Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oběd na neděli: Burgundský guláš s džemem a červeným vínem podle Václava Havla
Zdroj: Toprecepty, Tefal

Nevíte, co o víkendu uvařit? Co třeba guláš, který obvykle chutná všem. Pokud rádi experimentujete, zkuste připravit delikatesu podle bývalého prezidenta České republiky, Václava Havla. Příprava je trochu náročnější a některé ingredience vás jistě překvapí, ale výsledek je skvělý!

Jak pejsek s kočičkou…

Vzpomínáte na slavnou pohádku z Čapkovy knihy Povídání o pejskovi a kočičce? V příběhu s názvem Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort naházela dvě zvířátka do hrnce všechno, co jim pod ruku přišlo. Velmi podobně působí na první pohled Havlův Burgundský guláš. Bývalý český prezident do něj totiž potřeboval přibližně 20 různých surovin! Mimo jiné uzený bůček, červené víno, chleba, klobásu nebo rybízový džem! Právě džemem je tento guláš proslulý. Ale nebojte se, guláši dodá džem pouze lehkou jiskru, nikoli sladkost.

Co budete potřebovat

Máte-li se pustit do Havlova guláše, potřebujete hlavně dost času. Asi tak dvě hodinky, ne-li déle. Vzhledem k tomu, že většina gulášů je lepší až „den poté“, když se trochu odleží, klidně začnete s přípravou nedělního oběda už v sobotu. Knedlíky nadýchané jako peřinka můžete podle našeho receptu udělat až v den podávání. Nejdřív si ale připravte suroviny. Na Havlův Burgundský guláš budete dle knížky Kančí na daňčím potřebovat: 2 kg hovězí kližky, ½ kg uzeného bůčku, 2 kg nakrájené cibule, 1 láhev červeného vína, 2 nadrobno nakrájené chlebové kůrky, 2 oloupané brambory, ¼ kg uzené klobásy, 2 lžičky mouky, 4 lžíce oleje, 2 mrkve, 1 celer, 1 kořenovou petržel, 3 lžíce mleté papriky, 12 kuliček drceného pepře, 4 středně pálivé papričky, 8 kuliček jalovce, 2 lžíce rybízového džemu, kůru z jednoho citronu, 2 lžičky kečupu, sůl, zelené bylinky dle své volby (například petrželku).

Jak na to

Bůček nakrájejte na kostičky a prudce jej osmažte v hrnci se silnějším dnem, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechte zesklovatět cibuli, na níž opečte odblaněné, očištěné a na kousky nakrájené maso. Podlijte červeným vínem a pomalu duste do změknutí masa. Deset minut před koncem přihoďte chlebovou kůrku, nastrouhané brambory a na kolečka nakrájenou klobásu. Vmíchejte i mouku a vše řádně promíchejte. Mezitím si udělejte bokem v pánvi takzvanou „ochucovací kašičku“. Tu připravíte z nastrouhané zeleniny, podušené na oleji společně s mletou paprikou a kořením. Jakmile zelenina změkne, přidejte rybízový džem, kečup a nastrouhanou citronovou kůru. Ještě chvíli smažte a poté přidejte k masu a prudce společně krátce povařte, 2 minuty. Přihoďte zelené bylinky dle své volby. Guláš nechte zcela vychladnout a pak do něj vmíchejte celou šlehačku. Uložte do druhého dne v lednici, pak prohřejte a podávejte s chlebem nebo s domácím knedlíkem.

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více