Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Proč se tymiánu přezdívá penicilin chudých?
Zdroj: Wikimedia Commons, Isasza – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25835781

Je skvělý v kuchyni, používá se na dochucení při pečení masa i polévek a ještě vám zaručí čisté plíce, zdravý žaludek bez zánětů a silnější obranyschopnost. Tymián je neocenitelnou léčivkou, které se pro její schopnosti dříve hlavně ve Francii přezdívalo penicilin chudých.

Tymián zaručí čisté plíce a zdravý žaludek

Tymián obecný je druh rodu mateřídouška, a tak se o něm někdy mluví jako o ušlechtilejším bratru mateřídoušky vejčité, u nás nejrozšířenější bylinky tohoto rodu. Tymián má původ ve Středomoří, postupně se ale tento nízký keř rozšířil do celé Evropy, která si jej brzy oblíbila pro jeho výrazné aroma, a tedy skvělé využití nejen v kuchyni, ale například i v kosmetice. A rovněž v léčitelství. Znali jej starověcí Řekové i Římané, využívali jej druidové a podle magazínu Vital mu ve Francii kdysi přezdívali penicilin chudých, a to proto, že má skvělé dezinfekční schopnosti.

Tymián obsahuje třísloviny, silice, vitamín A, který podporuje vidění za šera, a také velké množství minerálů; od vápníku, draslíku a hořčíku přes chrom až po železo. Najdeme v něm i flavonoidy, čili vitamín P, látky, které mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém. Jeho nespornou výhodou je, že léčivé látky jsou obsaženy ve všech částech rostliny.

Pro svoje čistící schopnosti je tymián často využíván k léčbě onemocnění horních cest dýchacích, ale je skvělý i pro nemocné plíce a čaj z něj se doporučuje pít astmatikům pro zmírnění kašle.Tato bylinka je jedním z nejsilnějších přírodních antiseptik; účinkuje proti nejrůznějším bakteriím, prvokům a plísním. Funguje i proti průjmům a zánětům žaludku, ulevuje od nadýmání. Tymián působí rovněž jako diuretikum.

Jak tymián užívat?

Tymián je nedílnou součástí tzv. bouquet garni, což je svazek bylinek, který se používá do omáček a polévek k jejich dochucení při vaření. Kromě tymiánu v něm tradičně najdeme také bobkový list a petržel, další přísady se liší podle regionů i jednotlivých kuchařů. Snítka tymiánu rozhodně patří i do tradičního irského guláše, tzv. irish stew, který se vaří z brambor, zeleniny a nejčastěji jehněčího masa. Právě k masu se tymián skvěle hodí, proto ho jistě můžete přihazovat i do pekáče.

Pokud se chcete tymiánem vyloženě léčit, můžete zkusit čaj nebo tymiánový sirup. Čaj je vhodný při potížích se žaludkem a močovým měchýřem, sirup zase pro postupné posílení imunity a celkovou očistu organismu. Čaj je možné také inhalovat. Odvarem z tymiánu si můžete omývat pleť postiženou hnisavým akné - bylinka pleť hezky a šetrně vyčistí. Stačí jednu a půl čajové lžičky sušeného tymiánu spařit asi 250 ml vody a nechat 10 minut (nikdy ne déle, vylouhovaly by se třísloviny) louhovat. Výsledek je možné rovnou pít, anebo jej dále ředit.

Tymiánový sirup vyrobíte z cca 10 gramů sušeného tymiánu, hrnku vody a hrnku třtinového cukru. Do studené vody nasypete cukr a necháte vařit tak dlouho, dokud se nerozpustí. Poté odstavíte a do sladké vody přidáte bylinku, kterou necháte nejlépe přes celou noc louhovat. Druhý den sirup přecedíte přes plátno. Pokud jej chcete podávat malým dětem, můžete jej ještě dosladit medem nebo trochu zdravějším a výživnějším čekankovým sirupem.

Recepty k tomuto článku