřít pákou.

Čtyři funkce tlakového hrnce, které potěší

Tlakové hrnce nejsou zrovna přístroje jako moderní myčka nádobí či lednice, nad nimiž jásají fandové chytrých domácností, ale pár vychytávek u nich najdete.

  1. Podle stupnice na vnitřní straně tlakového hrnce se můžete orientovat, když  si nejste jistí, jak moc můžete nádobu naplnit.
  2. Mytí tlakového hrnce usnadní odnímatelná rukojeť.
  3. Teplotu v tlakovém hrnci můžete ovládat pomocí termostatu.
  4. Díky časovači nic nerozvaříte, protože si předem nastavíte pro danou potravinu potřebnou dobu přípravy.

Za klasiku dáte pětistovku, za moderní papiňák si připlatíte

Nákup tlakového hrnce vás rozhodně nezruinuje. Ten nejmenší pákový seženete už od pěti set výše. Modely s bajonetovým zavíráním stojí kolem tisícovky a komfortní papiňáky, které zavřete jednou rukou, vás vyjdou zhruba na 2000 korun. Když vezmete v úvahu současné ceny energií, které se zřejmě ještě dlouho neumoudří, určitě díky papiňáku nejen při vaření masa, ale třeba i při vaření vývaru ve výsledku nějakou tu korunu ročně ušetříte.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více