

Domácí bujón do zásoby
Suroviny
- Budu psát i ve variantách
- 3 kg hovězích kostí pokud možno tak harfy-na hovězí
- 2 slepice každá asi 1,2 kg nebo jedna masová i přes tři kg - na slepičí
- 3 kg kuřecích kostí a kůže - na kuřecí
- Při zpracování masa jedno jakého si odkládejte odřezky a kosti do sáčku uložte do mrazáku ty potom přidejte
- sůl podle potřeby
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 4 ks mrkve
- 2 ks kořen petržele
- celer (velikosti jablka)
- 2 ks cibule
- svazek petrželové natě
- svazek celerové natě
- sáčky na ledové kuličky a nebo tvořítka na ledové kostky
Postup přípravy receptu
Vezmi hrnec 5 a více litrů.
Kosti nasekej.
Slepice naporcuj na kusy.
Kosti oper řádně ve studené vodě a dej do hrnce.
Zalij to vše studenou vodou a dejte vařit nejprve prudkým varem a jakmile začne voda vřít, tak uber na výkonu a nech táhnout tu polívku asi tři hodinky. Nezapomeňte odebírat pěnu.
Po hodině mírného varu vlož očištěnou a na kusy pokrájenou zeleninu, natě a koření.
Po další hodině zeleninu a natě vyndej a vyhoď nebo dej psovi do žrádla.
Nakonec vyhoďte i to koření a polévku osolte. Já dávám koření do čajového vajíčka, abych nemusel lovit.
Vař to ještě hodinu a dolívej horkou vodu, aby to bylo potopené.
Po třech hodinách vyndej kosti.
Nech to obrat tátovi.
Slepice ober a maso nech do omáčky.
Polévku nech vychladnout a dej do lednice, aby tuk na povrchu ztuhnul .
Druhý den seber ten tuk a polévku přeceď přes husté síto nebo plátno a dej znova vařit.Vař tak dlouho, až je té polévky jenom asi tři čtvrti až půl litru.
Pokud necháš tu polévku vychladnout, tak ztuhne jako rosol.
Velice chladnou polévku, teď už bujón, nalij do sáčku na ledové kuličky a dej do mrazáku.
Kdykoliv pak vezmi ten zmrzlý bujon, dej do hrnce, dolij vodou, přidej osmaženou zeleninu a zavářku, třeba knedlíčky z jater.
Poznámka od kuchařky
Nejlépe z hovězích, přidají polévce na síle a chuti. Budeš mít dobrou a rychle vařenou polévku. S vejcem, smaženou strouhanou zeleninou a krupicí je milionová, že je to tak.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí bujón do zásoby
-
Já si dělám bujon často. Raději mám slepičí než hovězí. Výborný je i místo čaje či kafe - zažene jak hlad, tak žízeň. Jen tu první vodu po vzkypění celou vyleju. Nechám první vodu dojít k varu a po 3 minutkách jde do výlevky i s největší dávkou vysrážených bílkovin. Pak začnu znovu - maso či kosti pořádně umýt, stejně tak hrnec, novou vodu a teprve z ní je pak vývar. Když pospíchám, pomůžu si nějakým kvalitnějším hotovým vývarem od Kostery: https://www.chut.cz/exkluziv-vyvary/
-
jarda Kadic:
Těmi bílky čiřím vývar když dělám postudenu kapra namodro...; je to rcp na 2dny, takže to pomalé filtrování se tam v čase jaksi ztratí -
jarda Kadic: čištění bílky znám, mě překvapily ty skořápky
člověk se stále učí...
-
KatkaKatka: Někde jsem četl,že se dá bujon vyčistit bílky,ale nikdy jsem to nezkoušel
teď jsem si rozkliknul příspěvek od cassina....a tam to je
-
isindy: ten bujón nemá chybu
Odjíždím nachytat pár bizonů
-
bujonila jsem teď taky, ale jen bez zeleniny, měla jsem velké nasekané bizoní kosti i s kousky neořezaného masa - to byl jediný základ, táhla jsem asi 6 hodin ve třech hrncích, poté zcedila přes plátno a redukovala a redukovala, ke konci přisolila...zbyl cca 1 litr tmavě hnědého, krásně čirého a po vychladnutí pevného bujonu se silnou masovou chutí, konzistence Haribo želé medvídků, ztuhlo v menších mističkách, poté ve folii uloženo do mrazáku
Přidávám fotku
-
KatkaKatka:
Zakalený vývar?
http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0002.html
...a kdesi jsem četl, že má vliv i to, zda bylo použito maso mražené či nemražené -
Vyšlo mi 60 ledových kuliček z celé dávky, ale mám sáčky po 20 větších kuličkách. Akorát mi zůstal zakalený i když jsem stahovala pěnu a pak ke konci dala pár růžiček květáku na vyčištění. Ale na chuti to nic nemění a to je hlavní. Je to super. Dnes se pustím do slepičího nebo kuřecího, podle toho co bude na pultě v obchodech.
-
také jsem dneska dovařila slepičí bujon chuťově výborný děkuji za recept Jarka
-
také jsem dneska dovařila slepičí bujon chuťově výborný děkuji za recept Jarka
-
Bujon jsem uvařila podle receptu, krásně voní i chutná. Jen mi přijde strašně málo výsledné množství
Pokud budu dávkovat jako u kupovaných kostek, pak nám moc dlouho nevydrží
-
nicky292: To záleží na tom jak jsou velká tvořítka ve kterých to budete zmrazovat . A také na tom jak silné polévky máte rádi. Já to používám spíše pro tzv dotažení omáček a když mám málo masa nebo kostí a nebo jen drůbky tak používám místo masoxu nebo kupovaného bujonu v kostkách.
-
Dobrý den, mohla bych se zeptat na kolik litrů polévky vytvořený bujón asi přibližně vyjde? Většinou vařím polévky v hrnci na 2,5 litru, tak mě jen odhadem zajímá, na kolik hrnců polévek to vystačí?
-
Dobrý recept, navíc se jako vedlejší efekt nakrmí pes i otec, což mě pobavilo nejvíc :)
-
Skvělé, dělám to trochu jinak, ale princip je zhruba stejný. Jen navíc to mixuji.