Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna jahod, to je nejen spousta jahodových dezertů, ale také skvělých nápojů. Vybírat můžete z těch klasických bez alkoholu i s alkoholem, je k nim ale i řada vychytávek. Zjistěte, jak jahodové nápoje zpestřit, abyste si tuto jahodovou sezónu obzvlášť užili.

Nealkoholické jahodové nápoje

Jahody jsou lahodným ovocem, které se báječně vyjímá i v nejrůznějších nápojích. Může se jednat o klasické koktejly, různá smoothie, šťávy, limonády. Vyzkoušet můžete i nápoje s mléčnými produkty. Pokud nemůžete nebo nechcete konzumovat mléko a jeho varianty, i bez nich si připravíte výborné pití s jahodami.

Jahodový koktejl

Jahodový koktejl si většinou spojujete s mlékem, cukrem a velmi zralými jahodami. Pokud jsou ale hezky slaďoučké, často ani není potřeba cukr přidávat. Obvykle se na hrnek mléka používá zhruba 150 g jahod a lžička cukru. Jahodový koktejl může mít řadu podob, se zakysanou smetanous kefírem. Jednou z ingrediencí může být pro změnu i trocha bílého jogurtu. Pokud máte naopak v oblibě sladší kuchyni, tak můžete obohatit nápoj třeba lžičkou slazeného salka. Pro pozvednutí chutí se hodí i pár kapek vanilkového extraktu.

Jestliže ale klasické mléko konzumovat nechcete, můžete využít varianty pití, které vypadá jako mléko, ale skutečným mlékem není. Takovou podobu má třeba mandlové mléko, které může být i zkombinované s mákem. Dál postupujete jako u nápojů s mlékem.

Jahodové smoothie 

Smoothie z ovoce nebo zeleniny jsou velmi oblíbené. Skvělé je i to jahodové. Můžete si připravit ze samotných jahod, ale když ho zkombinujete s dalšími druhy ovoce a bylinkami, získáte velmi zajímavé chuťové zážitky. Vyzkoušet můžete třeba jahodové smoothie s jablkem, mátou a šťávou z limetky. Při přípravě smoothie se vyplatí  kombinovat. K jahodám se výborně hodí i banán. Na výborné smoothie můžete použít dvě hrstě jahod, dva banány a velký jogurt. Z bylinek vzniká příjemná kombinace hlavně se zmíněnou mátou a s meduňkou. 

Jahodový shake se zmrzlinou

Jahody a zmrzlina jdou báječně k sobě. Bílý jogurt, šťavnaté jahody, limetková šťáva a kopeček vanilkové zmrzliny dávají dohromady další z vynikajících chuťových zážitků. V létě se hodí nechat i jahody zamrazit a udělat si z nich jahodovou dřeň. V nápoji je pak skutečně výborná a osvěžující. Chcete-li vydatný shake, dejte do mixéru smetanu, zmrzlé jahody a jahodovou zmrzlinu. Hotový shake ještě dozdobte jahodami, čokoládou nebo sušenkami. Pak jej můžete podávat místo dezertu. 

Jahodová limonáda

Limonády jsou tím nejjednodušším, co můžete z ovoce připravit. Dají se využít čerstvé jahody, třeba s limetkovou šťávou a ledovou vodu. Výborně se v ní také uplatní jahodové sirupy, které vydrží v lednici i pár týdnů.

Nealkoholické virgin Mojito

Mojito je velmi populárním letním nápojem. Variantou je i jeho jahodová podoba. Stačí jahody, sodovka, citronová šťáva a máta, případně třtinový cukr. Jahody nasypejte do vysoké sklenice, přidejte limetku pokrájenou na osminky, lístky máty a cukr. Pomocí dřevěné paličky rozmačkejte, zasypte rozdrceným ledem a dolijte perlivou vodou. Chutná skvěle. 

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Někdo to rád s alkoholem 

Mezi letní osvěžení patří i lehké alkoholické nápoje. Zajímavým nápojem je třeba Bellini, jeho jahodová verze je známá jako rossini a vzniká snadno smícháním sektu a jahodového pyré. Můžete využít i jahodový sirup. Vyjděte z tohoto receptu na Bellini a meruňky vyměňte za jahody (zhruba 8 velkých jahod).

Jahody se výborně hodí i k dalším druhům míchaných nápojů. Příkladem je Margaritta. Z melounové varianty si můžete připravit jahodovou.

Náš tip: Je-li vám to pořád málo, další inspiraci najdete v galerii pdo hlavní fotkou. Podívejte se, jaké nápoje s jahodami si oblíbili naši čtenáři.

Zdroje informací:
https://insanelygoodrecipes.com
https://www.thespruceeats.com
https://www.yummly.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více