Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko 2022: Bagetovou výzvu vyhrál Martin! Jak ještě můžete bagetu naplnit? Možností je mnoho …
Zdroj: Unsplash, Luis Covarrubias

V posledním díle soutěže MasterChef Česko se opět soutěžilo o titul bagetového krále. Po loňském vítězi Givim letos přebral štafetu Martin se svou bagetou ve vietnamském stylu Bun bo nam bo. Pokud se vám nechce čekat až se začne prodávat, můžete si podobnou připravit doma. Inspirovat se můžete našimi tipy.  

Vítězná bageta bun bo nam bo

Bagetová výzva je v každém ročníku pro jednoho ze soutěžících MasterChefa takovým malým vítězstvím. Nejlepší bageta se totiž bude  prodávat v síti Bageterie Boulevard a její autor se načas stane tváří slavné bageterie. V letošním roce si triumf připsal Martin, který vytvořil bagetu inspirovanou vietnamským nudlovým pokrmem bun bo nam bo, který se jí obvykle nastudeno jako salát a je plný čerstvé zeleniny a bylinek.

Bageta s telecím po asijsku

Soutěžící tentokrát vytvářeli bagety podle novinových titulků. Jimi je Bageterie Boulevard proslavená, stěny provozoven jsou totiž vyzdobené bulvárními novinovými titulky na téma jídlo. Každý soutěžící tedy vařil podle vybraného titulku, přičemž každý měl přidělenou jinou surovinu. Martin si vybral: „Muž znovu prožívá telecí léta,“ a základem jeho bagety tedy muselo být telecí maso, které naložil do rybí omáčky, aby dosáhl chuti pro slavný vietnamský salát typické. K tomu přidal nakládanou zeleninu a spoustu bylinek, za což si vysloužil velkou pochvalu od poroty:

Přemek Forejt byl z bagety přímo nadšený, což dokládají i jeho slova: „Ta bageta dává takový kopanec, v dobrém slova smyslu. Co mě první střelilo do hlavy, bylo to maso, bylo naprosto božsky dochucené, až tak trochu štiplavě. Je úplně na hraně se solí. Tím, jak jsou to tenounký plátky, tak se toho člověk nemůže nabažit. Tu chuť mám pořád ještě v puse. Baví mě ta pestrost bylin, že to není postavené na jedné bylince, ale je jich pět různých druhů. Prostě jednoduché a skvělé.“

Bageta - dokonalý rychlý oběd

Souboj to byl ovšem vyrovnaný, neboť porotci vychvalovali i další bagety. Soutěžící tak opět dokázali, že i bageta může být plnohodnotným a hlavně chutným pokrmem. I když jde primárně o fastfoodovou specialitu, dá se z ní udělat přímo delikatesa, která uspokojí i ty nejzmlsanější jazýčky. Záleží hlavně na tom, jak ji připravíte. Pokud zvolíte dobrou křupavou francouzskou bagetu a naplníte ji kvalitními surovinami, přestává být taková bageta podřadnou rychlovkou, kterou sníte někde ve spěchu, ale bez problémů vám nahradí oběd.

Bagety lze naplnit mnoha způsoby. Důležité je hlavně vybrat ingredience, které spolu chuťově ladí a nijak se nepřebíjejí. Náplň do bagety může být inspirována i nějakým jídlem, jak právě udělal Martin u své vítězné bagety. U bagety je hlavně nejdůležitější, aby nebyla příliš suchá. Základem šťavnaté bagety tak musí být nějaká omáčka, obvykle majonéza, tatarka, dresink, pesto, hořčice, bešamel nebo aspoň olej (nejlépe nějaký ochucený). Jako náplň se hodí maso v kombinaci s vhodnou zeleninou. Zelenina ale klidně může hrát v bagetě i hlavní roli, třeba grilovaná v ní chutná přímo báječně. Pokud bagetu zapékáte, nesmí v ní chybět sýr, který se po zapečení krásně rozteče.

Jestliže vás při sledování MasterChefa začala honit mlsná a dostali jste na nějakou bagetu chuť, můžete se inspirovat nejen vynikajícími kombinacemi soutěžících, ale i našimi tipy. Čím tedy můžete bagetu naplnit? Máme pro vás 10 nápadů:

  • marinované telecí maso v rybí omáčce + nakládaná zelenina + bylinky
  • trhané kuřecí maso + ananas + čedar + coleslaw s fenyklem + salát frisée
  • škvarková pomazánka + smažené kysané zelí + grilovaná slanina + brynzová majonéza
  • krkovice v marinádě z rybí a sójové omáčky + fenyklový salát s chilli + wasabi majonéza
  • lilkový kaviár + sušená rajčata + panchetta + cuketové hranolky + majonéza z pečených rajčat s parmezánem
  • vepřová pečeně s bylinkami a citronovou kůrou + česneková majonéza + rukola
  • grilovaná zelenina (papriky, cuketa, rajčata) + bazalka + kozí sýr
  • kuřecí masové kuličky + paprika + červená cibule + caesar salát dresink
  • trhané vepřové + čedar + hořčice + nakládané okurky
  • tuňák + ančovičky + vejce natvrdo + zelené fazolky + rukola + dresink vinaigrette

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více