Nejlepší recepty z brokolice

Vypadá jako malý zelený strom, má specifickou chuť i vůni a děti ji zrovna dvakrát nemilují. Zato dietáři by se bez ní neobešli. Brokolice je zelenina, jejíž přínos pro zdraví lidstvo zná poměrně krátkou dobu, teprve od začátku 20. století. Obsahuje velké množství hořčíku, který podporuje správnou funkci nervového systému i srdce. Najdeme v ní ale i železo, draslík a vitamín C.
I když je to možné, málokdo konzumuje brokolici syrovou. Aby si zelenina zachovala maximum svých živin, je potřeba vařit ji opatrně. Nejlepší je ji blanšírovat; tedy spařit ji vroucí vodou a pak rychle ochladit vodou ledovou. Výborná je také brokolice dušená, ale pozor, abyste ji nepředusili! Že je hotová tak akorát, to poznáte podle barvy; správná brokolice má být zelená a křupavá. Výborná je ovšem také zapečená s kvalitním sýrem. Skvěle se hodí k bramborám a drůbežímu masu.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřové nudličky po asijsku z dostupných surovin
Přidáno před 5 hodinami

Hobotnica na salatu neboli salát z chobotnice (z Prostřeno)
Přidáno před 5 hodinami

Medimurská zeleninová juha (z Prostřeno)
Přidáno před 5 hodinami

Bajadera (Prostřeno)
Přidáno před 7 hodinami

Polévka z řapíkatého celeru s pohankou
Přidáno před 8 hodinami

Grilovaná roláda z mletého masa
Přidáno před 15 hodinami