Domácí bujón do zásoby

jan.alois Kuchař:

Doba přípravy: tři a více hodin PT3H00M Polévky 27 názorů

519
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Suroviny

Budu psát i ve variantách
3 kg hovězích kostí pokud možno tak harfy-na hovězí
2 slepice každá asi 1,2 kg nebo jedna masová i přes tři kg - na slepičí
3 kg kuřecích kostí a kůže - na kuřecí
Při zpracování masa jedno jakého si odkládejte odřezky a kosti do sáčku uložte do mrazáku ty potom přidejte
sůl podle potřeby
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
4 ks mrkve
2 ks kořen petržele
celer (velikosti jablka)
2 ks cibule
svazek petrželové natě
svazek celerové natě
sáčky na ledové kuličky a nebo tvořítka na ledové kostky
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vezmi hrnec 5 a více litrů.

  2. Kosti nasekej.

  3. Slepice naporcuj na kusy.

  4. Kosti oper řádně ve studené vodě a dej do hrnce.

  5. Zalij to vše studenou vodou a dejte vařit nejprve prudkým varem a jakmile začne voda vřít, tak uber na výkonu a nech táhnout tu polívku asi tři hodinky. Nezapomeňte odebírat pěnu.

  6. Po hodině mírného varu vlož očištěnou a na kusy pokrájenou zeleninu, natě a koření.

  7. Po další hodině zeleninu a natě vyndej a vyhoď nebo dej psovi do žrádla.

  8. Nakonec vyhoďte i to koření a polévku osolte. Já dávám koření do čajového vajíčka, abych nemusel lovit.

  9. Vař to ještě hodinu a dolívej horkou vodu, aby to bylo potopené.

  10. Po třech hodinách vyndej kosti.

  11. Nech to obrat tátovi.

  12. Slepice ober a maso nech do omáčky.

  13. Polévku nech vychladnout a dej do lednice, aby tuk na povrchu ztuhnul .
    Druhý den seber ten tuk a polévku přeceď přes husté síto nebo plátno a dej znova vařit.

  14. Vař tak dlouho, až je té polévky jenom asi tři čtvrti až půl litru.

  15. Pokud necháš tu polévku vychladnout, tak ztuhne jako rosol.

  16. Velice chladnou polévku, teď už bujón, nalij do sáčku na ledové kuličky a dej do mrazáku.

  17. Kdykoliv pak vezmi ten zmrzlý bujon, dej do hrnce, dolij vodou, přidej osmaženou zeleninu a zavářku, třeba knedlíčky z jater.

Poznámka

Nejlépe z hovězích, přidají polévce na síle a chuti. Budeš mít dobrou a rychle vařenou polévku. S vejcem, smaženou strouhanou zeleninou a krupicí je milionová, že je to tak.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí bujón do zásoby

  • casino casino

    jarda Kadic:
    Těmi bílky čiřím vývar když dělám postudenu kapra namodro...; je to rcp na 2dny, takže to pomalé filtrování se tam v čase jaksi ztratí:-/

    Odpovědět

  • isindy isindy

    jarda Kadic: čištění bílky znám, mě překvapily ty skořápky :-) člověk se stále učí...

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    KatkaKatka: Někde jsem četl,že se dá bujon vyčistit bílky,ale nikdy jsem to nezkoušel;-) teď jsem si rozkliknul příspěvek od cassina....a tam to je:-D

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    isindy: ten bujón nemá chybu:yes: Odjíždím nachytat pár bizonů;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy

    bujonila jsem teď taky, ale jen bez zeleniny, měla jsem velké nasekané bizoní kosti i s kousky neořezaného masa - to byl jediný základ, táhla jsem asi 6 hodin ve třech hrncích, poté zcedila přes plátno a redukovala a redukovala, ke konci přisolila...zbyl cca 1 litr tmavě hnědého, krásně čirého a po vychladnutí pevného bujonu se silnou masovou chutí, konzistence Haribo želé medvídků, ztuhlo v menších mističkách, poté ve folii uloženo do mrazáku :-) Přidávám fotku ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    KatkaKatka:
    Zakalený vývar?
    http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0002.html
    ...a kdesi jsem četl, že má vliv i to, zda bylo použito maso mražené či nemražené:-/

    Odpovědět

  • KatkaKatka KatkaKatka

    Vyšlo mi 60 ledových kuliček z celé dávky, ale mám sáčky po 20 větších kuličkách. Akorát mi zůstal zakalený i když jsem stahovala pěnu a pak ke konci dala pár růžiček květáku na vyčištění. Ale na chuti to nic nemění a to je hlavní. Je to super. Dnes se pustím do slepičího nebo kuřecího, podle toho co bude na pultě v obchodech.
    :yes::yes::yes::-))

    Odpovědět

  • jarkate jarkate(neregistrovaný)

    také jsem dneska dovařila slepičí bujon chuťově výborný děkuji za recept Jarka:-K:-K

    Odpovědět

  • jarkate jarkate(neregistrovaný)

    také jsem dneska dovařila slepičí bujon chuťově výborný děkuji za recept Jarka:-K:-K

    Odpovědět

  • KatkaKatka KatkaKatka

    Bujon jsem uvařila podle receptu, krásně voní i chutná. Jen mi přijde strašně málo výsledné množství :-S Pokud budu dávkovat jako u kupovaných kostek, pak nám moc dlouho nevydrží ;-(

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    nicky292: To záleží na tom jak jsou velká tvořítka ve kterých to budete zmrazovat . A také na tom jak silné polévky máte rádi. Já to používám spíše pro tzv dotažení omáček a když mám málo masa nebo kostí a nebo jen drůbky tak používám místo masoxu nebo kupovaného bujonu v kostkách.

    Odpovědět

  • nicky292 nicky292

    Dobrý den, mohla bych se zeptat na kolik litrů polévky vytvořený bujón asi přibližně vyjde? Většinou vařím polévky v hrnci na 2,5 litru, tak mě jen odhadem zajímá, na kolik hrnců polévek to vystačí?:-)

    Odpovědět

  • Marek Marek(neregistrovaný)

    Dobrý recept, navíc se jako vedlejší efekt nakrmí pes i otec, což mě pobavilo nejvíc :)

    Odpovědět

  • medmic medmic

    Skvělé, dělám to trochu jinak, ale princip je zhruba stejný. Jen navíc to mixuji.

    Odpovědět

  • Mila z Canady Mila z Canady(neregistrovaný)

    Vybornej recept!! Ale vis, ze kdyz jsi ve fofru a chces jist polivku hned, muzes ke konci vareni pridat par ruzicek kvetaku, kterej pomuze vycistit vyvar?? A nezmeni to na chuti. A nemusis stale sbirat penu. Ten kvetak pak dam nasi Samantha, Cockerspaniel pejskovi, ale NIKDY ji nedavam varenou cibuli ani kureci kosti!!! Cibule je pro psy jedovata a kureci kosti nebezpecny . Celer i petrzel je OK. Mrkev miluje i syrovou. To chlazeni v lednicce pres noc a sbirani toho tuku jsem delala uz pred lety, jeste nez to bylo "moderni". Ale trochu toho zlutouckeho tuku je nutne na chut. Takze ne sebrat VSECHEN tuk (aspon u slepici polevky).Takze var jak varis a posilej dalsi receptiky. Rada se ne kouknu a i pouziju!! Good luck in your cooking!! Mila :yes::-p:-K

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo