Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z Receptáře Přemka Podlahy: Veka plněná nádivkou z vařených vajec, salámu a majonézy je retro občerstvením, které zachutná i dnes
Zdroj: zdroj: Toprecepty.cz, tejaja

Co s vykoledovanými vejci se řeší každé velikonoční pondělí. Přitom je mnoho starších receptů, které jsou postaveny na vařených vejcích. A nemusí to být zrovna jen vajíčkový salát. Pojďme nahlédnout pod pokličku televizního Receptáře.

Jemné pomazánky

Oblíbené vždy byly (a jsou) různé pomazánky s vařenými vejci. S čerstvým pečivem poslouží jako rychlá snídaně, sytá svačina pro děti i dospělé a v kombinaci se zeleninovým salátem jsou výbornou večeří. A podle počtu vykoledovaných vajec můžete vytvořit několik různých pomazánek. Přípravu lze usnadnit použitím kuchyňského robota, kam dáte všechny ingredience najednou. Hladká a krémová konzistence ale nemusí každému vyhovovat.

S olejovkami 

Klasikou je vaječná pomazánka s olejovkami. Potřebujete 5 vařených vajec, konzervu sardinek nebo jiných ryb naložených oleji (125 g), 1 menší cibuli (můžete nahradit hrstí najemno nasekané pažitky nebo natí z jarní cibulky), 3–4 lžíce majonézy, 125 g másla nebo Ramy, citronová šťáva, sůl, pepř.

Do misky dejte rybí maso i z nálevem a rozmačkejte vidličkou. Přidejte změklé a na kousky nakrájené máslo a nadrobno nakrájenou cibuli. Důkladně promíchejte a přidejte majonézu. Uvařené vejce nakrájejte na co nejmenší kousky, vmíchejte do základu, osolte a opepřete podle chuti.

Tato pomazánka se v Receptáři objevila také doplněná o lžičku hořčice nebo o několik snítek nadrobno nasekané čerstvé petrželky.

Tvarohová s vejci

Další možností je pomazánka, jejímž základem je tvaroh. Budete potřebovat 250 g měkkého tvarohu, 100 g másla, 1– 2 karotky, 10 kusů  ředkviček, 2 vejce vařená natvrdo, sůl a pepř podle chuti.

Máslo nakrájejte na kostky a nechte trochu změknout. Karotku a ředkvičky nastrouhejte najemno. Vejce nakrájejte na malé kousky. V míse promíchejte tvaroh s máslem, přidejte nastrouhanou karotku a ředkvičky, znovu důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily, osolte a opepřete.

Obměnit pomazánku můžete například přidáním sekané pažitky, máslo je možné nahradit pomazánkovým.

„Zelené“ paprikové chlebíčky

Dalším využitím vařených vajec jsou paprikové chlebíčky. Připravte si 5 vajec vařených natvrdo, asi 6 čerstvých zelených paprik (záleží na velikosti), 6 lžic majonézy, 1 polévkovou lžíce proužků sterilované červené papriky, 1 lžičku hořčice, na ozdobení podle sezóny rajčata, petrželka, pažitka.

Uvařená vejce nakrájejte nadrobno a nasypte do mísy. Přidejte majonézu a promíchejte. Přidejte na malé kousky nakrájenou sterilovanou papriku, lžičku hořčice a důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Papriky podélně ořízněte, odstraňte jádřinec, vyčistěte a poloviny paprik plňte pomazánkou. Ozdobte čerstvou zeleninou.

Plněná veka

Na originální pohoštění pro návštěvy budete potřebovat: 1 veku, 4 vejce vařená natvrdo, 100 g měkkého salámu, 250 g tvrdého sýra (eidam), 2 menší kyselé okurky, 1 cibuli, 250 g majonézy nebo jogurtu řeckého typu, 1 lžička hořčice, sůl, pepř.

Veku rozkrojte napříč na dvě poloviny a opatrně vydlabejte lžičkou střídku a odložte. Po obvodu veky by měl zbýt asi 1 cm těsta. Na masovém strojku umelte vejce, salám, sýr a okurky, cibuli nakrájejte najemno. Vše dejte do mísy, spojte s majonézou (jogurtem), cibulí a vydlabanými drobečky. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Důkladně promíchejte, naplňte směsí obě části vydlabané veky a dejte na několik hodin (ideálně na 24) do ledničky. Ztuhlou veku krájejte jako chlebíčky.

Zdroje informací:

Kniha Přemek Podlaha a kol.: To nejlepší z Receptáře

Kniha Přemek Podlaha a kol.: Zlatá kniha Receptáře

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více