Oběd na neděli: Burgundský guláš s džemem a červeným vínem podle Václava Havla
8. 10. 2021 Vaření
Nevíte, co o víkendu uvařit? Co třeba guláš, který obvykle chutná všem. Pokud rádi experimentujete, zkuste připravit delikatesu podle bývalého prezidenta České republiky, Václava Havla. Příprava je trochu náročnější a některé ingredience vás jistě překvapí, ale výsledek je skvělý!
Jak pejsek s kočičkou…
Vzpomínáte na slavnou pohádku z Čapkovy knihy Povídání o pejskovi a kočičce? V příběhu s názvem Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort naházela dvě zvířátka do hrnce všechno, co jim pod ruku přišlo. Velmi podobně působí na první pohled Havlův Burgundský guláš. Bývalý český prezident do něj totiž potřeboval přibližně 20 různých surovin! Mimo jiné uzený bůček, červené víno, chleba, klobásu nebo rybízový džem! Právě džemem je tento guláš proslulý. Ale nebojte se, guláši dodá džem pouze lehkou jiskru, nikoli sladkost.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat
Máte-li se pustit do Havlova guláše, potřebujete hlavně dost času. Asi tak dvě hodinky, ne-li déle. Vzhledem k tomu, že většina gulášů je lepší až „den poté“, když se trochu odleží, klidně začnete s přípravou nedělního oběda už v sobotu. Knedlíky nadýchané jako peřinka můžete podle našeho receptu udělat až v den podávání. Nejdřív si ale připravte suroviny. Na Havlův Burgundský guláš budete dle knížky Kančí na daňčím potřebovat: 2 kg hovězí kližky, ½ kg uzeného bůčku, 2 kg nakrájené cibule, 1 láhev červeného vína, 2 nadrobno nakrájené chlebové kůrky, 2 oloupané brambory, ¼ kg uzené klobásy, 2 lžičky mouky, 4 lžíce oleje, 2 mrkve, 1 celer, 1 kořenovou petržel, 3 lžíce mleté papriky, 12 kuliček drceného pepře, 4 středně pálivé papričky, 8 kuliček jalovce, 2 lžíce rybízového džemu, kůru z jednoho citronu, 2 lžičky kečupu, sůl, zelené bylinky dle své volby (například petrželku).
Jak na to
Bůček nakrájejte na kostičky a prudce jej osmažte v hrnci se silnějším dnem, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechte zesklovatět cibuli, na níž opečte odblaněné, očištěné a na kousky nakrájené maso. Podlijte červeným vínem a pomalu duste do změknutí masa. Deset minut před koncem přihoďte chlebovou kůrku, nastrouhané brambory a na kolečka nakrájenou klobásu. Vmíchejte i mouku a vše řádně promíchejte. Mezitím si udělejte bokem v pánvi takzvanou „ochucovací kašičku“. Tu připravíte z nastrouhané zeleniny, podušené na oleji společně s mletou paprikou a kořením. Jakmile zelenina změkne, přidejte rybízový džem, kečup a nastrouhanou citronovou kůru. Ještě chvíli smažte a poté přidejte k masu a prudce společně krátce povařte, 2 minuty. Přihoďte zelené bylinky dle své volby. Guláš nechte zcela vychladnout a pak do něj vmíchejte celou šlehačku. Uložte do druhého dne v lednici, pak prohřejte a podávejte s chlebem nebo s domácím knedlíkem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bramborové knedlíky podle našich babiček
Recepty na bramborové knedlíky Bramborové knedlíky patří mezi naše oblíbená jídla z brambor. Recepty na ně často máme ještě od svých babiček nebo… Číst více
Co jednoduchého upéct? Skvělé buchty na plech podle těchto receptů zvládne každý
Některé z těchto receptů slavily úspěch už když podle nich pekly naše maminky, ale jistě přijdou k chuti i nám. Kdo by neznal kakaovou buchtu s… Číst více
Pečení na neděli: Vyzkoušejte staročeskou buchtu naslano, upečte si bramborový bác!
Říká se, že na neděli má být napečeno. Tuhle… Číst více
Jak upéct hrníčkovou buchtu s tvarohem? Retro dobrota je krásně mramorovaná a říká se jí himaláje
Neohlášená návštěva, nebo byste rádi místo dlouhého pečení měli čas k odpočinku a přitom si dali něco hříšně dobrého? Přesně to je náš jednoduchý… Číst více
20 nejlepších moučníků na plechu: I začátečník může ohromit hosty lahodnou dobrotou
Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z vybraných receptů, určitě nešlápnete vedle. Všechny jsou výborné a spolehlivé. Záleží tedy jen na vás, co… Číst více
Co dobrého upéct na chalupě? Třeba hrníčkový perník. Je snadný, rychlý a moc dobrý
Vše si připravíme včas do kuchyně, aby se suroviny zahřály na podobnou teplotu. Pak je stačí umíchat v míse, nalít na plech a upéct v předem vyhřáté… Číst více
Jak upéct moučník bez vajec. Vyzkoušejte oblíbené recepty na koláče, bábovky a muffiny z našeho receptáře
Vajíčka plní tradičně svou důležitou roli při sladkém pečení. Ať už pečete moučníky z kynutého, práškového nebo jiného těsta, mezi základní suroviny,… Číst více
7 levných moučníků: I za málo peněz připravíte chutné pohoštění
Na některé dobroty, především plné krémů, potřebujeme více dražších surovin a pak jsou snědené během chvilky. Pro následující recepty toto neplatí.… Číst více
Velikonoce v Itálii: Buchta ve tvaru holubice vznikla jako z nouze ctnost, přitom chutná božsky!
I v Itálii jsou Velikonoce ve znamení návštěv,… Číst více
Retro okénko: Jak na legendární citronovou babetu? Buchtu "z hliníkové misky" vyrobíme doma snadno a bude lepší než kupovaná
Vzpomínáte na oblíbený jemný moučník s chutí a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Oběd na neděli: Jak připravit nejlepší lasagne s boloňskou omáčkou? Chce to dodržet postup!
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Hlíva je po žampionech druhá nejoblíbenější pěstovaná houba. Přinášíme šikovné nápady na její kuchyňské zpracování
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 7 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 8 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 13 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 13 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 21 hodinami