Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
15. 7. 2021 Životní styl
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte, co dřív? Nebo vás popadají smutky z nevydařeného vztahu či jiných potíží, případně trpíte nespavostí? Zkuste si pro pomoc sáhnout k darům přírody! Meduňku používali už naši předkové, pojďme se k jejich odkazu vrátit.
Voňavá kráska
Podle knihy Babiččiny byliny je meduňka vytrvalá bylina, která roste do výšky 80 až 150 cm a kvete v červnu a červenci růžovými či bílými květy. Původně tahle léčivka, které se lidově říká také včelanka, matečník, rojovník, medunice, medlinka, lemonika či marulka, pochází z oblastí východního Středozemí a Malé Asie. V 7. století ji podle webu Pharmapoint.cz přinesli Arabové do Španělska a na jejím postupném rozšíření se podíleli především karmelitáni. Nejdříve se totiž meduňka pěstovala zejména v klášterních zahradách. Postupně se obliba bylinky rozšířila a dnes už se pěstuje na celém světě. Jak uvádí Pharmapoint.cz, meduňka obsahuje cenné silice a třísloviny a v menším množství také hořčiny, sliz, flavonoidy a minerální látky. Právě díky těmto složkám má meduňka léčivé účinky, jichž se využívalo odedávna.
Mohlo by vás zajímat
Mírní bolesti i deprese
Již zmínění Arabové podávali, jak píše portál Lekarna.cz, nemocným meduňkový odvar k léčbě melancholie a smutků a též pro zmírnění epilepsie či následků mrtvice. Meduňkový čaj skutečně zklidňuje mysl, tlumí pocity strachu a úzkosti, pomáhá mírnit lehčí deprese a zlepšuje kvalitu spánku. Meduňka účinkuje i zevně. Rozmačkané listy se přikládají na čelo a spánky při bolestech hlavy a mohou pomoci i s léčbou oparů, jak potvrdila komise EU pro léčivé rostliny.
Mohlo by vás zajímat
Sám sobě lékárníkem
Chcete-li si ulevit od splínu, připravte si podle našeho receptu meduňkovou limonádu. Do podzimních plískanic si už teď můžete navařit meduňkový sirup, dětem zkuste bylinku propašovat do jídelníčku ve voňavých sušenkách a pro všechny, které trápí žaludeční nevolnost udělejte takzvané karmelitánské kapky. Recept na meduňkovou tinkturu pochází podle webu Lekarna.cz ze 17. století, ale už dávno není žádným tajemstvím. Pro přípravu kapek vám postačí dvě hrsti meduňkových lístků, 8 hřebíčků, 3 svitky skořice, 1 muškátový oříšek, kousek bio citronové kůry a 1 litr koňaku, vodky nebo jiného alkoholu. Všechny ingredience stačí smíchat, zalít alkoholem a nechat odstát dva až tři týdny na světle. Během té doby lahví několikrát protřepejte. Poté nálev sceďte a užívejte dvě až tři lžičky každé ráno, případně 20 kapek večer před spaním.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Boží chuťovky k televizi: Užijte si MS v hokeji jako vždycky, ale z pohodlí domova!
Hoši, do toho! Mistrovství světa v hokeji… Číst více
Hranolky nemusí být jen z brambor. Jak na slavné batátové nebo zdravé mrkvové?
Ke steaku, ke smaženému sýru nebo jen tak s… Číst více
Den jídla u televize
Chuťovek k televizi je celá řada. Někdo se spokojí s oříšky, další s brambůrky (i ty si můžete sami připravit), další sáhne po něčem lehce… Číst více
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Druhy sladkých jídel Buchtičky a noky Dukátové buchtičky většina lidí miluje od dětství. Nadýchané buchtičky s lahodnou vanilkovou omáčkou si rádi… Číst více
Jak udělat falešný marcipán. Jednoduché postupy a rady na výrobu jedlé modelovací hmoty
Pravý nebo nepravý Důležitou součástí "pravého" marcipánu jsou mandle. V našem receptáři je ale mnoho receptů na tzv. "falešný" nebo nepravý… Číst více
Marcipán i falešný marcipán uplatníme při pečení dortů, zákusků, cukroví. Můžeme si vybrat z několika druhů
Jak hmotu obarvit a ochutit Potahovací hmotu můžeme obarvit gelovou potravinářskou barvou nebo práškovou rozpuštěnou v 1-2 kapkách vody. Na mísení… Číst více
Desatero rad na téma švestky: Připravíte z nich výtečná povidla, skvělý kynutý koláč nebo chutný kompot
Švestky díky jejich sladko-kyselé chuti můžete využít nejen do sladkých koláčů, ale i do omáček, které se hodí např. ke grilovanému masu. Navíc jsou,… Číst více
Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!
Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat… Číst více
Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše
Brambory jsou nejen v Česku oblíbenou přílohou k… Číst více
Tradiční jahodové recepty: Osvědčené rady pro dokonalé knedlíky i perfektní letní koláč
České jahody jsou pojem a zároveň tak trochu… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cake pops, dortová lízátka: Na originální pochoutku využijete nepovedený moučník a přesto sklidíte pochvalu
Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 1 hodinou
Francouzský toust
Přidáno před 7 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 8 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborový chleba, který zvládne i amatér: Stačí pár levných ingrediencí a za chvilku máte skvělé domácí pečivo na stole
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné