Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce v Itálii: Bez těstovin to nejde ani na Štědrý den. Podávají se i makarony s čokoládovou omáčkou a strouhanými oříšky
Zdroj: Unsplash

Štědrý den je v Itálii tradičně dnem, kdy se nejí žádné maso, a proto existuje mnoho receptů na těstoviny, často s mořskými plody a rybami. A těstoviny se na Vánoce podávají většinou sladké.

Slavnostní sladké těstoviny

Itálie má dlouhou tradici podávání slazených těstovin a mnoho svátečních pokrmů má sladký nádech. Zatímco u nás asi známe jen nudle s mákem, italské hospodyňky vytvářejí spoustu druhů sladkých těstovin.

Tradice pochází z renesančního období, kdy těstoviny byly luxusním jídlem vyhrazeným pro výjimečné příležitosti a kombinovaly se s dalšími tehdy luxusními potravinami, jako jsou cukr nebo skořice.

Jiný kraj, jiný mrav

Každý region Itálie od severu po jih má jinou sladkou těstovinovou specialitu. Na severu země jsou to sladké lasagne coby těstovinová verze jablečného závinu, ochucená jablky, sušeným ovocem, ořechy.

V Lombardii, Piemontu a Ligurii jsou to pro změnu lasagnette, tedy široké vaječné nudle uvařené v mandlovém mléce, zalité hustou ořechovou omáčkou a posypané opečenou strouhankou.

Tortelli Cremaschi z Cremony jsou jedním z nejzajímavějších slaných a sladkých prvních chodů Štědrého večera v celé Itálii. Plní se totiž opravdu doslova vším možným – různými druhy sýrů, ovocem, sušenkami či u nás ne zcela známou mostardou, což je kandované ovoce v pikantní hořčičné omáčce.    

Střed Itálie ve znamení čokolády

Historie čokolády je úzce spjata s Itálií. Cestu čokolády resp. kakaových bobů z nového světa do Evropy otevřel italský mořeplavec ve službách španělské královské rodiny Kryštof Kolumbus.

Když se koncem 16. století kakaové boby dostaly ve velkém množství do Itálie, Italové je rychle začali využívat. Kakaové boby mleli a pražili a používali je do mnoha nejprve slaných pokrmů.

Čokoláda je báječnou přísadou do těstovin. Podobně jako víno má i kvalitní hořká čokoláda úžasně komplexní chuťový profil se stovkami výrazných nuancí vůní a chutí. Klasickým sladkým čokoládovým pokrmem regionů Lazia a Umbrie jsou maccheroni con le noci – těstoviny v hořkosladké čokoládové omáčce posypané strouhanou čokoládou, medem a vlašskými ořechy.

Čokoládové makarony

Na tento recept si připravte:

  • 300 g makaronů, pappardelle nebo jiných širokých nudlí
  • ½  šálku cukru písek
  • 60 g hořké čokolády, jemně nasekané, plus další na ozdobu
  • 1 šálek jemně nasekaných nebo nastrouhaných vlašských ořechů
  • 3 lžíce rumu
  • kůra z ½  citronu
  • mletá skořice
  • čerstvě mletý muškátový oříšek
  • med

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sceďte je, vraťte do hrnce a ihned promíchejte s cukrem, čokoládou, vlašskými ořechy, rumem, citronovou kůrou a špetkou skořice a muškátového oříšku. Dobře promíchejte, dokud se cukr a čokoláda nerozpustí.

Podávejte přelité nastrouhanou čokoládou a pokapané medem. Případně je také můžete přelít ještě rozpuštěnou čokoládou, dochucenou vanilkou. 

Na jihu se jedlo to, co dům dal

V okolí Neapole se na Štědrý den tradičně podávala ryba. Na počátku 20. století si však chudí lidé rybu nemohli dovolit, proto připravovali slavnostní omáčku k těstovinám tak, že do typicky rajčatové arrabbiaty přidali všechny zbytky ze spíže včetně sušeného ovoce a ořechů.

Tento pokrm měl v průběhu věků několik výstižných názvů, například „levné těstoviny“ i „odpadkový koš“.

A na úplném jihu, tedy v Kalábrii, a na Sicílii je tradicí jíst na Štědrý den ryby, a to nejčastěji tresku, sardinky či úhoře, ale i mušle, kalamáry a další mořské plody.

Jestliže dáváte přednost těstovinám naslano, můžete vyzkoušet náš videorecept na jednoduché farfalle se sýrovou omáčkou a kuřecím masem: 

Těstoviny s jednoduchou sýrovou omáčkou a kuřecími kousky (podle Lízy)

Zdroje informací:

whychristmas.com

italymagazine.com

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku