Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá nedělní pečínka podle MasterChef Česko: Šťavnatost masa s křupavou kůrčičku skvěle doplní yorkshirský pudink
Zdroj: Pixabay, RitaE

Pokud jste sledovali poslední díl soutěže MasterChef Česko, tak víte, že tentokrát soutěžící zavítali na britskou ambasádu. V druhé venkovní výzvě tohoto dílu pak tři týmy museli splnit úkol vskutku náročný – upéct tradiční britský pokrm Sunday Roast, a to tak, aby zaujali nejen trojici porotců, ale samotného britského velvyslance.  

Královna všech pečínek

Název Sunday Roast zní noblesně a vznešeně, nejde však o nic jiného než o klasickou nedělní pečínku. I ta je u nás považována za sváteční jídlo, pro Brity jde ale takřka o posvátný nedělní pokrm, bez kterého si poslední den v týdnu nedokážou představit. Jak říká Přemek Forejt: „Jde o královnu všech pečínek, která se z domácí kuchyně dostala na nedělní menu londýnských michelinských restaurací.“ Na Sunday Roast se Britové těší celý týden a úplně nejradši jsou, když maso zbyde a mohou si na něm pochutnávat i po neděli. Studená pečínka totiž chutná úplně stejně dobře jako ta čerstvě vytažená z trouby, třeba v sendvičích. Kromě Británie je tento slavnostní pokrm populární i v dalších anglicky mluvících zemích, v Austrálii, Kanadě, Jihoafrické republice, Spojených státech a na Novém Zélandu.

Hovězí, vepřové nebo jehněčí?

Sunday Roast znají Britové už pěknou řádku let. Již v 15. století, v dobách vlády krále Jindřicha VII. tuto pečínku připravovali a přímo zbožňovali. „Pro Brity to znamenalo svátost. Ráno dali maso do trouby a když se vrátili z kostela, měli hotovo. Aby si pečínku vychutnali dosyta, chodili na mši hladoví,“ potvrdil význačnost pokrmu Jan Punčochář. Sunday Roast není jen jedna, Britové se mohou rozhodovat mezi třemi druhy masa, přičemž každé maso se pojí s určitou prověřenou omáčkou. Hovězí se podává s křenovou omáčkou, vepřové se páruje s jablečnou a k jehněčímu se servíruje mátová omáčka a želé z červeného rybízu.

K Sunday Roast patří zelenina i yorkshirský pudink

I když se tradice Sunday Roast stále dodržuje, není  již tak striktní a často se pečínka připravuje spíš na větší setkání s přáteli nebo rodinou. Kromě hovězího, vepřového či jehněčího, Britové pečou na nedělní oběd často i kuře, kachnu, šunku nebo krůtu. Ať už je maso jakékoliv, musí ho doplňovat silná masová šťáva a spousta zeleniny. K pečínce se obvykle podává zelený hrášek. brokolice, růžičková kapusta, mrkev, květák či pastinák. Zelenina se pak dusí samostatně nebo rovnou s masem. Tradiční přílohou k Sunday Roast je vyhlášený yorkshirský pudink (pečínka je totiž nejpopulárnější v hrabství Yorkshire) - nadýchané slané pečivo z jednoduchého těsta z vajec, mouky a mléka, který se podává k mnoha briktským pokrmům. Často se ale pečínka servíruje i jen s pečenými bramborami nebo s bramborovou kaší

Dokonalá pečínka z vepřového bůčku

Britové mají nejraději Sunday Roast z hovězího masa, případně kuřecí, u nás si sváteční oběd spíš spojujeme s pečínkou vepřovou. Z vepřového masa se na pečínku nejvíc hodí vepřová pečeně, bůček nebo kýta. Jak ale upozornil Jan Punčochář: "Vepřové maso je nejtěžší na upečení. Přece jen taková kotleta vcelku není jednoduchá věc." Chcete-li mít jistotu, že se vám pečínka povede, máme pro vás pár tipů:

  • Důležité je volit čerstvé maso, nejlépe se silnou vrstvou tuku. Při přípravě pečínky je lepší zapomenout na dietu, tuk masu jen prospívá, dodává mu chuť a zajišťuje, aby se maso nevysušilo. Na mase je proto dobré nechat tukovou vrstvu. Bůček je proto sázka na jistotu.
  • Maso není dobré dávat do trouby úplně studené. Mělo by mít pokud možno pokojovou teplotu. Proto je dobré ho aspoň hodinu před pečením vyndat z lednice.
  • Před pečením maso důkladně osušte papírovými utěrkami. Kůže musí být suchá, aby se dokonale propekla.
  • Pokud máte maso s tukovou vrstvou, nařežte ji do tvaru mřížky, vypeče se pak pěkně dokřupava. Neprořezávejte až k masu, stačí do poloviny sádla.
  • Rukou pak důkladně vmasírujte do kůže olej, sůl, případně koření, aby se dostaly do všech zářezů.
  • Před pečením je také dobré maso obvázat provázkem. Bude se propékat rovnoměrněji a pečínka bude mít hezký tvar.
  • Předtím, než maso vložíte do trouby je ještě dobré ho opéct ze všech stran na pánvi pěkně dozlatova.
  • Vepřové maso je třeba vložit do již vyhřáté trouby, nejlépe na 200 °C. Kilovou pečínku je třeba péct minimálně hodinu, delší pečení ale masu jen prospěje. Pokud máte dostatek času, je lepší zvolit metodu pomalého pečení masa, např. podle našeho ověřeného receptu. Maso se pak bude doslova rozplývat na jazyku.
  • To, zda je maso dokonale upečené zkontrolujete nejlépe pomocí teploměru na maso. Teplota uvnitř masa by měla být cca 62 °C.
  • Po vyjmutí z trouby je hlavně nutné nechat maso odpočinout. Po upečení vyjměte vepřové maso z pekáče, položte ho na servírovací talíř a vložte do trouby s mírně pootevřenými dvířky. Případně je můžete zabalit do alobalu a nechat odpočívat aspoň 15 minut na teplém místě. Maso si tak uchová šťavnatost.

Pokud si budete chtít pečínku vychutnat pěkně po anglicku s původní přílohou, můžete si k ní připravit i tradiční yorkshirkský pudink podle našeho receptu.

V galerii si připomeňte, kteří soutěžící se probojovali do finálové šestnáctky

Fotogalerie - 10 finalistů MasterChef Česko

Ukázat 11 fotografií

Zdroje informací:
Culinaryginger.com

Thespruceeats.com

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Durman

13. 10. 2022 08:48

Podivný článek. Angličané mají zvláštní chutě a jejich kuchyně je vcelku hodně mizerná. Pokud budu péct maso vcelku, vždycky bude dobré a určitě šťavnaté - už proto, že je to hrouda masa. Ovšem vychvalovat pečený bůček před kotletou - obě masa jsou hodně rozdílná i co se chuti týká. Ovšem nejhorší varianta (aspoň pro Čechy), je dávat si k sunday roast buchtu - tedy tzv. yorkshirkský pudink.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více