Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct šťavnaté kuře? Víme, jaká směs koření je nejlepší, a prozradíme osvědčený trik, díky kterému se maso rovnoměrně propeče
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pečené kuře patří mezi naše nejoblíbenější jídla. Pokud se vám nechce pokaždé ladit poměr koření, připravte si hotovou směs do zásoby. A pak už si můžete pochutnávat na voňavém a křupavém masíčku.

Co patří do směsi koření na pečené kuře

Pečené kuře milují děti i dospělí a je jedno, jestli je kuře vcelku nebo naporcované. Když ho připravujeme, dáváme na něj nejrůznější koření. Může to být pouze kmín, sladká paprika a samozřejmě sůl. Variantou jsou ale i další druhy koření, jako jsou zázvor, kurkuma, pepř, sušený česnek, ale případně také tymián, oregano, rozmarýn. Pro milovníky pikantnějších jídel se hodí mletá pálivá paprika, mleté chilli, kouřový nádech dodá uzená paprika.

Jak připravit kořenící směs na kuře

Směs může být variabilní podle toho, jaké chutě máme raději. Milovníci bylinek přidají více tymiánu, rozmarýnu a podobně. Ti, kteří chtějí více pálivosti, zase přidají třeba trochu chilli.

Co je tedy potřeba do kořenící směsi na jedno kuře? 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička zázvoru, špetka pepře, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky sušeného tymiánu, můžete přidat i ½ lžičky třtinového cukru pro karamelový nádech a 2 lžičky soli.

Co udělat, než dáte kuře do trouby

Pokud chcete dokonalé maso, je lepší vyndat ho z lednice alespoň o hodinu dříve. Kuře se zatím stihne přizpůsobit teplotě. Ve výsledku bude lépe propečené a šťavnatější. Kuře také dočistěte od peří, pokud je třeba, a neomývejte ho, abyste si do dřezu a jeho okolí případně nezanesli salmonelu či jiné bakterie, které se na syrovém kuřecím mase mohou vyskytovat.

Protože se každá část kuřete propéká jinak, vyzkoušejte osvědčený trik pro rovnoměrnější propečení. Svažte nohy kuřete provázkem z přírodního materiálu.

Kuře by mělo přijít do pekáčku jen o trochu většího, než je jeho velikost. Aby kuře neleželo v tekutině, je dobré do pekáče nebo kastrolu vložit kovovou mřížku nebo na dno položit několik špejlí.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak upéct kuře s křupavou kůrkou

Troubu předehřejte na 220 °C. Připravte si směs koření. Do pekáčku dejte mřížku (využijte ji i pokud máte kuřecí čtvrtky), na ni položte kuře, pomažte ho máslem nebo sádlem zvenčí i zevnitř, a do pekáčku nalijte trošku vody. Do kuřete vetřete koření (i uvnitř) a svažte překřížené nohy kuřete provázkem. Nádobu zakryjte a dejte ji do předehřáté trouby.

Asi po 10 minutách teplotu snižte na 180 °C. Po dalších 20 minutách kuře otočte, přelijte vypečenou šťávou, zpátky přiklopte. Bude se péct asi dalších 40 minut. Každou čtvrthodinu maso přelévejte výpekem. Pokud potřebujete dolít tekutinu, přidejte trochu horké vody. Na poslední půlhodinu odkryjte a nechte vytvořit kůrčičku. Případně můžete i mírně zvýšit teplotu.

A jak poznat, že je kuře upečené? Stačí malým ostrým nožíkem píchnout do nejširšího místa stehen nebo prsou. Pokud z masa vyteče čirá šťáva, je hotové, jinak potřebuje ještě chvíli zůstat v troubě. Po vyndání z trouby nechte maso 10-15 minut odpočinout. Odstraňte provázek z nohou a můžete skvělé kuře naporcovat. 

Náš tip: Pokud máte rádi nádivku, vyzkoušejte kuře s nádivkou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více