Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Langoše – nejslavnější maďarská specialita. Z tohoto těsta s podmáslím je připravíte snadno
Zdroj: Wikimedia Commons, By MichalPL - Own work, CC BY-SA 4.0

Langoš je jednou z nejslavnějších maďarských specialit a nejoblíbenějším pouličním jídlem, které tam seženete na každém rohu. K nám se dostal již v dobách předrevolučních s turisty od Balatonu a stal se oblíbenou dobrotou prodávanou u stánků na českých koupalištích nebo na festivalech. A pokud chcete, klidně si jej můžete osmažit i doma.

Langoše naslano, nasladko i plněné

O langoši se někdy mluví jako o maďarské pizze. My si jej nejčastěji vychutnáváme potřený kečupem, posypaný sýrem a ochucený česnekem, pro Maďary je základní verze langoš pokapaný kysanou smetanou a rovněž se strouhaným sýrem. V Maďarsku jej ale seženete v mnoha dalších podobách, obložený mnoha ingrediencemi. V podnicích, které se na langoše specializují, si je můžete dát třeba s pikantním salámem, se škvarky, slaninou, ale třeba i s tuňákem nebo s mozzarellou a rajčaty. Langoše zkrátka stejně jako pizzu můžete připravit s nesčetnými variacemi oblohy. A často jsou velké stejně jako ona přes celý talíř.

Některé langoše se dokonce dělají i s náplní (sýrovou nebo se zelím). Náplň se dává do středu placky, které se pak překládá, čímž vzniká jakási kapsa a langoš tak trochu připomíná plněnou pizzu calzone. A dokonce existují i sladké verze s moučkovým cukrem a džemem, ale třeba i s nutellou. Jediné, na co byste měli v Maďarsku zapomenout, je právě česká verze s kečupem. 

Langoše jako dokonalá snídaně

Původ těchto slavných smažených placek se datuje do dávných dob, kdy si obyvatelé maďarského venkova ještě pekli chléb ve zděných pecích. Langoše tak vznikaly jako vedlejší výrobek při pečení chleba. Kousek chlebového těsta si totiž lidé nechávali na ráno na snídani a pak si jej opekli. A protože se tento slaný chléb připravoval přímo u lángu neboli plamene v přední části pece, začali mu říkat lángos.

Posléze se do těsta přidaly brambory a nakonec se langoše začaly smažit obvykle na sádle. Placky z bramborového těsta smažené na sádle totiž byly ideálních zdrojem energie hlavně v zimních měsících. Tradice dávat si langoše na snídani, se v Maďarsku udržela. Jsou totiž prý považovány za ideální lék na kocovinu.

Pravé langoše z kynutého těsta a s bramborami

I když se dnes langoše připravují v mnoha variantách, podle originálního receptu musí být pravý maďarský langoš z kynutého těsta, které se navíc doplňuje vařenými rozmačkanými bramborami. Z těsta se pak tvarují kulaté placky, které se nechávají kynout a nakonec se vkládají do horkého oleje.

Ještě předtím je nutné těsto od středu roztáhnout, aby bylo uprostřed tenké a křupavé a okraje silnější a hezky nadýchané. Důležité je také to, aby byl olej na smažení ideálně rozpálený na vysokou teplotu (cca 175 °C), aby langoše krásně vyběhly a nafoukly se.

Lehké langoše z podmáslí

Pokud se vám nechce do přípravy kynutých bramborových langošů, zkuste jednodušší a trochu odlehčenou verzi s podmáslím. Tyhle langoše jsou vynikající a krásně křupavé. Připravte si následující ingredience: 500 g hladké mouky, 350 ml vlažného podmáslí, 7 g sušeného droždí, 1 lžička cukru a 1 lžičku soli.

Postup: Mouku nasypejte do mísy, přidejte sůl, cukr a instantní droždí. Promíchejte, přilijte vlažné podmáslí a hněťte v kuchyňském robotu 10-15 minut. Pak těsto ještě propracujte rukama, vytvarujte z něj kouli, potřete ji olejem a nechte v zakryté nádobě kynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Pak je rozdělte na pět částí a z každé vytvarujte bochánek. Opět je nechte kynout asi 20-30 minut. V pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje na teplotu 170-180 °C. Pokud nemáte teploměr, vhoďte do pánve kousíček těsta, měl by se ihned nafouknout.

Z bochánků vytvarujte placky, vkládejte je postupně do rozehřátého oleje a smažte z obou stran 1-2 minuty dozlatova. Hotové langoše nechte okapat na ubrousku a podávejte je potřené kysanou smetanou, nebo jakkoliv chcete.

Zdroje informací:
Tasteatlas.com
Atlasobscura.com
Nejlepší světová street food

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více