Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

14 nejmodernějších funkcí lednic: Bez vaší námahy zničí bakterie, zajistí čerstvou zeleninu nebo přehrají film
Zdroj: Whirpool

Plánujete nákup nové lednice? Pak byste se kromě designu, velikosti, spotřeby a dalších parametrů měli zaměřit také na to, jakými funkcemi je vybavena. Některé z nich jsou docela užitečné, protože dokážou prodloužit čerstvost potravin a ušetřit elektrickou energii. Přinášíme vám stručný přehled těchto vychytávek i s vysvětlením, čím jsou užitečné.

1. AdaptTech: zamezuje výkyvům teplot při opakovaném otevírání dveří. U běžné lednice bez této funkce totiž dochází k tomu, že pokaždé při otevření dveří chladničky naruší závan teplého vzduchu z místnosti stabilní teplotu univtř lednice, čímž dochází k rychlejšímu kažení potravin. Funkce AdaptTech díky zabudovaným senzorům, které monitorují vaše každodenní zvyky, přizpůsobí provoz spotřebiče a v časových obdobích, kdy dochází k častému otevírání dveří, si koordinuje teplotu. Zabrání se tak teplotnímu šoku, výkyvům teploty a předčasnému kažení potravin.

2. AirFlow, MultiAirFlow, Twin cooling, DoorCooling: také tyto technologie zajišťují díky ventilátoru na zadní stěně spotřebiče rovnoměrnou cirkulaci studeného vzduchu ve vnitřním prostoru lednice, a prodlužují tak čerstvost potravin. 

3. Bio Box, Bio Fresh, Crisper Box, Fresh Balance, Nulová zóna: Více názvů pro jednu vychytávku. Tou jsou speciální šuplíky na ovoce a čerstvou zeleninu, v nichž lze regulovat vlhkost a tím zachovat svěžest plodů až třikrát déle. Už se tak nemusíte bát, že budete z lednice vytahovat "gumovou" mrkev nebo polorozmáčené salátové okurky. Nulová zóna znamená v tomto ohledu nulové starosti. 

4. BioFresh zóna: dokonalejší forma Nulové zóny, neboť je klimaticky i prostorově oddělená od ostatního prostoru a disponuje samostatnými prostorovými čidly teploty, která zajišťují automatickou regulaci vzdušné vlhkosti v závislosti na druhu uskladněných potravin, čímž několikanásobně prodlouží jejich trvanlivost.

5. Door-in-Door: průhledná část dveří. Lednice se po dvojitém zaklepání rozsvítí a vy můžete zkontrolovat její obsah, aniž byste museli otevřít dveře, takže šetříte elektrickou energii. Zároveň je to hezká vychytávka na pohled a "nutí" vás to mít i v lednici pořádek.

6. DuoCooling: umožňuje vzájemně nezávislé nastavení teploty v chladničce a mrazničce. Teplotu můžete regulovat v každé části spotřebiče podle momentální potřeby.

7. ECO Program: díky němu lze spotřebič nastavit do úsporného módu (chladničku na 5 stupňů Celsia a mrazničku na –18 stupňů Celsia), a snížit tak spotřebu energie.

8. IonAir: udržuje přírodní klima uvnitř spotřebiče, protože tam neustále produkuje záporně nabité ionty. Jedná se vlastně o přirozené čističe vzduchu, které pocházejí přímo z přirozeného prostředí, a přispívají k udržení kvality skladovaných potravin. Tato technologie ničí až 95 % bakterií uvnitř spotřebiče a odstraňuje nepříjemný zápach. 

9. Moist Balance Crisper Technologie: je speciální mřížka umístěná na vrchu zásuvky určené pro skladování ovoce a zeleniny. Díky vlhkosti, která se z potravin vypaří, nekape voda zpátky na potraviny, ale zachytí se na této mřízce. To přispívá k prodloužení čerstvosti uskladněných potravin.

10. No Frost: beznámrazový systém. V lednici nevzniká námraza, takže odpadá nutnost manuálního odmrazování. Nemusíte se tedy o nic starat, nic zapínat ani odstraňovat led a vypínat spotřebič. Šetříte tak nejen chladicí systém, ale i spotřebu energie.

11. Prázdninový režim (Holiday): úsporný režim, který je vhodné nastavit, když odjedete na dovolenou a lednici nebude nikdo otvírat, takže nebude docházet k oteplování vnitřku spotřebiče závany teplého vzduchu z místnosti.

12. Signál otevřených dveří: optický nebo akustický signál, který se aktivuje pokaždé, když jsou dveře lednice delší dobu otevřené, případně když je zapomenete zavřít. Už se vám tedy nestane, že dveře zůstanou nedovřené a lednice vám přes noc "vyteče".

13. SuperCool a SuperFrost: umožňuje rychlé zchlazení či zmrazení většího množství potravin. Dochází k tomu většinou po velkém nákupu, kdy naskládáte do lednice hodně potravin najednou a uvinitř spotřebiče se tak zvýší teplota. Díyk této funkce se vše zase rychle vrátí do normálu. 

14. Smart: inteligentní (chytrá) lednice, kterou lze ovládat na dálku prostřednictvím mobilní aplikace. Ta kontroluje trvanlivost potravin, pozná, co v ní chybí a na základě toho vytvoří nákupní seznam, poskytne recepty na jídla, která se dají uvařit z dostupných ingrediencí. Ve dveřích může být zabudovaný tablet, na němž můžete sledovat filmy, zprávy či si nechávat vzkazy s ostatními členy rodiny.

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více