V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?

22. 5. 2021 15:57

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj: Unsplash, Jacek Dylag, Unsplash licence Zdroj: Unsplash, Jacek Dylag, Unsplash licence
Není to ani obyčejná voda z vodovodu, ale ani limonáda. Infuzovanou vodu (anglicky Infused Water) si oblíbili sportovci, dietáři a milovníci zdravého životního stylu po celém světě. Zachutná ale třeba i dětem. Co to vlastně je a jak si ji vyrobit?

Tak trochu lepší voda

Je chutná, krásně vypadá a je to vlastně nejlevnější detoxová kůra, kterou si můžete pořídit. Infuzovaná voda (v anglickém originále Infused Water) je hit, který si oblíbili sportovci, dietáři, fanoušci zdravého životního stylu, ale třeba i influenceři ze sociálních sítí. Propadněte mu také a nebudete litovat.

Co to tedy ta infuzovaná voda vlastně je? V podstatě nic složitého ani nákladného. Je to zkrátka voda, do které přidáte čerstvé ovoce, zeleninu a/nebo bylinky a necháte přes noc vylouhovat. Louhování není nutné, ale pokud počkáte, všechny chutě a vůně se v nápoji pěkně propojí a rozehrají. Jaké jsou výhody infuzované vody oproti té čisté? Zaprvé chutná lépe, za druhé čerstvé suroviny předají vodě něco ze svých prospěšných živin, zatřetí to hezky vypadá. Pitný režim se musí dodržovat, měli bychom vypít minimálně 1,5, spíše 2 litry vody denně. Ne každý ji má ale rád a obzvláště s ní bojují malé děti, které by si mnohem raději daly slazenou sycenou limonádu. Právě pro ně, ale i pro všechny ostatní, je infuzovaná voda ideálním řešením.

Na výrobu infuzované vody potřebujete tedy jen suroviny, které do ní chcete přidat, a skleněný džbán nebo karafu. Ovoce a zeleninu stačí omýt a očistit, oloupat, je-li to nutné, nakrájet na malé kousky a přidat do vody. Citrusy doporučujeme nejprve mírně rozmačkat, aby pustily šťávu. Tip! Pokud nemáte čas chystat pokaždé novou infuzovanou vodu, nakrájejte ovoce nadrobno, dejte jej do tvořítek na led, zalijte vodou a nechte zmrazit. V případě potřeby pak stačí do čiré tekutiny přihodit tento ovocný led, který roztaje a infuzovaná voda je hotová.

Chce to ovoce i bylinky

A čím přesně tedy infuzovanou vodu doplnit, aby to byla skvělá kombinace? Základní variantou je citron a trocha čerstvých bylinek, skvělý je třeba tymián. Pokud chcete být kreativnější, můžete vyzkoušet například limetku, salátovou okurku, jahody a mátu. Dalším lahodným spojením je pomeranč s borůvkami a bazalkou. Pomeranč se hodí také k ibišku a anýzovým hvězdičkám, navíc to ve sklenici nebo karafě krásně vypadá. Bazalka se dobře snoubí s řízným zázvorem. Ještě pikantnější variací je okurka, máta a paprička Jalapeño. Letní super-kombo vytvoří vodní meloun s mátou nebo jahody s bazalkou. Nebojte se ani levandule, která je povzbuzující dohromady s okurkou, zatímco s malinami vytvoří jemně sladkou kombinaci.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka

    Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka

    Jestli také máte rádi nádhernou vůni a jemnou chuť bezových květů, čas vyrazit na jejich sběr je…
    Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?

    Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?

    Květáku zdar! Populární brukvovitá zelenina má stále místo v tradiční české kuchyni. Květáková…
    Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

    Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

    Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná a zdravá strava by dětem neměla chybět ani o…
    Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

    Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

    Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve přisuzovala i magická moc. A do jisté míry ten…
    Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

    Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

    Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který…
    Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

    Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

    Milujete chilli papričky nebo obecně pálivá jídla? Super! Tak to si na našem webu budete číst ještě…
    Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

    Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

    Mangold u nás není příliš známý a v obchodech se těžko shání. Je to škoda, protože mangold je…
    Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

    Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

    Roste skoro všude na světě a někdy tak hojně a rychle, že je potřeba se jí zbavit jako každého…