Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kyblík jahod
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Jahody u nás rozhodně patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Na trhu je jich spousta. A k dostání jsou právě i sazenice. Třeba na balkon nebo parapet. Vyberte si ten druh, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Jahody od jara až do podzimu

Jahody jsou velmi žádaným ovocem a najdete celou řadu druhů. Jak se v nich vyznat? Jahody se dělí podle toho, kdy rostou. Mohou to být rané, polorané, pozdní a stáleplodící jahody. Plody raných jahodníků jsou zralé zhruba od konce května do začátku června, zatímco polorané od začátku června a pozdní od konce června. Ty plodí jen jednou do roka.

Naopak výhodou stáleplodících jahod je, jak název napovídá, že plodí po celou sezónu, tedy od května/června až do zámrazu. Pak tu jsou ale také lesní jahůdky (Fragaria vesca) a v přírodě rostou i různé divoké jahodníky. Chuť lesních jahod je velmi výrazná, plná a sladká, takže malé lesní jahůdce může konkurovat málokterá velká jahoda. I tyto lesní jahody si můžete pěstovat na zahrádce. 

Jak se pozná, že jahoda bude sladká? Když kupujete jahody, je důležité hlídat, jestli mají stopku a jestli jsou lesklé. Některé tmavé odrůdy nemusí být sladké a naopak. Vyplatí se podívat se po osvědčených odrůdách. Některé z nich jsme pro vás našli.

Náš tip: Připravte si z jahod ty nejlepší koláče.

Sladké jahody

Velmi příjemnou chuť má nová stáleplodící odrůda Harmony, která vyniká velkými plody s pevnou dužinou, výbornou chutí, sytě červenou barvou a vysokým leskem. Velmi oblíbená je také další stáleplodící odrůda. Diamante má velké plody, lahodnou, typicky jahodovou chuť a sytě červenou barvu. Plody odrůdy Andrea jsou tmavě červené a mají střední velikost. Vynikají sladce navinulou chutí. Protože jsou tužší, dají se velmi pestře využít. Jsou typické tím, že mají dlouhou trvanlivost.

Odrůdu Dagmar poznáte podle kulovitých středních tmavě červených plodů. Pokud byste raději vyzkoušeli trpce sladkou chuť a typickou vůni jahod, sáhněte po odrůdě Senga Sengana. Stojí za vyzkoušení, dříve se jí totiž říkalo „královna jahod“ a bylo z ní vyšlechtěno mnoho dalších odrůd.

Nášt tip: Z jahod jsou skvělé třeba jahodové knedlíky tvarohové, kynuté, i z odpalovaného těsta. 

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

S chutí lesních jahod

Jestliže ovšem chcete kompromis a chtěli byste jahodu velkou s chutí té lesní, můžete se podívat třeba po odrůdě Karmen s tmavě karmínově červenými plody. Aromatickou krvavě červenou dužinu si nejlépe užijete, když budete jahody konzumovat čerstvé, protože plody se snadno otlačí a tím se i brzy kazí. 

Mezi nejlepší jahody patří původně francouzská odrůda Mara de Bois. Jsou to jahody s výrazným aroma, které připomíná vůní právě divoké jahody. Odrůda je stáleplodící a převislá a má středně velké plody. Obdobnou vůni a šťavnatou sladkou chuť má i pozdní odrůda Symphony, se středně velkými až velkými plody a svěží červenou barvou.

Plody odrůdy Frikonsa mají střední velikost a patří mezi nejtmavší odrůdy. Je potřeba, aby pro dobrou chuť dobře dozrály. Chuť lesních jahod také přiopomíná odrůda Tenira, ale pouze pokud má dostatek sluníčka.

Náš tip: Vyzjkoušejte z jahod svěží dezert se smetanou a želatinou.

Zdroje informací:

cs.wikipedia.org
zahradnictvi-spomysl.cz
sempra-turnov.cz
zahradnictvikruh.cz

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více