Čím nahradit drahé máslo při pečení: Pomůžou banány, dýňové pyré, jablka i škrob
30. 6. 2022 Vaření
Rádi byste upekli něco sladkého, ale nechce se vám kupovat drahé máslo a v akci ho zrovna nikde nemají? V některých těstech je snadno můžete nahradit jinými o trochu levnějšími surovinami. Při pečení koláče z litého těsta na plech, bábovky nebo třeba perníku tak aspoň trochu ušetříte.
Místo másla banány
V některých pokrmech nebo moučnících máslo nahradíte jen stěží (to platí např. pro křehká těsta), v určitých druzích těst se bez něj obejdete poměrně snadno. Možností, jak máslo nahradit, je spousta. Použít můžete i úplně obyčejné suroviny, u kterých byste to ani nečekali, například banány. Banány rozmačkané na kašičku výborně poslouží místo másla a rozhodně vás vyjdou levněji. Obecně platí, že na jedno máslo vychází asi dva banány. Připravte se jen na to, že těsto s banány bude trochu hutnější a bude mít samozřejmě banánovou příchuť. Ta vám nebude vadit například v muffinech nebo třeba v sušenkách. Banán navíc moučník zdravě dosladí, můžete tedy klidně ubrat cukru.
Mohlo by vás zajímat
Kašička ze škrobu
Pokud nemáte doma máslo, jednou z levnějších náhražek je i surovina, kterou určitě máte doma ve spíži, a sice škrob (nejlépe kukuřičný, ale případně i bramborový). Škrobovou moučku jen stačí smíchat s vodou v poměru 1:2. Směs pak nalijte do hrnce a povařte na mírném plameni asi 5 minut, až vám vznikne hustší kašička. Nechte zcela vychladnout a pak ji můžete přidat do těsta místo másla. Množství záleží na hustotě těsta a dalších ingrediencích. Výsledné těsto má být asi jako na bábovku, je-li hustší, přidejte mléko nebo vejce.
Mohlo by vás zajímat
Jogurt, nejlépe řecký
Jogurt se do některých těst dává úplně běžně, víte ale, že jím můžete rovnou nahradit máslo? Týká se to sice jen těst, do nichž se používá másla méně, těstu ale prospěje a odlehčí ho. Navíc mu dodá příjemnou krémovou chuť. Jogurtem je možné nahradit máslo v poměru 1:1, nepoužívejte ale více než jeden kelímek, cca 200-250 ml. Pokud byste jogurtu dali větší množství, dodal by těstu hodně vlhkosti a to by pak bylo příliš hutné. Rozhodně volte nějaký tučnější jogurt, nejlépe řecký s obsahem tuku kolem 10 %. I s ním bude těsto méně tučné než s máslem. Jogurt využijete nejen do koláčů, ale třeba i do těsta na sušenky.
Ovocné pyré z jablek nebo z dýně
Máslo lze poměrně snadno nahradit i jablečným, případně dýňovým pyré. Moučník díky nim bude zdravější a pokud použijete neslazené pyré, vytvoříte snadno moučník, na kterém si budete moci pochutnávat úplně bez výčitek. Pyré se hodí do bábovek nebo muffinů, protože nejde o tuk, těsto je s ním trochu jiné – hutnější.
V případě jablečného pyré je lepší jím nahradit jen část tuku, třeba polovinu. Máslo můžete úplně vyměnit za dýňové pyré, jen ho nepoužívejte stejné množství (místo jednoho šálku másla stačí ¾ hrnku dýňového pyré). Jablečné pyré je chuťově poměrně neutrální, takže je v koláči téměř neucítíte, dýňové je trochu výraznější a chuť dýni je pak znatelná.
Dýňové pyré je proto lepší použít do kořeněnějších těst se skořicí nebo perníkovým či rovnou dýňovým kořením, případně s čokoládou či kakaem. Počítejte také s tím, že dýně změní barvu těsta.
