Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

plněné ořechy
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Plněné ořechy patří mezi naše tradiční cukroví a chybí na málokterém vánočním stole. Tohle cukroví může mít několik podob, tradičně se ale připravuje z ořechového těsta a má tvar ořechu. Jak to, aby bylo těsto perfektní a výsledek božský?

Jak na plněné ořechy

Plněné ořechy patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví. Jsou krásné napohled a chuťově výtečné, když se povedou. Těsto na ořechy se plní do speciálních formiček, které vypadají jako polovina ořechu. Obě poloviny se po upečení spojují krémem. Mohou být jen tak „nahé“, ale také obalené v cukru. Někdo zase dává přednost obalování v kakau. Jiný zase smáčí špičku ořechů do čokolády. Pestrost není jen navrchu, může být uvnitř. Ořechy totiž mohou být světlé, ale i s přidáním kakaa. Když všechny tyto varianty zkombinujete, můžete si udělat pestrý vánoční stůl jen z plněných ořechů. I samotná náplň může být rozdílná, ale o tom až později.

Z čeho se skládá těsto na plněné ořechy

Při přípravě těstě na plněné ořechy dáváte dohromady máslo, vejce (většinou jen žloutky), moučkový cukr, mouku (převážně hladká) a vlašské ořechy. Někdy může být součástí ingrediencí i kakao, ořechy provoní vanilka i citronová kůra. Když dobře propojíte suroviny, nechte těsto odležet alespoň přes noc. Lepší je, když ořechové těsto zůstane v lednici několik dnů. Pak ho po kouscích vtlačujte do formiček tak, aby uprostřed zůstal důlek.

Jak upéct plněné ořechy

Nejprve si připravte těsto, které bude potřeba nechat dát odležet. Proto ho vypracujte dostatečně dopředu. Na ořechy podle tradičního receptu potřebujete: 250 g hladké mouky, 150 g másla, 150 g mletých vlašských ořechů, 80 g cukru moučka, 1 vejce a 1 vanilkový cukr. Pokud budete chtít tmavé ořechy, připravte si ještě 2 lžíce kakaa. Jak na to? Mouku a cukr prosejte do mísy. Nakrájejte máslo na plátky a přidejte ho do mísy. Přisypte namleté ořechy, a pokud chcete tmavé cukroví, přidejte kakao. Špičkami prstů těsto propojte a hranami dlaně z něj vytvořte kouli. Tu zabalte do potravinové folie a dejte odležet do lednice.

V den pečení předehřejte troubu na 170-180 °C stupňůJak plnit ořechy do formiček? Na plněné ořechy jsou určeny speciální formičky. Pokud máte nové plechové formičky, je potřeba trocha péče. Při pečení stačí vymazat jednou, pak už jen odstraňujte drobečky pomocí papírové utěrky.

Přichystejte si formičky. Z těsta vytvořte pravidelné kousky takové velikosti, aby se hezky daly naplnit do formičky. Těsto by nemělo být až po okraj, protože nabude. Uprostřed byste měli palcem udělat prohlubeň. Do ní se pak bude dávat krém.

Jak dlouho péct ořechy? Ořechy pečte zhruba 6-8 minut, především podle toho, jak vám peče trouba. Správně upečeným ořechům se odchlipují kraje, jsou mírně nazlátlé. Vyndejte je z trouby, nechte mírně vychladnout a vyklepávejte pomocí klepnutí lžice do formičky. Nenechte ořechy padat příliš z výšky, aby se neponičily. Počkejte, až cukroví vychladne, a pak ho dejte odležet, dokud ořechy nebudete plnit. Pokud chcete ořechy z vnější strany obalovat moučkovým cukrem nebo kakakem, tak to udělejte, dokud jsou horké, jinak by se cukr i kakao špatně chytaly. 

Kdy plnit ořechy krémem

Ořechy naplňte krémem zhruba týden před Vánoci. Hotové kousky pak je třeba skladovat v chladu, nejlépe v lednici, jinak v místnosti s teplotou do 10 °C.

Čím plnit ořechy

Ořechy můžete naplnit nejlépe ořechovým, čokoládovým, nebo karamelovým krémem. Při jeho přípravě dávejte pozor na to, aby se krém nesrazil. Proto musí mít všechny suroviny pokojovou teplotu.

Jak na ořechový krém

Na ořechový krém potřebujete 100 g povoleného másla, 100 g cukru moučka, 100 g ořechů a lžíci rumu. V misce vše dobře spojte a můžete plnit tak, že na jednu polovinu ořechu nanesete nožem krém a přiklopíte druhou část ořechu.

Jak na čokoládový krém

V případě čokoládového krému se vlastně jedná o pařížský krém. Na jeho přípravu počítejte se dvěma dny, protože první den připravíte pařížskou šlehačku a druhý den pokračujete se zchladlou šlehačkou, kterou spojíte s máslem.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na karamelový krém

Karamelový krém připravíte ze slazeného kondenzovaného mléka (třeba Salko), které necháte zkaramelizovat. Případně si můžete pořídit hotovou verzi tohoto mléka s názvem Karamel. Karamelové slazené mléko pak vyšlehejte se změklým máslem a můžete plnit ořechy. Můžete vyzkoušet i jinou variantu karamelového krému: z cukru, mléka a mouky.

Ořechy můžete pak ještě ozdobit namočením do čokolády, pokud jste je neobalovali v moučkovém cukru nebo v kakau. Hotové plněné ořechy skladujte v chladu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více