Domácí pečený čaj krok za krokem: Připravit se dá jednoduše i jako levný a nápaditý vánoční dárek
2. 12. 2022 Vaření
Pečený čaj připravovaly naše babičky a znovu je populární. V chladném počasí chutná obzvlášť skvěle. Může se stát krásným voňavým dárkem, který zahřeje a skvěle chutná. Zjistěte, jak ho připravit.
Proč připravit jako dárek právě pečený čaj
Na pečený čaj nemusíte do kavárny. Můžete ho připravit doma a darovat někomu výborný dárek, který skvěle voní i chutná. Lahodný domácí čaj je snadný na přípravu a má mnoho variant.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho připravit pečený čaj
Na přípravu pečeného čaje potřebujete ideálně čerstvé ovoce. Můžete ale sáhnout i po tom mraženém, které jste si třeba uskladnili v sezóně. Jaké se hodí ovoce na pečený čaj? Ideální jsou jablka, hrušky, švestky, jahody, maliny, ostružiny, meruňky, broskve, ananas, rybíz, borůvky, mango, nebo třeba kiwi.
Pečený čaj ochutí citron, limetka i pomeranč. Kyselost dodá také rakytník. Co není vhodné, je banán, který pečením černá a nechutná nijak skvěle. Na okořenění se hodí hlavně skořice, badyán, anýz, hřebíček, nové koření, ale i třeba kardamom. Cukr můžete využít klasický bílý, ale třtinový dodá lahodnou karamelovou chuť. Někdy se přidává také zhruba lžíce kvalitního rumu pro vůni. Lahodnost dodá i med.
Jak doma udělat pečený čaj
Na pečený čaj využijete ovoce, cukr a koření v různých kombinacích. Následující receptury se osvědčily a jsou velmi oblíbené, ale namíchat si lze ovoce, koření a cukr i libovolně dle své chuti. Tyhle suroviny na pečené čaje berte jako inspirativní.
První varianta
Na pečený čaj budete potřebovat: 1 kg rybízu, 1 jablko, 1 hrušku, 10 švestek, 1 kg třtinového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 8 hřebíčků, 1 lžičku mletého badyánu (nebo anýzu).
Druhá varianta
Na pečený čaj budete potřebovat: 2 jablka, 2 hrušky, 2 kolečka čerstvého ananasu (nebo konzervovaného vykapaného), 1 pomeranč, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžičku mletého badyánu, 5 hřebíčků, 3 ks nového koření, 700 g cukru.
Třetí varianta
Na pečený čaj budete potřebovat: 1 kg jablek, 250 g borůvek, 500 g hrušek, 6 mandarinek, 4 fíky, 3 limetky, 2 badyány, 1 lžičku mleté skořice, 10 ks hřebíčků, 530 g cukru, 80 ml rumu, do každé skleničky můžete přidat i lžíci medu.
Jak na přípravu pečeného čaje
Připravte si dekorativní skleničky, které jdou dobře uzavřít. Troubu předehřejte na 180 °C. Vyberte si ovoce a dejte ho do mísy. Menší ovoce můžete nechat celé, to větší je lepší nakrájet na kostičky. Citrusy oloupejte a přidejte k ovoci. Přidejte cukr a koření, promíchejte a přesuňte na pekáč vyložený pečicím papírem. Pekáč dejte do vyhřáté trouby.
Pečte zhruba půl hodiny, ale každých 10 minut čaj promíchejte. Další dochucení můžete provést i po dopečení. Hodí se kvalitní rum. Promíchejte, nezapomeňte vyndat nové koření. Hřebíčky mohou hůstat jako dekorace. Všechny ještě horké ingredience nandejte do horkých suchých skleniček až po okraj. K delší trvanlivosti přispějete zakápnutím povrchu rumem. Pečený čaj není třeba zavařovat. Pečený čaj se zalévá vodou až při podávání. Sklenice pevně zavíčkujte a obraťte je dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Pro jistotu uchovávejte v lednici. Výborně chutná také pečený zázvorový čaj.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak dlouho vydrží pečený čaj
Při odhadu doby skladování je důležitý způsob, jakým budete skladovat pečený čaj. Prospívá mu chlad a temno a samozřejmě dobře uzavřená sklenička. Neotevřená sklenice může vydržet až dva roky. Za zmínku stojí také to, že ihned po přípravě bývá ovoce tvrdé. Hotový čaj pak nemusí být tak výrazný. Pár měsíců odležení mu prospěje. Připravte tedy vánoční dárek už teď.
Jak si připravit nápoj z pečeného čaje
Ani příprava samotného nápoje není složitá. Budete k tomu potřebovat správnou dávku pečeného čaje a vroucí vodu. Jak se dávkuje pečený čaj? Na čtvrt litru budete potřebovat asi 2 lžičky. Pečený čaj dejte rovnou do hrnku (nepotřebujete sítko), vypadá to dobře a ještě lépe chutná. Zbylé ovoce samozřejmě můžete sníst.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dejte si sendvič s pastrami! Speciálně naložené maso má původ v rumunské kuchyni
Se sendvičem naplněným silnou vrstvou masa jste… Číst více
Legendární severské skořicové rolky: Upečte si je podle pravého švédského receptu!
Stejně jako my máme buchty a koláče, na severu… Číst více
Jak na nejlepší švédské masové kuličky? Skvělou chuť zajistí správně připravená cibule i špetka muškátového oříšku
Také jste si zamilovali slavné švédské masové… Číst více
Reuben polévka výborně zahřeje, nasytí a chutná úplně stejně jako slavný americký sendvič se zelím
Pokud máte v oblibě zelné polévky, možná vás… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Šípkový čaj na podzim skvěle posílí imunitu a prospěje i dýchacím cestám
Desatero rad na téma kompoty: Poradíme, jak sezónní ovoce nejlépe zavařit a uchovat
15 tipů na domácí jedlé dárky: Ořechy v medu, směsi koření, domácí "vegetu" nebo čokoládový likér můžeme připravovat už teď
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 4 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 17 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 18 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 18 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16