Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejlepších receptů na pečené kuře: Zkuste to s česnekem a citronem, plněné mandlovou nádivkou nebo à la kachna!
Zdroj: Toprecepty

Pečené kuře patří mezi nejoblíbenější a na přípravu i nejsnazší jídla. Asi i proto existuje bezpočet receptů, jak tuhle dokonalou krmi připravit. Pokud už vám obyčejná klasika se solí a kmínem nestačí, inspirujte se našimi vybranými tipy!

Jak na základ

Ano, vložit kuře do pekáče, osolit a upéct zas taková věda není, přesto, jako u každého jídla, i zde existuje možnost, jak mít kuře po vytažení z trouby lepší nebo horší. Základ spočívá v přípravě už předem. Kuřecí maso, stejně jako jakoukoliv jinou drůbež, je vhodné pořádně osolit zvenku i zevnitř. Aby bylo maso po upečení šťavnaté, a ne vysušené, můžete prostor mezi kůži a prsíčky „vycpat“ kousky studeného másla, anebo můžete prsa prošpikovat slaninou. Máte-li rádi nadívané kuře, tak nádivka se hodí kromě do dutiny břišní právě i pod kůži. Jak na celý postup se dočtete zde. Kuře stačí jen osolit, okmínovat, případně poprášit mletou sladkou nebo uzenou paprikou a upéct v předehřáté troubě. Když koupíte dobré kuře, dobře je ochutíte a nebudete je „sušit“ dlouho, máte do hodinky na stole parádní oběd. Ale kromě tohoto základu lze kuře upéct ještě mnohem zajímavějšími způsoby!

Ochucené pečené kuře

Nejsnazší, přesto také zajímavá varianta! Jak na to? Záleží na vaší chuti! Skvěle s kuřetem ladí kombinace obyčejného rozetřeného česneku, soli a citronové šťávy. Kyselosti se nemusíte bát, citron jídlu dodá pouze správný šmrnc! Ostatně, skvěle funguje i v jiných slaných pokrmech. Další možností je kuře nejdříve ponechat hodinku či déle v marinádě a pak péct. Výtečné je i jen osolené kuře, bohatě posypané majoránkou.

Nadívané kuře

Kuře, drůbež či jiné maso s nádivkou se považuje za slavnostnější variantu jídla. Na základní nádivku budete potřebovat: 2-3 na kostičky nakrájené starší housky nebo rohlíky, dále 50 g změklého másla, nasekanou petrželku, játra a žaludky (lze vynechat, nebo použít jen kuřecí játra), sůl, muškátový květ nebo oříšek, 2 žloutky, 2 lžíce smetany či mléka, sníh ze dvou bílků a 20 g strouhanky. Pokud použijete i játra, je nutné je nejprve očistit, pokrájet a orestovat na trošce másla. Poté k játrům přidejte nasekanou petrželku, změklé máslo utřené se solí a žloutky, trochu muškátu a housky namočené v mléce či smetaně. Nakonec vmíchejte sníh z bílků a podle potřeby zahustěte strouhankou. Nádivka se dá také vylepšit na kostičky nakrájenou šunkou nebo nasekanými mandlemi.

Kuře à la kachna či bažant

Kuře se dá díky své téměř neutrální velmi jemné chuti díky správnému ochucení nebo díky specifickým surovinám připodobnit k jinému druhu masa. Když kuře pořádně osolíte a okmínujete a „posadíte“ do pekáče na červené nebo bílé kysané zelí, bude po upečení připomínat kachnu. Když je pro změnu doplníte typickým divokým kořením a potřete medem, případně doplníte jablky, bude pak chutí připomínat bažanta. Zkuste to!

Kuře pečené s přílohou

Jídla z jednoho pekáče milují všichni! Aby taky ne. Zašpiní se jen jeden kus nádobí a navíc je možné v pekáči na prkýnku oběd i servírovat doprostřed stolu, aby si každý strávník mohl nandat sám. Kuře je pro tuhle úpravu doslova jako stvořené. Dá se skvěle upéct na rýži se zeleninou, na bramborách nebo i hezky staročesky na kroupách.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více