Vánoce v Itálii: Bez těstovin to nejde ani na Štědrý den. Podávají se i makarony s čokoládovou omáčkou a strouhanými oříšky
3. 12. 2022 Historie a zajímavosti
Štědrý den je v Itálii tradičně dnem, kdy se nejí žádné maso, a proto existuje mnoho receptů na těstoviny, často s mořskými plody a rybami. A těstoviny se na Vánoce podávají většinou sladké.
Slavnostní sladké těstoviny
Itálie má dlouhou tradici podávání slazených těstovin a mnoho svátečních pokrmů má sladký nádech. Zatímco u nás asi známe jen nudle s mákem, italské hospodyňky vytvářejí spoustu druhů sladkých těstovin.
Tradice pochází z renesančního období, kdy těstoviny byly luxusním jídlem vyhrazeným pro výjimečné příležitosti a kombinovaly se s dalšími tehdy luxusními potravinami, jako jsou cukr nebo skořice.
Mohlo by vás zajímat
Jiný kraj, jiný mrav
Každý region Itálie od severu po jih má jinou sladkou těstovinovou specialitu. Na severu země jsou to sladké lasagne coby těstovinová verze jablečného závinu, ochucená jablky, sušeným ovocem, ořechy.
V Lombardii, Piemontu a Ligurii jsou to pro změnu lasagnette, tedy široké vaječné nudle uvařené v mandlovém mléce, zalité hustou ořechovou omáčkou a posypané opečenou strouhankou.
Tortelli Cremaschi z Cremony jsou jedním z nejzajímavějších slaných a sladkých prvních chodů Štědrého večera v celé Itálii. Plní se totiž opravdu doslova vším možným – různými druhy sýrů, ovocem, sušenkami či u nás ne zcela známou mostardou, což je kandované ovoce v pikantní hořčičné omáčce.
Střed Itálie ve znamení čokolády
Historie čokolády je úzce spjata s Itálií. Cestu čokolády resp. kakaových bobů z nového světa do Evropy otevřel italský mořeplavec ve službách španělské královské rodiny Kryštof Kolumbus.
Když se koncem 16. století kakaové boby dostaly ve velkém množství do Itálie, Italové je rychle začali využívat. Kakaové boby mleli a pražili a používali je do mnoha nejprve slaných pokrmů.
Čokoláda je báječnou přísadou do těstovin. Podobně jako víno má i kvalitní hořká čokoláda úžasně komplexní chuťový profil se stovkami výrazných nuancí vůní a chutí. Klasickým sladkým čokoládovým pokrmem regionů Lazia a Umbrie jsou maccheroni con le noci – těstoviny v hořkosladké čokoládové omáčce posypané strouhanou čokoládou, medem a vlašskými ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Čokoládové makarony
Na tento recept si připravte:
- 300 g makaronů, pappardelle nebo jiných širokých nudlí
- ½ šálku cukru písek
- 60 g hořké čokolády, jemně nasekané, plus další na ozdobu
- 1 šálek jemně nasekaných nebo nastrouhaných vlašských ořechů
- 3 lžíce rumu
- kůra z ½ citronu
- mletá skořice
- čerstvě mletý muškátový oříšek
- med
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sceďte je, vraťte do hrnce a ihned promíchejte s cukrem, čokoládou, vlašskými ořechy, rumem, citronovou kůrou a špetkou skořice a muškátového oříšku. Dobře promíchejte, dokud se cukr a čokoláda nerozpustí.
Podávejte přelité nastrouhanou čokoládou a pokapané medem. Případně je také můžete přelít ještě rozpuštěnou čokoládou, dochucenou vanilkou.
Na jihu se jedlo to, co dům dal
V okolí Neapole se na Štědrý den tradičně podávala ryba. Na počátku 20. století si však chudí lidé rybu nemohli dovolit, proto připravovali slavnostní omáčku k těstovinám tak, že do typicky rajčatové arrabbiaty přidali všechny zbytky ze spíže včetně sušeného ovoce a ořechů.
Tento pokrm měl v průběhu věků několik výstižných názvů, například „levné těstoviny“ i „odpadkový koš“.
A na úplném jihu, tedy v Kalábrii, a na Sicílii je tradicí jíst na Štědrý den ryby, a to nejčastěji tresku, sardinky či úhoře, ale i mušle, kalamáry a další mořské plody.
Jestliže dáváte přednost těstovinám naslano, můžete vyzkoušet náš videorecept na jednoduché farfalle se sýrovou omáčkou a kuřecím masem:
Těstoviny s jednoduchou sýrovou omáčkou a kuřecími kousky (podle Lízy)
Zdroje informací:
whychristmas.com
italymagazine.com
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více