Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený zázvorový čaj s citrusy
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Pečený čaj připravovaly naše babičky a znovu je populární. V chladném počasí chutná obzvlášť skvěle. Může se stát krásným voňavým dárkem, který zahřeje a skvěle chutná. Zjistěte, jak ho připravit.

Proč připravit jako dárek právě pečený čaj

Na pečený čaj nemusíte do kavárny. Můžete ho připravit doma a darovat někomu výborný dárek, který skvěle voní i chutná. Lahodný domácí čaj je snadný na přípravu a má mnoho variant.

Z čeho připravit pečený čaj

Na přípravu pečeného čaje potřebujete ideálně čerstvé ovoce. Můžete ale sáhnout i po tom mraženém, které jste si třeba uskladnili v sezóně. Jaké se hodí ovoce na pečený čaj? Ideální jsou jablka, hrušky, švestky, jahody, maliny, ostružiny, meruňky, broskve, ananas, rybíz, borůvky, mango, nebo třeba kiwi.

Pečený čaj ochutí citron, limetka i pomeranč. Kyselost dodá také rakytník. Co není vhodné, je banán, který pečením černá a nechutná nijak skvěle. Na okořenění se hodí hlavně skořice, badyán, anýz, hřebíček, nové koření, ale i třeba kardamom. Cukr můžete využít klasický bílý, ale třtinový dodá lahodnou karamelovou chuť. Někdy se přidává také zhruba lžíce kvalitního rumu pro vůni. Lahodnost dodá i med.

Jak doma udělat pečený čaj

Na pečený čaj využijete ovoce, cukr a koření v různých kombinacích. Následující receptury se osvědčily a jsou velmi oblíbené, ale namíchat si lze ovoce, koření a cukr i libovolně dle své chuti. Tyhle suroviny na pečené čaje berte jako inspirativní.

První varianta

Na pečený čaj budete potřebovat: 1 kg rybízu, 1 jablko, 1 hrušku, 10 švestek, 1 kg třtinového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 8 hřebíčků, 1 lžičku mletého badyánu (nebo anýzu).

Druhá varianta

Na pečený čaj budete potřebovat: 2 jablka, 2 hrušky, 2 kolečka čerstvého ananasu (nebo konzervovaného vykapaného), 1 pomeranč, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžičku mletého badyánu, 5 hřebíčků, 3 ks nového koření, 700 g cukru.

Třetí varianta

Na pečený čaj budete potřebovat: 1 kg jablek, 250 g borůvek, 500 g hrušek, 6 mandarinek, 4 fíky, 3 limetky, 2 badyány, 1 lžičku mleté skořice, 10 ks hřebíčků, 530 g cukru, 80 ml rumu, do každé skleničky můžete přidat i lžíci medu.

Jak na přípravu pečeného čaje

Připravte si dekorativní skleničky, které jdou dobře uzavřít. Troubu předehřejte na 180 °C. Vyberte si ovoce a dejte ho do mísy. Menší ovoce můžete nechat celé, to větší je lepší nakrájet na kostičky. Citrusy oloupejte a přidejte k ovoci. Přidejte cukr a koření, promíchejte a přesuňte na pekáč vyložený pečicím papírem. Pekáč dejte do vyhřáté trouby.

Pečte zhruba půl hodiny, ale každých 10 minut čaj promíchejte. Další dochucení můžete provést i po dopečení. Hodí se kvalitní rum. Promíchejte, nezapomeňte vyndat nové koření. Hřebíčky mohou hůstat jako dekorace. Všechny ještě horké ingredience nandejte do horkých suchých skleniček až po okraj. K delší trvanlivosti přispějete zakápnutím povrchu rumem. Pečený čaj není třeba zavařovat. Pečený čaj se zalévá vodou až při podávání. Sklenice pevně zavíčkujte a obraťte je dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Pro jistotu uchovávejte v lednici. Výborně chutná také pečený zázvorový čaj.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak dlouho vydrží pečený čaj

Při odhadu doby skladování je důležitý způsob, jakým budete skladovat pečený čaj. Prospívá mu chlad a temno a samozřejmě dobře uzavřená sklenička. Neotevřená sklenice může vydržet až dva roky. Za zmínku stojí také to, že ihned po přípravě bývá ovoce tvrdé. Hotový čaj pak nemusí být tak výrazný. Pár měsíců odležení mu prospěje. Připravte tedy vánoční dárek už teď.

Náš tip: Připravte si pečený čaj podle tohoto videoreceptu

Jak si připravit nápoj z pečeného čaje

Ani příprava samotného nápoje není složitá. Budete k tomu potřebovat správnou dávku pečeného čaje a vroucí vodu. Jak se dávkuje pečený čaj? Na čtvrt litru budete potřebovat asi 2 lžičky. Pečený čaj dejte rovnou do hrnku (nepotřebujete sítko), vypadá to dobře a ještě lépe chutná. Zbylé ovoce samozřejmě můžete sníst.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více