Cizrnové křupky z trouby chutnají jako ochucené oříšky. Výsledná křupavost se mění dobou skladování
9. 3. 2023 Vaření
Křupky z cizrny pečené v troubě jsou alternativou k nezdravému mlsání plnému tuku a soli a ideálním způsobem, jak dostat luštěniny i do jejich největších odpůrců. Jsou výborné samotné s různými příchutěmi i jako zajímavý doplněk do salátů nebo polévek místo krutonů z pečiva. Jejich jemnou oříškovou chuť si zamilují i děti.
Od kdy mohou děti cizrnu?
Podle PharmDr. Margit Slimákové, specialistky na zdravotní prevenci a výživu, je cizrnu vhodné zařadit do jídelníčku od ukončeného 1 roku života a neměly by se jí vyhýbat ani těhotné ženy, neboť obsahuje téměř všechny vitamíny a minerální látky. V porovnání s ostatními potravinami má poměrně vysoký obsah železa a patří také mezi ty lépe stravitelné luštěniny.
Aby se eliminovaly nežádoucí účinky v podobě bolestí břicha a nadýmání, které jsou typické pro většinu druhů luštěnin, je dobré suchou cizrnu nejdříve namočit přes noc do studené vody a na vaření vodu vyměnit. U cizrny tento krok není nezbytný, ale pomáhá na zbavení látek, které mohou způsobovat zažívací problémy, a také k urychlení změknutí během vaření.
Mohlo by vás zajímat
Cizrnové křupky ze suché cizrny
Křupky se dají vyrobit i z nakládané cizrny, ty ze suché suroviny jsou však vhodnější pro výslednou křupavost i chuť, která není ovlivněna nálevem.
Jak uvařit suchou cizrnu?
Cizrnu zbavte případných porušených kusů, propláchněte a vložte do misky se studenou vodou na 8 – 10 hodin. Cizrna může během namáčení až ztrojnásobit svůj objem, s čímž je třeba počítat při výběru nádoby a množství vody. Vodu slijte a v čerstvé vodě dejte vařit na asi 1 hodinu mírným varem do změknutí. Vody by měl být asi dvojnásobek oproti cizrně. Ke konci vaření přidejte sůl. Dříve by totiž způsobila prodloužení doby varu, což platí pro většinu druhů luštěnin.
Tip: Změknutí luštěnin urychlí trocha jedlé sody přidaná na začátku vaření.
Cizrnové křupky z trouby
Vychladlou a osušenou cizrnu smíchejte s trochou olivového oleje, osolte a přidejte oblíbené koření, které by mělo všechny kousky rovnoměrně obalit. Skvěle se hodí uzená paprika, sušený česnek, kari, mleté chilli nebo grilovací směs, ale experimentovat lze téměř bez omezení.
Ochucenou cizrnu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 20 – 25 minut. Pozor si dejte pouze v případě, že pro ochucení používáte mletou papriku. Vysoké teploty mohou způsobit zhořknutí, proto snižte teplotu na 180 °C a prodlužte dobu pečení o přibližně 10 minut.
Může se stát, že cizrna nebude křupavá ihned po vytažení z trouby. Úplným vychladnutím se ale povrch zpevní.
Pozn.: Každá trouba peče trochu jinak, proto jsou časy pečení pouze orientační a je třeba průběh hlídat.
Cizrnové křupky z nakládané cizrny
Cizrnu z konzervy propláchněte studenou vodou a nechte v sítku osušit. Dále postupujte stejně, jako u uvařené cizrny výše, tedy smíchejte s olejem a kořením a dejte péct při teplotě 200 °C na 20 – 25 minut. Použití nakládané cizrny ušetří spoustu času, výsledná chuť a konzistence však bude záležet na konkrétním nálevu, ve kterém se cizrna koupala.
Jak dlouho vydrží cizrnové křupky?
Nejlepší je zkonzumovat křupky po vychladnutí do pár hodin. Delším skladováním cizrna ztvrdne a půjde hůře rozkousat, což může vadit zejména menším dětem.
Zdroje informací:
margit.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně uvařit zelí, aby bylo chutné a zachovalo si blahodárné účinky. Poradíme, jak na to
Umíte správně vybrat a uvařit zelí, které je v našich zemích nejběžnější, neznámější a nejoblíbenější zeleninovou přílohou? Víte, jak se liší… Číst více
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Příprava hlávek Při nákupu zelí vybíráme svěže působící hlávky. Jejich okrajové listy by měly být spojeny s košťálem, aby neosychaly. Spodek košťálu… Číst více
Jak dlouho se vaří kysané zelí? Čas není vše, důležité je i pravidelné ochutnávání
V létě si dopřáváme lehká a svěží jídla, k podzimu zase neodmyslitelně patří ta o něco tučnější. Pečené maso s kysaným zelím patří k těm velmi… Číst více
Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
Dušené zelí je oblíbenou přílohou obzvláště na… Číst více
Jak na fantastické červené zelí ke svatoštěpánské kachně? Skvělou chuť zajistí jablka a svařené víno
Připravujete každoročně na Štěpána pečenou kachnu… Číst více
Vepřové výpečky jsou poměrně levné jídlo a s knedlíkem a zelím tvoří výborný nedělní oběd. Vyzkoušejte je podle našich rad
Výpečky se připravují z levnějšího masa, většinou bůčku. Pokud je hodně prorostlý, přidáme k němu libové maso z plece nebo kýty. Kdo nemá rád bůček,… Číst více
Jak připravit kysané zelí ke kachně či huse? Nezapomeňte na sádlo a zlatavou cibulku
Ke svatomartinským oslavám neodmyslitelně patří husa se zelím. Kyselost zelí pomáhá k lepšímu trávení tučného masa, proto je zelí skvělou přílohou ke… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cizrna: Nejoblíbenější luštěnina orientální kuchyně, která dala jméno i řečníkovi Cicerovi
Jak si užít zdravou cizrnu, aby dobře chutnala a nenadýmala? Stačí použít jednoduchý trik se slupkou a je po problému
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli