Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byla krásná, slavná a obdivovaná. Dnešní terminologií bychom řekli „celebrita“. Rakouská císařovna Alžběta, které se říkalo Sissy (1837–1898), byla svým vzhledem doslova posedlá a tomu podřizovala jídelníček.

Na hostině pila jen vodu

Slavnostně prostřený stůl na císařském dvoře. Lahůdky, kam oko dohlédne. Nadívaná holoubata, játrová paštika či pečená masa s různými přílohami i vynikající dezerty. Tak vypadaly oficiální večeře na vídeňském dvoře pořádané při různých příležitostech rakouským císařem Franzem Josefem II. Zatímco hosté si užívali vybraných pokrmů, krásná císařova manželka Sissy uzobla jen pár kousků ovoce a vypila sklenici vody. Často ale vůbec nejedla, pokud se jí nelíbila společnost u stolu. A po 18. hodině už nevzala žádné jídlo do úst.

Posedlá krásou

Jak prozradil její prapravnuk Leopold Altenburg: „V určitém období byla opravdu krásná,“ vysvětlil. „Jenže ona chtěla být nejkrásnější ženou na světě. Upadla do anorexie a sama sebe zničila.“ 

Aby si udržela nízkou váhu, živila se pomeranči, někdy zase jenom vejci (a to většinou slanými bílky) nebo mlékem. Na váze stála dvakrát až třikrát denně a pečlivě ji zaznamenávala. Přitom 172 centimetrů vysoká žena nikdy nevážila víc než 50 kilo, někdy dokonce jen 45! Pravidelně si také měřila obvod pasu, stehen a lýtek.

Fialková zmrzlina

Pokud snad někde nějaký centimetr přibyl, Sissy propadla panice. Nasadila si projímadla a držela aspoň den přísný půst. A když zcela výjimečně zatoužila po oblíbené fialkové zmrzlině dvorního cukráře Demmela, okamžitě si sladký hřích „odpracovala“ cvičením. 

Fialková zmrzlina, přesněji sorbet, je rakouská specialita. Císařovna Alžběta byla vášnivou fanynkou tohoto sorbetu, který se stal důležitou součástí jejích mnoha dietních výstřelků. Sorbet neobsahuje žádné mléko, díky čemuž je dobře stravitelný. Fialovou barvu  získává ze šťávy z fialek, Sisiných oblíbených květin. Šťávu pak cukráři míchají s cukrem a vodou a dochucují trochou šampaňského.

Vyčerpávala tělo cvičením

Své tělo cvičením vyčerpávala až na hranici možností. Milovala dlouhé šestihodinové túry, samozřejmě bez jídla. Kráčela tak rychle, že ji její dvorní dámy sotva stačily. Naučila se také šermovat a ráda plavala.

Nechala si vybudovat tělocvičnu se základním vybavením – ve Vídni i na Korfu. Každý den pak cvičila gymnastiku. Na vysoké hrazdě bez námahy dělala přítahy, na kruzích svisy.

Součástí pravidelné rutiny pro ni byla jízda na koni. Pravděpodobně patřila mezi nejlepší evropské jezdkyně 19. století. Někdy vydržela v sedle až osm hodin v kuse. Než se vydala na namáhavé hony na koních, ráda se posilnila pro ni speciálně připraveným vývarem.

Cigarety i kokain

Je zajímavé, že milovnice pohybu a sportu zároveň byla vášnivou kuřačkou. Ráda šokovala, proto projížděla Vídní v otevřeném kočáru s cigaretou v ústech a prý si doslova užívala pomlouvačné řeči.

Není divu, že Sisi za svou posedlost krásou musela trpce zaplatit. Potýkala se neustále s bolestmi různých částí těla. Trápil ji revmatismus, ischias a bolesti kloubů.

Pak objevila tišící prostředky, na kterých se zřejmě stala závislá. Na konci 19. století byly morfin a kokain běžnými léky proti bolesti, které lékaři často bezmyšlenkovitě používali k léčbě bolesti a duševních poruch a považovali je za neškodné. Mnoho spotřebitelů mělo dokonce vlastní injekční stříkačky, včetně Sisi. Její kokainová stříkačka je k vidění ve vídeňském Muzeu císařovny Sisi.

Stáří špatně nesla

Životní styl císařovny se odrazil jejím zdravotním stavu, údajně měla problémy se srdcem, i na její vizáži. Brzy se jí začaly objevovat vrásky na obličeji, pokožka na těla byla také svraštělá. Nesla to špatně. Dokonce se naposledy nechala vyfotografovat, když jí bylo třicet let, a na posledním obraze jí bylo dvaačtyřicet. Pro svět tak zůstala nadčasově krásná.

Pak už se na veřejnosti ukazovala jen se závojem přes obličej. Až do smrti však měla vosí pas o obvodu 50 centimetrů. Život Sissy ukočil italský anarchista Luigi Lucheni 10. září 1898 v Ženevě. Pilník, který jí vrazil do hrudníku, ji smrtelně zranil.

S nadsázkou můžeme říct, že zemřela tak, jak žila. Nekonvenčně.

Zdroje informací:
nau.ch: Kaiserin Sisi litt an einer Essstörung
buergerleben.com: 7 Geheimnisse von Kaiserin Sisi, die du wahrscheinlich noch nicht kennst

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více