Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené makaronové koule: Americká fastfoodová specialita, do níž využijete zbytky těstovin, je kulinárním hitem
Zdroj: Wikimedia Commons, By Nan Palmero from San Antonio, TX, USA - Macaroni and Cheese Balls, CC BY 2.0

Nesnědli jste uvařené těstoviny? Bez ohledu na jejich tvar z nich snadno můžete připravit oblíbený americký pokrm z pouličních stánků s rychlým občerstvením. Makaronové koule jsou snad ještě lepší verzí makaronů se sýrem. Jejich hlavní předností je, že si je můžete dát jen tak jako malou chuťovku.

Americká klasika – makarony se sýrem

Znáte makarony se sýrem? Tento zapečený pokrm připomínající naše šunkofleky patří vedle hamburgerů a hot dogů k typickým americkým specialitám. Jde o domácí pokrm, na který Američané nedají dopustit a spousta z nich tvrdí, že jen oni mají ten nejlepší recept, případně, že nejlepší makarony se sýrem připravovala jejich babička. Nutno ovšem podotknout, že makarony se sýrem jsou v Americe tak populární, že se prodávají i ve formě polotovaru, který si Američané rovněž s oblibou kupují. 

Dokonalé sýrové těstoviny

Makarony se sýrem jsou po celém světě známé pod zkráceným názvem Mac & Cheese, přičemž mac je označení právě pro těstoviny makarony. Ty se v pokrmu kombinují s lahodnou sýrovou omáčkou a když se vše zapeče, vznikne úžasné šťavnaté a vláčné jídlo s vynikající křupavou kůrkou na povrchu. Makarony se sýrem jsou sice typickou americkou specialitou, mají však italské kořeny. Právě těstoviny se do USA dostaly díky italským imigrantům. Byli to i Italové, které napadlo spojit těstoviny se sýrem, Američani ale italský sýr vyměnili za čedar a vše ještě zdokonalili krémovou smetanovou omáčkou.

Mac & Cheese ve formě kuliček

Na pokrmu Mac & Cheese si nejprve pochutnávaly jen ty nejvyšší vrstvy a šlo o luxusní pokrm. Později se stal dostupným všem a nakonec se z něj stalo populární jídlo různých fastfoodových podniků a bister. A to by nebyli Američani, aby si tuto dobrotu ještě neupravili pro potřeby fastfoodu. Klasické zapečené těstoviny se na ulici nejedly úplně nejlépe, někoho tak napadlo, vytvarovat z nich kuličky, ty obalit ve strouhance a následně osmažit v oleji nebo upéct v troubě, čímž se ještě zvýší křupavost celého jídla. A pokrm Mac & Cheese Balls nebo Bites byl na světě. Jedny z nejslavnějších makaronových koulí nabízí v newyorské čtvrtí Harlem jistá Tami a její Mac & Cheese Balls se tu staly takřka legendárními. 

A jak tedy oblíbenou americkou fastfoodovou specialitu připravit? je to poměrně snadné a rychlé.

Budete potřebovat: 500 g makarónů, 2 lžíce másla, 2 lžičky mouky, 400 ml mléka, 250 g sýra čedar, 250 g sýra červený leicester, sůl a pepř podle chuti, 2 vejce a strouhanka podle potřeby. 

Postup: Dejte vařit vodu, přidejte makaróny a vařte, dokud nejsou al dente. Na pánvi rozpusťte máslo a vmíchejte do něj 2 lžíce mouky. Postupně přilijte mléko. Přidejte oba strouhané sýry a vařte, dokud se nerozpustí a omáčka nezhoustne. Šlehejte, aby byla omáčka krásně hladká. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte uvařené makaróny, promíchejte, přiklopte
 a dejte chladit asi na hodinu do lednice. Pak směs vyjměte a vytvarujte z ní kuličky. Dejte je opět na 2 hodiny do lednice, případně na chvíli ještě do mrazáku. Pevné kuličky namočte do rozšlehaného vejce a poté do strouhanky. Smažte na pánmvi na dostatečné vrstvě oleje dozlatova. Podávejte ještě horké. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více