Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyrobte si domácí arašídové máslo. Můžete mít rázem zdravý základ pro svačinku i do cukroví!
Zdroj: Pixabay, Corleto Peanut butter

I když se mu říká máslo, s tím klasickým ze smetany, má arašídové společné jen to, že má podobné využití. Je ale zdravější, méně kalorické, bohatší na živiny a zdravé tuky a je vhodné pro vegany nebo alergiky na mléko. Navíc vás určitě oslní specifickou chutí po oříšcích, tedy pokud máte rádi arašídy.

Jemné nebo křupavé

Arašídové máslo zbožňují hlavně v Americe, je jedním z místních vynálezů a důležitou surovinou americké kuchyně. Američané je milují hlavně namazané na toastovém chlebu. Sendvič s burákovým máslem a červenou zavařeninou známý jako peanut butter & jelly je v Americe témě legendární pochutinou, nejvíc mezi dětmi. Máslo ale také používají s oblibou i do různých košíčků nebo řezů většinou v kombinaci s čokoládou. Arašídové máslo se prodává v obchodech ve dvou verzích - jemné (anglicky smooth) a „s křupavými kousky“ (crunchies). Navíc je k dostání i v různých ochucených verzích, které jsou, pokud tedy nejsou přehnaně přeslazené, lepší alternativou všemožných lískooříškových čokoládových pomazánek. Může být s příchutí čokolády, slaného karamelu nebo i sušenek. Pokud si ale chcete dát arašídové máslo jako zdravou pochutinu a hlídáte si množství cukrů v jídle, je lepší se dívat po 100% arašídovém máslu, které není doslazované ani nijak ochucené. Takové je pak dokonalým zdrojem bílkovin třeba pro sportovce.

Hlavně důkladně mixovat

Chcete-li mít jistotu, že vaše arašídové máslo obsahuje hlavně arašídy, je nejlepší si je připravit doma. Není to tak těžké, jak by se možná na první pohled mohlo zdát. Navíc si sami určíte, zda a kolik cukru do něj přidáte, jestli jej nahradíte nějakým jiným sladidlem, nebo jak moc ho budete mít slané. Jeho výroba vám zabere jen pár minut, přičemž nejdelší je na ní pražení arašídů. Nepotřebujete ani žádné speciální vybavení, vystačíte si s obyčejným kuchyňským robotem. Jak tedy na to? Na základní arašídové máslo budete potřebovat: 300 g nesolených loupaných arašídů, špetku až 1/2 čajové lžičky mořské soli, 1 až 2 lžičky medu, 1 až 3 čajové lžičky arašídového nebo rostlinného oleje. Arašídy je nejprve nutné nějak opražit. Nejlepší je to v troubě předehřáté na 180 °C. Arašídy nasypejte na plech a opékejte tak dlouho, dokud trochu nezhnědnou a z trouby se nebude linout nádherná ořechová vůně. Trvá to asi 8 minut. V průběhu pečení je trochu prohrábněte, aby se nespálily. Pražené arašídy nasypejte do mísy kuchyňského robotu. Zapněte ho a sledujte, jak se arašídy mění na drobky, pak na hustou pastu a nakonec na lesklé arašídové máslo. To vám vznikne přibližně za 4 minuty. Po první minutě ale mixování přerušte a gumovou stěrkou oškrábejte stěny mísy. Pak pokračujte v mixování, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Toto arašídové máslo je výborné samo sobě, chcete-li ale dosáhnout jemnější konzistence, přidejte trochu oleje a opět promixujte. Podle chuti ještě přidejte trochu soli a cukru. Osladit je ale můžete i medem nebo javorovým sirupem. Hotové máslo přendejte do skleněné nádoby a skladujte v chladu. V lednici vám vydrží až měsíc.

Zkuste mandle nebo čokoládu

Pokud byste si chtěli domácí arašídové máslo přece jen trochu vylepšit, určitě je nejlepší volbou čokoláda. O kombinaci arašídového másla a čokolády se dokonce říká, že je snad nejlepším spojením chutí vůbec. Připravuje se úplně stejně, jen k arašídům přidáte 45 gramů neslazeného kakaového prášku a 170 gramů moučkového cukru. Pak už jen vše promixujete, až vznikne hladký krém, který je nejlepší mlsat jen tak lžičkou, vynikající je ale třeba v banánovém smoothie. Trochu zdravější možností vylepšení arašídového másla je, když nahradíte část arašídů mandlemi. V tom případě použijte půl na půl arašídy a mandle. Další variantou je jen čisté mandlové máslo. To mandlové jen vyžaduje použít trochu víc oleje. Vynikající je dochucené trochou vanilky a skořice.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více