12 nejlepších receptů na pečené kuře: Zkuste to s česnekem a citronem, plněné mandlovou nádivkou nebo à la kachna!

Pečené kuře patří mezi nejoblíbenější a na přípravu i nejsnazší jídla. Asi i proto existuje bezpočet receptů, jak tuhle dokonalou krmi připravit. Pokud už vám obyčejná klasika se solí a kmínem nestačí, inspirujte se našimi vybranými tipy!
Jak na základ
Ano, vložit kuře do pekáče, osolit a upéct zas taková věda není, přesto, jako u každého jídla, i zde existuje možnost, jak mít kuře po vytažení z trouby lepší nebo horší. Základ spočívá v přípravě už předem. Kuřecí maso, stejně jako jakoukoliv jinou drůbež, je vhodné pořádně osolit zvenku i zevnitř. Aby bylo maso po upečení šťavnaté, a ne vysušené, můžete prostor mezi kůži a prsíčky „vycpat“ kousky studeného másla, anebo můžete prsa prošpikovat slaninou. Máte-li rádi nadívané kuře, tak nádivka se hodí kromě do dutiny břišní právě i pod kůži. Jak na celý postup se dočtete zde. Kuře stačí jen osolit, okmínovat, případně poprášit mletou sladkou nebo uzenou paprikou a upéct v předehřáté troubě. Když koupíte dobré kuře, dobře je ochutíte a nebudete je „sušit“ dlouho, máte do hodinky na stole parádní oběd. Ale kromě tohoto základu lze kuře upéct ještě mnohem zajímavějšími způsoby!
Článek z magazínu
Ochucené pečené kuře
Nejsnazší, přesto také zajímavá varianta! Jak na to? Záleží na vaší chuti! Skvěle s kuřetem ladí kombinace obyčejného rozetřeného česneku, soli a citronové šťávy. Kyselosti se nemusíte bát, citron jídlu dodá pouze správný šmrnc! Ostatně, skvěle funguje i v jiných slaných pokrmech. Další možností je kuře nejdříve ponechat hodinku či déle v marinádě a pak péct. Výtečné je i jen osolené kuře, bohatě posypané majoránkou.
Nadívané kuře
Kuře, drůbež či jiné maso s nádivkou se považuje za slavnostnější variantu jídla. Na základní nádivku budete potřebovat: 2-3 na kostičky nakrájené starší housky nebo rohlíky, dále 50 g změklého másla, nasekanou petrželku, játra a žaludky (lze vynechat, nebo použít jen kuřecí játra), sůl, muškátový květ nebo oříšek, 2 žloutky, 2 lžíce smetany či mléka, sníh ze dvou bílků a 20 g strouhanky. Pokud použijete i játra, je nutné je nejprve očistit, pokrájet a orestovat na trošce másla. Poté k játrům přidejte nasekanou petrželku, změklé máslo utřené se solí a žloutky, trochu muškátu a housky namočené v mléce či smetaně. Nakonec vmíchejte sníh z bílků a podle potřeby zahustěte strouhankou. Nádivka se dá také vylepšit na kostičky nakrájenou šunkou nebo nasekanými mandlemi.
Kuře à la kachna či bažant
Kuře se dá díky své téměř neutrální velmi jemné chuti díky správnému ochucení nebo díky specifickým surovinám připodobnit k jinému druhu masa. Když kuře pořádně osolíte a okmínujete a „posadíte“ do pekáče na červené nebo bílé kysané zelí, bude po upečení připomínat kachnu. Když je pro změnu doplníte typickým divokým kořením a potřete medem, případně doplníte jablky, bude pak chutí připomínat bažanta. Zkuste to!
Kuře pečené s přílohou
Jídla z jednoho pekáče milují všichni! Aby taky ne. Zašpiní se jen jeden kus nádobí a navíc je možné v pekáči na prkýnku oběd i servírovat doprostřed stolu, aby si každý strávník mohl nandat sám. Kuře je pro tuhle úpravu doslova jako stvořené. Dá se skvěle upéct na rýži se zeleninou, na bramborách nebo i hezky staročesky na kroupách.
Témata: kuře, pečené, nádivka, rýže, brambory
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Hranolkový cuketový salát
Přidáno před 11 hodinami

Pomazánka ze žervé s mrkví
Přidáno před 12 hodinami

Cuketová pomazánka s anglickou slaninou
Přidáno před 19 hodinami

Kořeněné kuřecí nudličky v pánvi
Přidáno 6. 7. 2022 07:15

Pomazánka z králičího masa
Přidáno 5. 7. 2022 19:04

Králík ve sladkokyselé omáčce s houbami
Přidáno 5. 7. 2022 13:49
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.