Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Zdroj: Unplash, Victor Serban

Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte, co dřív? Nebo vás popadají smutky z nevydařeného vztahu či jiných potíží, případně trpíte nespavostí? Zkuste si pro pomoc sáhnout k darům přírody! Meduňku používali už naši předkové, pojďme se k jejich odkazu vrátit.

Voňavá kráska

Podle knihy Babiččiny byliny je meduňka vytrvalá bylina, která roste do výšky 80 až 150 cm a kvete v červnu a červenci růžovými či bílými květy. Původně tahle léčivka, které se lidově říká také včelanka, matečník, rojovník, medunice, medlinka, lemonika či marulka, pochází z oblastí východního Středozemí a Malé Asie. V 7. století ji podle webu Pharmapoint.cz přinesli Arabové do Španělska a na jejím postupném rozšíření se podíleli především karmelitáni. Nejdříve se totiž meduňka pěstovala zejména v klášterních zahradách. Postupně se obliba bylinky rozšířila a dnes už se pěstuje na celém světě. Jak uvádí Pharmapoint.cz, meduňka obsahuje cenné silice a třísloviny a v menším množství také hořčiny, sliz, flavonoidy a minerální látky. Právě díky těmto složkám má meduňka léčivé účinky, jichž se využívalo odedávna.

Mírní bolesti i deprese

Již zmínění Arabové podávali, jak píše portál Lekarna.cz, nemocným meduňkový odvar k léčbě melancholie a smutků a též pro zmírnění epilepsie či následků mrtvice. Meduňkový čaj skutečně zklidňuje mysl, tlumí pocity strachu a úzkosti, pomáhá mírnit lehčí deprese a zlepšuje kvalitu spánku. Meduňka účinkuje i zevně. Rozmačkané listy se přikládají na čelo a spánky při bolestech hlavy a mohou pomoci i s léčbou oparů, jak potvrdila komise EU pro léčivé rostliny.

Sám sobě lékárníkem

Chcete-li si ulevit od splínu, připravte si podle našeho receptu meduňkovou limonádu. Do podzimních plískanic si už teď můžete navařit meduňkový sirup, dětem zkuste bylinku propašovat do jídelníčku ve voňavých sušenkách a pro všechny, které trápí žaludeční nevolnost udělejte takzvané karmelitánské kapky. Recept na meduňkovou tinkturu pochází podle webu Lekarna.cz ze 17. století, ale už dávno není žádným tajemstvím. Pro přípravu kapek vám postačí dvě hrsti meduňkových lístků, 8 hřebíčků, 3 svitky skořice, 1 muškátový oříšek, kousek bio citronové kůry a 1 litr koňaku, vodky nebo jiného alkoholu. Všechny ingredience stačí smíchat, zalít alkoholem a nechat odstát dva až tři týdny na světle. Během té doby lahví několikrát protřepejte. Poté nálev sceďte a užívejte dvě až tři lžičky každé ráno, případně 20 kapek večer před spaním.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den jídla u televize

Den jídla u televize

Chuťovek k televizi je celá řada. Někdo se spokojí s oříšky, další s brambůrky (i ty si můžete sami připravit), další sáhne po něčem lehce… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více