Mohlo by vás zajímat
Olej nebo sádlo
Samozřejmě nelze opominout možnost úplně nejjednodušší, a sice vyměnit máslo za nějaký jiný a levnější tuk. V mnoha receptech, třeba na bábovku, najdete rovnou místo másla různé rostlinné oleje. Obvykle se používá slunečnicový, neboť po něm těsto nemá žádnou pachuť. Do některých koláčů nebo třeba muffinů se nebojte zašlehat ani olivový olej, dodá jim lehce středomořský nádech a trochu travnatou a mírně nahořklou chuť. Hodí se proto třeba do koláčů s citrusy nebo s nějakými středomořskými bylinkami. Koláč s olivovým olejem navíc vydrží delší dobu vláčný a nevysuší se. V kynutých těstech nebo v sušenkách lze místo másla použít sádlo, které je také levnější.
Mohlo by vás zajímat
Tipy pro vegany
Pokud vám nejde o to ušetřit, ale jen nechcete používat živočišné tuky, jednou z možností je i kokosový olej. Moučníku navíc dodá trochu exotickou příchuť. Dobrou alternativou, která ještě obohatí chuť koláče, jsou i ořechová másla. Pokud si je uděláte doma nejlépe z domácích vlašských nebo lískových ořechů, ušetříte oproti těm kupovaným. Ořechové máslo používejte stejně a ve stejném množství jako to normální.
Stejně tak lze sáhnout po avokádu, které je ideální náhražkou pro svou krémovou a máslovou texturu. Jeho předností je poměrně neutrální chuť, v těstě na požadované množství máslo použijte stejné množství avokádové dužiny. Při pečení je pak lepší snížit teplotu v troubě o 25 % a spíš prodloužit dobu pečení. Koláč by totiž při vysoké teplotě hodně zhnědl.
Zdroje informací:
Thespruce.com
Adbz.cz
Tasteofhome.com
Healthline.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Cake pops, dortová lízátka: Na originální pochoutku využijete nepovedený moučník a přesto sklidíte pochvalu
Možná jste již slyšeli o dortových lízátkách tzv. cake pops, která se připravují z dortového korpusu a polevy. Hotová lízátka vypadají krásně, a… Číst více
Den lízátek
Lízátko je sladkost určená k olizování nebo sání. Sladká část lízátka je obvykle připevněna na plastové nebo papírové tyčince, zatímco větší varianty… Číst více
Konec školního roku se blíží. Jakým dárečkem uděláte radost spolužákům a paní učitelce?
Jedlý dárek pro kamaráda nebo paní učitelku nemusí být drahý, ale měl by být vyrobený s láskou. S jeho přípravou může pomoci maminka nebo babička a… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na oblíbené Míša řezy? Dejte je do skleničky a podávejte na party nebo dětem na svačinku!
Máte v těchto dnech náladu na pečení a chcete… Číst více
Jak připravit dortová lízátka cake pops jako od cukráře? Tyhle kroky byste neměli podcenit!
Tvarem připínají normální lízátka, pod barevnou… Číst více
Jak si vyrobit domácí lízátka: Cukrovinky do mikulášského balíčku
Svátek svatého Mikuláše se kvapem blíží a nastává čas přemýšlet nad tím, jaké dobroty zvolíme do balíčku pro naše ratolesti. Připravit si pro ně… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na dortová lízátka, aby byla dokonalá? Tenhle krok nevynechávejte!
Pokud jste sledovali pořad Peče celá země, pak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Udělejte si dýňové máslo! Tato dokonalá pomazánka se hodí na palačinky i do těstovin
5 nejlepších hrníčkových moučníků: Bez vážení upečete ořechovou bábovku, švestkový koláč nebo nadýchané koblihy
Nejlepší koláče na plech: Přivolejte léto fantastickou drobenkovou bublaninou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 12 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 20 hodinami