Co s nespotřebovanou cibulí: Trvanlivost prodlouží máslo, alobal i speciální balení. Cibuli lze také bez obav zamrazit
17. 10. 2022 Vaření
Cibule je zeleninou, kterou potřebujete mít neustále po ruce. Někdy ale její množství neodhadnete a zbude. Jak s ní naložit? Zjistěte, co provést s nespotřebovanou cibulí a jak ji uchovat na delší dobu.
Co jste nevěděli o cibuli
Cibule skvělá zelenina, kterou oceníte nejen v jídle, ale také na podzim v době různých nachlazení. Už v prvním století řecký lékař Dioscorides upozorňoval na možnosti cibule. Před olympijskými soutěžemi se řečtí atleti posilovali konzumací kil cibule a k tomu popíjeli cibulovou šťávu. Cibule je původem ze Střední Asie a pěstuje se přes 5 000 let. Předkové ale objevili a začali jíst divokou cibuli už dříve. Tato cibule byla velmi ceněná jako syrová, vařená i sušená. Kromě toho se dala dobře skladovat. Cibule je bohatá na živiny, jako je vitamín C, obsahuje i další antioxidanty. Nechybí kyselina listová, dále vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak draslík, vápník a hořčík. Má pouze 43 kalorií na 100 gramů.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vydrží cibule v lednici
Cibuli můžete konzumovat syrovou, vařenou, smaženou, můžete ji i naložit. Pro skladování je třeba, aby byla cibule čistá a bez otlačenin, klíčků. To by pak vedlo k poničení této zeleniny. Také tenká slupka a poškozená slupka omezují životnost skladované cibule. Cibuli skladujte pokud možno vcelku. Slupku odstraňte ji až před zpracováním.
Pokud vám cibule při zpracovávání zbude a budete ji chtít rozpůlenou uložit, můžete ji dát do uzavíratelné nádoby a do ledničky. Aby déle vydržela, potřete místo řezu máslem. Můžete ji zabalit i do alobalu. V lednici v dobře uzavřené nádobě, aby nešířila pachy, může vydržet až 10 dnů. Trvanlivost prodlouží, když ji zablíte do speciálního povoskovaného obalu.
Jak mrazit cibuli
Dá se cibule mrazit? Ano, s cibulí můžete i do mrazáku. Využívá se nejčastěji v krájené podobě. V mrazáku totiž mění konzistenci a měkne. Po vyndání z mrazáku ji nemusíte rozmrazovat, ale můžete ji hned použít. Také v tomto případě ji důkladně zabalte. V mrazáku může vydržet asi půl roku.
Náš tip: Připravte si z cibule vynikající cibulové kroužky podle našeho videoreceptu.
Jak zkaramelizovat cibuli
Další možností je také zkaramelizování cibule. Na malém množství pomalu restujte nakrájenou cibuli tak dlouho, dokud nezíská zlatavou barvu. Její chuť pak bude krásně nasládlá. Může to trvat zhruba 20 minut. Zkaramelizovaná cibule v lednici vydrží až měsíc v dobře uzavíratelné nádobě. Pak ji můžete využít do pomazánek, na pizzu, do polévek.
Zdroje informací:
https://insteading.com
https://www.nzip.cz
https://www.allrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 nejlepších receptů na pečenou husu. Připravte si s námi slavnostní oběd, netradičně i jaksepatří, se zelím a knedlíkem
Jisté je, že husu nepřipravujeme každý den k obědu. Husí maso si žádá dlouhou přípravu, jednoduché koření a trochu trpělivosti. Když toto vše… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Oslavte Havelské posvícení ořechovými koláčky! Takové jste možná ještě nejedli!
Podzim je časem posvícení, veselic, tancovaček,… Číst více
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana
V 19. století se vařilo podle Rettigové, za první… Číst více
12 receptů na nejoblíbenější sváteční pochoutky: Připravte si svatomartinské menu
S příchodem sv. Martina přichází sníh a zima, ale také období hodů. Hlavní roli ve svatomartinském menu hraje pečená husa se zelím a knedlíky,… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Místo husy jenom játra. Umíte je správně připravit? A víte, čím se liší slavná foie gras?
Čas svatomartinského hodování ve znamení husích… Číst více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Se svatomartinským posvícením se dlouhá léta pojí… Číst více
Retro okénko: Jak na plněná vajíčka podle Viléma Vrabce? Tyhle kombinace surovin fungují!
Přinesli vám domů koledníci spoustu vajíček a vy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak nakrájet cibuli a neuronit jedinou slzu? Máme pro vás 3 tipy
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Snídaňový toust
Přidáno před 2 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 4 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 19 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 21 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve: Šťavnaté jemné masíčko ve smetanové omáčce skvěle ladí s kolínky
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře