Salsa verde z oblasti Piemonte

zizala Kuchařka: zizala

Omáčky 6 názorů

Suroviny

Velká hrst listové petržele
2 plátky bílého (třeba toustového) chleba
1 vejce vařené natvrdo
1 stroužek česneku
lžíce kaparů
3 ančovičky (sardelky)
trošku červeného vinného octa nebo bílého vinného octa nebo citronové šťávy
olivový olej
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bílý chléb zbavíme kůrky, nakrájíme na kostky a zvlhčíme octem - rozumně.

  2. Petrželku, kapary, česnek a ančovičky nadrobno nasekáme a v hmoždíři nebo pro urychlení mixérem rozmělníme dohromady s olejem, navlhčeným chlebem a vařeným vaječným žloutkem. Přimlouvám se za ten hmoždíř.

  3. Salsu verde můžeme připravit den předem a uchovat v chladničce, kde se dobře rozleží, ale podává se v POKOJOVÉ teplotě. Já už jsem nesolila, protože kapary i ančovičky jsou dost slané, ale vy si klidně přisolte mořskou solí dle chuti. Žádná z chutí nesmí příliš vyčnívat, výsledek musí být vyvážený.

  4. Salsa verde má mnoho variací. K tmavému masu se hodí ten červený vinný ocet, k rybám zase citronová šťáva.
    Vaječný bílek můžete nasekat a vmíchat na závěr, tvoří zajímavou mozaiku. Nebo můžete salsu verde naservírovat ve vydlabaných bílcích.

Poznámka

Salsa verde je italská "zelená omáčka", vyrobená z bylinek a dalších dobrot, která výborně doplní jakékoliv (nejlépe vařené) maso. Její kolébkou je právě Piemonte, odtud se rozšířila a cestou nabrala několik možností variací, ostatně jako každý dobrý recept ;-)

Zdroj: kamarádka :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Salsa verde z oblasti Piemonte

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Děkuju za milé komentáře, jsem ráda, že se vám recept líbí :-):-K

    Odpovědět

  • maris maris

    zizala: Jaruško, ukládám, moc se mi to líbí, kapary,ančovičky - to mám ráda:-p;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Vďaka za recept i osvetu - o zelených omáčkach z Piemontu toho veľa neviem (napriek tomu, že tam mám kontakt). Recept vyzerá skvele!:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    maiva: ;-):-)) Je zdravá, ta lidová podle našich babiček a prababiček. Pohanka, jáhly, brambory :-p

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Zrovna dnes jsem četla, že česká kuchyně není zdravá:-Sa takové "zdravušky" z importu se zde prezentují, skvělé :yes:+:-p:-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Díky za recept:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: salat dolce verde salát- dolce verde- dolce verde- salát salza verde brambory salsa verde recept italská salza verde omáčka salsa verde salza verde recept recept salsa roja s křepelčími vejci petržel ančovičky chleba piemonte maso italská salsa verde dolce verde salat recept recept na salát dolce verde salát dolce verde recepty priprava salatu dolce verde salát salsa verde recept salza verde salsa recept sasla verde