Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?
Zdroj: Unsplash, Jacek Dylag, Unsplash licence

Není to ani obyčejná voda z vodovodu, ale ani limonáda. Infuzovanou vodu (anglicky Infused Water) si oblíbili sportovci, dietáři a milovníci zdravého životního stylu po celém světě. Zachutná ale třeba i dětem. Co to vlastně je a jak si ji vyrobit?

Tak trochu lepší voda

Je chutná, krásně vypadá a je to vlastně nejlevnější detoxová kůra, kterou si můžete pořídit. Infuzovaná voda (v anglickém originále Infused Water) je hit, který si oblíbili sportovci, dietáři, fanoušci zdravého životního stylu, ale třeba i influenceři ze sociálních sítí. Propadněte mu také a nebudete litovat.

Co to tedy ta infuzovaná voda vlastně je? V podstatě nic složitého ani nákladného. Je to zkrátka voda, do které přidáte čerstvé ovoce, zeleninu a/nebo bylinky a necháte přes noc vylouhovat. Louhování není nutné, ale pokud počkáte, všechny chutě a vůně se v nápoji pěkně propojí a rozehrají. Jaké jsou výhody infuzované vody oproti té čisté? Zaprvé chutná lépe, za druhé čerstvé suroviny předají vodě něco ze svých prospěšných živin, zatřetí to hezky vypadá. Pitný režim se musí dodržovat, měli bychom vypít minimálně 1,5, spíše 2 litry vody denně. Ne každý ji má ale rád a obzvláště s ní bojují malé děti, které by si mnohem raději daly slazenou sycenou limonádu. Právě pro ně, ale i pro všechny ostatní, je infuzovaná voda ideálním řešením.

Na výrobu infuzované vody potřebujete tedy jen suroviny, které do ní chcete přidat, a skleněný džbán nebo karafu. Ovoce a zeleninu stačí omýt a očistit, oloupat, je-li to nutné, nakrájet na malé kousky a přidat do vody. Citrusy doporučujeme nejprve mírně rozmačkat, aby pustily šťávu. Tip! Pokud nemáte čas chystat pokaždé novou infuzovanou vodu, nakrájejte ovoce nadrobno, dejte jej do tvořítek na led, zalijte vodou a nechte zmrazit. V případě potřeby pak stačí do čiré tekutiny přihodit tento ovocný led, který roztaje a infuzovaná voda je hotová.

Chce to ovoce i bylinky

A čím přesně tedy infuzovanou vodu doplnit, aby to byla skvělá kombinace? Základní variantou je citron a trocha čerstvých bylinek, skvělý je třeba tymián. Pokud chcete být kreativnější, můžete vyzkoušet například limetku, salátovou okurku, jahody a mátu. Dalším lahodným spojením je pomeranč s borůvkami a bazalkou. Pomeranč se hodí také k ibišku a anýzovým hvězdičkám, navíc to ve sklenici nebo karafě krásně vypadá. Bazalka se dobře snoubí s řízným zázvorem. Ještě pikantnější variací je okurka, máta a paprička Jalapeño. Letní super-kombo vytvoří vodní meloun s mátou nebo jahody s bazalkou. Nebojte se ani levandule, která je povzbuzující dohromady s okurkou, zatímco s malinami vytvoří jemně sladkou kombinaci.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Nejnovější recepty Více