Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drážďanská štola
Zdroj: Wikimedia Commons, Gürgi, vlastní dílo

Drážďanská štola je sice "doma" u sousedů, ale dávno se zabydlela i u nás. Ostatně, je to taková hutnější, máslovější a sladší vánočka. Tak kdo by ji nemiloval! Pokud si chcete dopřát tu nejlepší, je nejvyšší čas zjistit, jak na to. Přečtěte si, co jí nesmí chybět a jak ji připravit k dokonalosti.

Proč je Drážďanská štola unikátní

První zmínka o štole pochází z roku 1474 a je tedy o 104 let starší než vánočka. Původně měla štola připomínat ježíška zabaleného do roucha. Drážďanská štola (výraz „Dresdner Stollen“) je od roku 2010 chráněna jako zeměpisné označení původu a zapsána s několika slovními a obrazovými známkami u německého patentového a ochranného úřadu. Vlastníkem známky je ochranný spolek, který uděluje zlatou pečeť se Zlatým jezdcem jako certifikát pravosti. Tím je zaručena vysoká kvalita surovin a jejich tradiční zpracování. Na začátku sezóny nezávislá komise pověřená asociací kontroluje a pečlivě prověřuje přes 100 tradičních drážďanských pekáren a cukráren.

Jak se pozná pravá Drážďanská štola

Součástí těsta musí být rozinky, máslo (náhražky nejsou povoleny), dále sladké a hořké mandle, kandovaná pomerančová kůra, citronová kůra, mouka, mléko a droždí. Nechybí krystalový cukr, přepuštěné máslo, pasta z citronové kůry, sůl, moučkový cukr a koření. Přesto je každá Drážďanská štola trochu jiná. Každý pekař jí totiž dodává osobní nádech. Rozdíly spočívají v množství některých surovin, třeba rozinek, ve speciální směsi koření, ale třeba i ve dvojitém potření máslem po upečení.

Jak na Drážďanskou štolu

Na přípravu Drážďanské štoly byste se měli vrhnout ideálně tři až čtyři týdny předem. Jen tak se správně rozleží a bude výborná. Co budete potřebovat? 450 g polohrubé mouky, 200 g másla, 125 ml mléka, 120 g cukru krupice, 42 g čerstvého droždí, 180 g rozinek, 6 lžic rumu, 100 g mletých mandlí, 100 g kandovaného ovoce, špetku muškátového oříšku, 1/2 čajové lžičky skořice, špetku mletého hřebíčku, špetku kardamomu, ½ lžičky strouhané citronové kůry a špetku soli. Navrch budete potřebovat: 4 lžíce másla, 4 lžíce moučkového cukru a vanilkový cukr.

Jak na to? Den předem naložte rozinky do rumu. V den přípravy si do vlažného mléka rozdrobte kostku droždí, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Zatím do velké mísy prosejte mouku. Přidejte cukr, změklé máslo, mandle, rozinky a špetku soli. Nakonec přidejte vzešlý kvásek a vše dobře propracujte. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte kynout na teplém místě. Trvá to zhruba hodinu.

Troubu předehřejte na 165 °C. Nakynuté těsto dejte na vál poprášený moukou a vyválejte ho do tvaru obdélníku. Delší stranou ho přeložte do dvou třetin spodního dílu. Štolu přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte chvilku odpočívat. Pak plech dejte do předehřáté trouby a pečte asi hodinu. Jestli je štola upečená, zjistíte zapíchnutou špejlí do těsta. Když bude čistá, může štola z trouby ven. Pokud na štole najdete spálené rozinky, tak je sundejte, protože jsou hořké a pokazily by chuť.

Horkou štolu hned potřete rozpuštěným máslem a důkladně posypte směsí moučkového a vanilkového cukru. Znovu pokapejte máslem a pocukrujte. Pečivo nechte vychladnout. Zcela vystydlou štolu zabalte do alobalu a nechte několik týdnů odležet. 

Zdroje informací:
https://www.dresdnerstollen.com
https://www.mdr.de/nachrichten/sachsen/dresden/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

41744

23. 11. 2022 12:27

Tak nevím jak je to u tohoto receptu, ale babička vždy říkala. Že se má štola curkovat až po vychladnutí. Aby zůstal moučkový cukr pěkně bílý.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více