Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka na Hrad? Eva Pavlová prozradila recept na oblíbenou polévku generála Pavla. Nechybí v ní slanina, houby ani švestky
Zdroj: Se souhlasem Evy Pavlové

Možná budoucí první dáma, Eva Pavlová, je taky manželka a hospodyňka jako každá jiná. Pro web Lifee prozradila, že její muž, generál Pavel, miluje obyčejnou polévku zelňačku. I když, zas tak obyčejná není. Najdete v ní třeba houby, slaninu, klobásu nebo sušené švestky. Získali jsme recept!

Zelí v české kuchyni 

Kysaného zelí si vážili lidé již v dávných dobách a možná mnohem víc než nyní. Bývalo ceněno jako perfektní zimní zásobárna vitaminu C a vlákniny, ale také jako skvělá surovina pro vaření. Už ve staročeské kuchyni hlavně hospodyňky na venkově nakládaly zelí na zimu a pak je používaly k přípravě mnoha tradičních jídel. Bez něj by nebyly červená zelňačka ani bílá valašská kyselicaplacky zelňáky nebo jihočeská lepenice (bramborová kaše s kysaným zelím), přílohové zelí a mnohé další pokrmy.
 
Mezi ty nejoblíbenější patří ale určitě polévka zelňačka. Každá rodina má svůj recept, jinak se polévka připravuje na Valašsku, jinak na Moravě a jinak třeba u našich slovenských sousedů. 
 
A něco jako mix všech krajových specialit působí oblíbená zelňačka generála Pavla, kandidáta na prezidenta České republiky. Ten, podobně jako kdysi prezident Masaryk, miluje obyčejná jídla. Polévku z kysaného zelí, zelňačku, vylepšenou o škvarky, houby a sušené švestky, mu manželka Eva Pavlová vařívá každé Vánoce, jak uvedl web Lifee.cz. Jelikož je ale zelňačka typicky zimní polévka, jistě si najde své příznivce i dlouho po svátcích. Získali jsme pro naše čtenáře recept! 
 
 
Pro 4–5 osob si připravíme: asi 0,5 kg uzeného masa nebo uzených kostí, 2–3 velké brambory, 0,5 kg kysaného zelí. Dále budeme potřebovat houby, slaninu na škvarky, pikantní klobásu, zakysanou smetanu, sůl, mletý černý pepř, nové koření, bobkový list, sušené švestky a vodu.
 
Jak na to? Uzené vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme s houbami vařit doměkka. Kosti vaříme asi hodinu, až nám bude maso odpadávat od kosti. Uvařené maso vyjmeme, necháme vychladnout a důkladně ho obereme. Můžeme ho pak použít do polévky nebo k bramborové kaši. Zelí scedíme (ale může se trochu nálevu použít do polévky), překrájíme a dáme vařit do vývaru z uzeného. Vaříme ho 10–15 minut. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, vsypeme do hrnce, přidáme lžičku soli a uvaříme doměkka. Brambory vaříme vždy zvlášť, nikdy je nepřidáváme k zelí, protože by nasály kyselost a nezměkly by.
 
K měkkému zelí přidáme obrané maso, vlijeme uvařené brambory i s vodou a společně povaříme. Zelňačku osolíme, opepříme, přidáme nové koření a bobkový list a spolu s uzeným masem ji krátce povaříme. Slaninu nakrájíme na kostičky a v kastrolku opékáme, až pustí sádlo a udělají se škvarky. Ty vyjmeme na talíř s ubrouskem. Na sádle krátce opečeme nakrájenou klobásu a také ji vyndáme na talíř. 
 
Do hotové zelňačky ještě vmícháme klobásu, slaninu, trochu sádla ze škvarků a na kousky nakrájené sušené švestky. Vše krátce prohřejeme. Zelňačku s uzeným masem nalijeme do misek nebo hlubokých talířů a můžeme přidat 1–2 polévkové lžíce zakysané smetany. Nejlépe však chutná až druhý den. Pokud ovšem zbude. Riziko "zmizení" polévky je totiž značné, i když jí uvaříte hodně a i mimo svátky, jako to často dříve dělávala paní Pavlová. 

Manžel přišel z práce, děti ze školy, já myslela, že jsem navařila na dva dny a oni mi to všechno snědli,“ uvedla možná budoucí první dáma, která si při přípravě této dobroty "zavařila" společně s Romanem Vaňkem. Ostatně, podívejte se na video:

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Dagmarak Dagmarak

7. 2. 2023 16:34

Kamar: Jednak je to můj osobní názor, na který mám nárok a hlavně mi u této propagandy vadí ta úmyslná jednostrannost, to podsouvání pouze toho jediného a správného. Myslím, že už je to dost trapné. Když už to bylo nutné, uvařit oblíbené jídlo svého manžela mohly obě dámy, nemyslíte? Čímž se absolutně nepřikláním ani na jednu stranu, neboť jedna za 18 a druhá bez dvou za 20...Chybí mi tam ta férovost. Ta zcela zmizela. A to mě štve.

Odeta Wollmanova

29. 1. 2023 19:57

Zelňačku mám moc ráda a v této bych vynechala jen škvarky. Politiku sem plést nechci, ale první dáma je mi sympatická.

Kamar

28. 1. 2023 17:21

Já v celém tom článku žádnou připletenou politiku nevidím. Možná byste si, vážení diskutující, měli odmyslet osobní antipatie a vnímat recept na bezesporu výbornou polévku. Jen bych vynechala ty sušené švestky, ty mi tam prostě nepasují, i když vím, že třeba slovenská kapustnica je často obsahuje.

Dagmarak Dagmarak

27. 1. 2023 18:20

Toprecepty tímto u mě hodně klesly. Je to ubohé. 8-(:-((:-//

satelit

26. 1. 2023 19:22

To je děs! Co sem pletete politiku? Je to nechutné, fuj!

Přidat komentář

Marie

Nejnovější recepty Více