Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko 2022: Jak na dokonale šťavnatý bůček na pivě? Podle skvělého receptu od Ondry se povede každému
Zdroj: se souhlasem Ondřeje Štola

Zaujal vás v pořadu MasterChef Česko bůček, který připravil Ondra? Jako ingredienci na vaření zvolil pivo, k němuž mu byl přidělen právě bůček. Oblíbené vepřové pečínce dodal modernější podobu, vysloužil si pochvalu od porotu a my jsme ho požádali o recept. A tady je…

Bůček je na pečení ideální

Bůček je jedním z nejlepších kousků vepřového masa. Z hlediska zdravého stravování jen na tom sice jeho postavení není úplně nejlepší, pokud ale nemáme vyloženě zdravotní problémy, jednou za čas si ho dopřát můžeme. Jednu dobu byl sice zatracován, nyní se k němu začínají vracet i v lepších restauracích. Díky vyššímu obsahu tuku je bůček ideální na pečínku. Po upečení je dokonale šťavnatý a na povrchu se propeče krásně dokřupava. I když si pečený bůček obvykle spojujeme s českou kuchyní, je populární i v mnoha dalších zemích, třeba i v těch, do kterých bychom to neřekli.

Bůček v exotických kuchyních

To, že si na něj potrpí třeba v Německu, asi nikoho nepřekvapí, v oblibě jej ale mají třeba i ve Velké Británii nebo dokonce ve Vietnamu, v Koreji, v Číně či v Thajsku. Vynikající je pečený, dá se ale i podusit v nějaké kořeněné omáčce typické pro asijskou kuchyni nebo grilovat. Ondra se rozhodl bůček připravovat pěkně po česku na pivu. Pokrm pak doplnil o bramborové šulánky neboli šišky, oblíbený bramborový pokrm, který se nepodává jen nasladko s mákem a cukrem, ale výborně se hodí i jako příloha ke slanému jídlu místo tradičních bramborových knedlíků. Ondra sám uvedl: „Mám rád české přílohy a aspoň to bude něco jiného než opečené brambory. Myslím, že se to k tomu hodí.“

Jak připravit šťavnatý bůček?

Dokonalý bůček musí být pořádně propečený, ale ne vysušený, báječně šťavnatý s křupavou kůžičkou na povrchu vypečenou pěkně dozlatova. Jak toho nejlépe dosáhnout?

  • Chcete-li mít bůček dokonale šťavnatý a měkký tak, že se bude maso až rozpadat, nejlepší je zvolit metodu pomalého pečení v troubě při nízké teplotě. I Ondra sám řekl: „Čím déle se bůček dělá, tím je lepší.“
  • Pokud nemáte dostatek času jako Ondra v soutěži, můžete si maso předem povařit v papiňáku do změknutí a teprve pak je opéct dozlatova a dokřupava.
  • Při pečení raději nepoužívejte horkovzduch, ten maso hodně vysuší.
  • Maso je třeba průběžně podlévat, aby se vám vytvořil dostatek šťávy.
  • Lepší je vybrat na pečení maso s kostí, bůček vám bude držet hezky pohromadě a nerozpadne se. Kosti také pomáhají masu, aby se rovnoměrně propeklo a zajistí chutnější výpek.
  • Předtím než maso dáte do trouby, je dobré je nechat nějakou dobu při pokojové teplotě, aby to pro něj nebyl takový teplotní šok.
  • Aby se kůže krásně propekla a mohl se uvolnit tuk pod ní, je třeba kůži na povrchu nařezat do mřížky nebo na proužky. Důležité je ale neproříznout kůži a tuk až k masu, aby z něj pak nevytékala šťáva.
  • Nezapomeňte maso i osolit a okořenit. Na bůček se hodí mletá paprika (vynikající je třeba uzená), různé bylinky, ale i aromatické koření, jako je třeba badyán, skořice, hřebíček, fenykl či nové koření. Klidně ale postačí klasika v podobě kmínu.
  • Dokonale křupavé kůži pomůže nějaká sladká marináda nejlépe s medem, bůčku ovšem prospěje i pečení s pivem, což dokázal i Ondrův pokrm. Jen je třeba s pivem šetřit, aby pokrm příliš nezhořkl.

Recept na vepřový bůček na pivu podle Ondry

A jak tedy připravíte Ondrovu specialitu vepřový bok na pivu a medu s bramborovými šiškami, zelenými fazolkami a škvarky?
Budete potřebovat: 1 kg vepřového boku, 150 ml světlého piva (Ondra doporučuje Plzeňské), sůl, pepř, 3 lžíce slunečnicového oleje, 3 cibule, 7 stroužků česneku, 1 lžíci mleté sladké papriky a 1 lžíci medu. Na šulánky si připravte: 500 g vařených brambor, 300 g hrubé mouky a 1 vejce. K podávání: zelené fazolky, 3 lžíce másla do šťávy

Postup: Vepřový bok řádně nasolte a opepřete. Do misky dejte olej, med, 2 prolisované stroužky česneku, papriku, špetku soli, špetku mletého pepře a světlé pivo. Vše důkladně promíchejte metličkou. Oloupané cibule a zbývající česnek nakrájejte nahrubo a dejte do zapékací misky. Bůček důkladně potřete marinádou a položte na cibuli s česnekem. Zbytek marinády přidejte k bůčku. Formu přiklopte víkem a pečte v troubě na vyhřáté 180 °C asi hodinu a půl. Občas zkontrolujte, zda je tam dost tekutiny. Pokud ne, tak v průběhu pečení  lehce podlévejte pivem. Po hodině a půl odkryjte, zvedněte teplotu na 200 °C a pečte půl hodiny dozlatova.

Během pečení bůčku si připravte klasické bramborové šišky/šulánky. Brambory i se slupkou uvařte v osolené vodě. Nechte zchladnout. Poté vezměte lis na brambory a brambory prolisujte. Pokud jej nemáte, nastrouhejte je na hrubém struhadle. Poté přidejte vejce a hrubou mouku, sůl a hned vypracujte těsto. Pracujte svižně, neboť těsto rychle řídne! Desku posypejte hrubou moukou a vytvarujte šišky. Pak je vařte ve vroucí osolené vodě asi 8 minut. Uvařené šišky před servírováním opečte dozlatova na sádle. Část kůže z bůčku nakrájejte na kostky a na pánvi je opečte na škvarky. Poté k nim přihoďte očišténé zelené fazolky předem povařené v osolené vodě dvě minuty. Vše zarestujte cca 3 minuty.
Šťávu z masa slijte do rendlíku a na mírném ohni pomalým varem zredukujte o 1/3. Stáhněte z plotny a do šťávy zašlehejte studené máslo. Na talíř naservírujte jako první fazolky a škvarky. Poté přidejte na sádle opečené bramborové šišky. Vypečený vepřový bůček a vše zalijte skvělou omáčkou. Ondra ještě pro čtenáře webu Toprecepty.cz dodává: „Servírujte s dobře vychlazeným pivem, protože bůček ,,musí plavat''. Snad jsem někoho inspiroval a poradil mu třeba recept na nedělní oběd."

Náš tip: Pokud se vám líbí Ondrovo vaření a recepty, můžete jej sledovat na jeho instagramovém profilu, kde najdete spoustu dalších zajímavých tipů a nápadů. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více