Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„Vegan smažený sýr za 0 Kč, najdeš na poli,“ napsala před časem do jedné facebookové skupiny An Mudrychová a přiložila fotku „smažáku“, který vypadal skoro jako ten ze sýra, byl ovšem z houby zvané vatovec. Recept zaujal nejen nás, ale spoustu dalších členů skupiny s názvem vegan socka, a tak jsme autorku poprosili o recept.

Pýchavky jako balony

Houba vatovec je ve skutečnosti druh pýchavky. Konkrétně jde o pýchavku obrovskou a obrovská opravdu je. Tyto obří bílé houby podobající se balonům mohou dorůstat velikosti od 10 do 70 cm. Když narazíte na tu největší, máte o večeři na několik dní postaráno. Vážit totiž může klidně až 15 kg. Pýchavkám se někdy přezdívá čertovy kuličky, zaječí pytlík nebo babin duch a rostou téměř všude.

Pro vatovec nejlépe do kopřiv

Najít je můžete v parku, na zahradě, na poli, na louce, na pastvinách, často se objevují v hustém porostu kopřiv, jen zřídka v lese. Pokud na nějakém místě vatovec najdete, zapamatujte si ho, brzy tam určitě vyroste houba nová. Vzhledem k tomu, že pýchavky rostou velmi rychle, během týdne bude velká jako kopací míč.

Pýchavky nejvíc rostou na sklonku léta, takže jejich sezona právě vrcholí. Narazit na ně ale můžete až do listopadu. Vatovec si případně můžete vypěstovat i sami na zahradě, sadby vatovce seženete na internetu na stránkách zaměřených na houbaření.

Lepší jsou menší pýchavky

Pýchavky nepatří mezi houbaři k nejčastěji sbíraným houbám, což je škoda. Navíc je u nich výhodou, že je díky jejich velikosti jen stěží zaměníte s nějakou jinou houbou. Vatovce mají bílou barvu, bílá je i jejich dužina, ta se  ale u starších a hodně velkých hub mění na nažloutlou a až nazelenalou. Konzumují se ale jen pýchavky bílé, ty starší a zbarvené se  nesbírají, posléze se totiž rozpadají na vatovité kousky. Mezi houbaři jsou proto nejoblíbenější menší pýchavky dosahující maximálně velikosti fotbalového míče. Ty jsou i akorát tak tuhé.

Houba připomínající sýr

Pýchavka je velmi lahodná houba. Jak říká autorka receptu: „Chutná jako sýr s trochou houbové příchuti. Čím větší navíc je, tím méně je cítit jako houba.“ Pýchavka je znalci považována za ideální houbu na řízky. Snadno se totiž zpracovává, stačí ji jen nakrájet na asi 1,5-2 cm tlusté plátky, oloupat a klasicky obalit v trojobalu nebo v těstíčku. Takto obalená houba je i dietnější než třeba klasický smažák nebo řízek z masa. Navíc jde o vegetariánskou pochoutku, která vás vyjde na pár korun. Zaplatíte vlastně jen za mouku, případně strouhanku.

Pokud houbu nespotřebujete celou, můžete si ji uskladnit v lednici, kde vydrží i několik dní. Delším uskladněním ale houba ztrácí svou specifickou vůni a navíc dužina získává konzistenci trochu připomínající polystyren, proto je lepší ji sníst co nejdříve.

Jak udělat smažák z vatovce?

A jak tedy smaženou pýchavku připravíte? Zkuste ji udělat v těstíčku právě podle facebookového receptu An Mudrychové ze skupiny vegan socka.

Budete potřebovat: vatovec, mouku, vodu, sůl, olej, strouhanku a hrašku.

Postup: Vatovec podle velikosti nakrájejte na plátky, u větší houby je můžete ještě překrojit.  „Vatovec nikdy neumývám, vždy loupu, případně odkrojím špatné části,“ radí autorka pokrmu. Z hrašky a vody umíchejte těstíčko a osolte. Plátky nakrájeného vatovce nejprve obalte v mouce, potom v hrašce a nakonec ve strouhance. Na mírném plameni smažte na rozehřátém oleji dozlatova. Vatovec je třeba stejně jako řízek smažit při nízké teplotě, aby se dobře propekl. Podávejte s vařenými bramborami a pažitkou.

Náš tip: Vatovec lze usmažit i v klasickém trojobalu, anebo místo hrašky použít směs mouky a vody, z níž uděláte těstíčko a v něm houbu obalíte namísto vajíčka. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více