Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Redakční rádce: Jak si vybrat ten nejlepší kuchyňský robot podle výkonu i materiálu a kolik vás to bude stát?
Zdroj: Robot MUM Serie 2. Bosch, 6990 Kč Zdroj: Oficiální materiály prodejce

Chcete připravovat pro svojí rodinu chutná a zdravá jídla, ale přitom nechcete trávit celé dny v kuchyni? Vsaďte na multifunkčního pomocníka – kuchyňského robota, který minimálně polovinu práce udělá za vás.

Jaké roboty známe?

K dostání jsou dva druhy robotů: s ramenem a bez něj. První varianta slouží hlavně k hnětení, šlehání a míchání těsta. Nicméně díky bohatému příslušenství, kterým mohou být tyto spotřebiče doplněny, zvládnou i umlít maso nebo mák, strouhat, mixovat, krájet těstoviny, odšťavňovat zeleninu nebo ovoce apod. Roboty s ramenem mají v jeho spodní části umístěné metly, které se otáčejí dvěma způsoby. Buď středovým, kdy se metly točí kolem své osy, nebo planetárním, kdy jsou metly umístěné na pohyblivé hlavě, takže obsáhnou celý vnitřek mísy a těsto rovnoměrněji promíchají.

Druhým typem robotů jsou roboty bez ramene, pro které se vžil název food procesory. Pohon mají ve spodní části, zatímco nahoře je plastová nádoba, v níž se pohybují jednotlivé nástavce. Sekají, mixují, šlehají, krájejí i strouhají, ale přípravu těsta zvládnou obtížnějí a spíše v menším množství. Pro menší rodinu jsou ale ideální.

Dejte přednost kovu

Obecně platí, že čím více částí má robot kovových, tím je to lepší, protože vám déle vydrží. Rozhodně by však měl mít kovové převody a motor. Pokud chcete, aby robot podal standardní výkon i při míchání kynutých těst, měl by mít příkon alespoň 1000 Wattů.

Pořiďte si alespoň třílitrovou mísu

Součástí kuchyňských robotů bývají mísy, které jsou vyrobeny buď z nerezu, keramiky nebo skla. Roboty bývají někdy rovnou vybavené dvěma mísami, ale pokud ne, tak je dobré si druhou přikoupit. Při šlehání těsta a bílků prostě s jednou mísou nevystačíte. Důležitá je také velikost mísy. Abyste v ní pohodlně připravili například průměrně velký koláč, je dobré, aby měla objem alespoň 3 litry.

Chytré roboty samy uvaří

Chytrý kuchyňský robot se ovládá jednoduše, pomocí barevné dotykové obrazovky, která je přehledná, takže se snadno zorientujete v programech, který přístroj nabízí. Umožňuje tedy zvolit nejen běžné činnosti, jako je vynulování váhy nebo kontrolu času, který zbývá do konce daného programu, ale především zde vybíráte z přednastavených programů. Robot vám pak sám připraví pokrmy z jednoho hrnce, zdravou zeleninu v páře, nechá vykynout těsto nebo vyšlehá sníh z bílků, případně rozpustí čokoládovou polevu. Navíc disponuje technologií indukčního vaření. Chytré roboty se hodí do domácnosti, kde je domácí vaření důežité, ale chybí praktické zkušeností, anebo naopak tam, kde je více členů domácnosti a je potřeba ulehčit si práci.

Výkonný model koupíte zhruba za pět tisíc

Co se týká ceny, patří kuchyňský robot k dražšímu vybavení. Dalo by se říci, že pro běžné použití v kuchyni vystačíte s robotem v cenovém rozpětí od 2000 do 5000 korun. U levnějších modelů ale převládá plast, mají menší příkon a skromnější výbavu. Naopak roboty, jejichž cena se blíží 10 000 korun, bývají většinou celokovové a disponují různorodým příslušenstvím. Inteligentní roboty vám práci v kuchyni nejvíce usnadní, ale zároveň je nutné si na komfort "trochu" připlatit. Mohou vás vyjít klidně i na 15 000 korun a více. Zkušené cukrářky a pekařky volí obvykle modely od 10 tisíc výše. Vydrží totiž větší zátěž a po dlouhou dobu. Pro začátečníky v kuchyni naopak klidně postačí levnější kousek. 

Zdroje: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mixer_(appliance)

https://www.thespruceeats.com/buy-stand-mixer-1908547

https://www.vybero.cz/kuchynske-roboty