Nejlepší recepty z brokolice

Vypadá jako malý zelený strom, má specifickou chuť i vůni a děti ji zrovna dvakrát nemilují. Zato dietáři by se bez ní neobešli. Brokolice je zelenina, jejíž přínos pro zdraví lidstvo zná poměrně krátkou dobu, teprve od začátku 20. století. Obsahuje velké množství hořčíku, který podporuje správnou funkci nervového systému i srdce. Najdeme v ní ale i železo, draslík a vitamín C.
I když je to možné, málokdo konzumuje brokolici syrovou. Aby si zelenina zachovala maximum svých živin, je potřeba vařit ji opatrně. Nejlepší je ji blanšírovat; tedy spařit ji vroucí vodou a pak rychle ochladit vodou ledovou. Výborná je také brokolice dušená, ale pozor, abyste ji nepředusili! Že je hotová tak akorát, to poznáte podle barvy; správná brokolice má být zelená a křupavá. Výborná je ovšem také zapečená s kvalitním sýrem. Skvěle se hodí k bramborám a drůbežímu masu.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 2 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 3 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno před 16 hodinami

Kuřecí maso se žampiony a pórkem na smetaně
Přidáno před 19 hodinami

Kuskusový dezert s ovocem a ořechy
Přidáno před 22 hodinami

Rychlá rajčatová polévka s fazolemi
Přidáno 6. 2. 2023 08:37