Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit listový špenát. Osvědčené špenátové recepty z oblíbené zeleniny
Top recepty

Listový špenát je skvělou surovinou do kuchyně. Máme mnoho možností, jak ho využít. Vaříme z něho špenátové polévky, dusíme ho a zapékáme. Jemně nakrájené listy přidáváme do placek a upravujeme je s těstovinami. Inspirovat se můžeme osvědčenými recepty.

Čerstvé listy špenátu

Čerstvé špenátové listy se dají běžně koupit. Navíc pěstování špenátu je snadné. Pokud jsme si ho na zahradu vyseli už na podzim, budeme na jaře sklízet pěkné a mohutné listy. Zjara vysetý špenát bývá jemnější a listy jsou obvykle menší. Po oteplení špenát začne vybíhat do květu.

Do špenátové polévky je nejlepší čerstvý špenát, ale pokud ho nemáme, bude stačit i mražený. Jednotlivé listy dobře omyjeme. Na ochucení používáme především česnek a osmahnutou cibuli. Do polévky přidáme rozkvedlané vajíčko a pro zjemnění trochu smetany nebo mléka.  

Těstoviny nebo gnocchi se špenátem

Na pánvi připravíme ochucené kuřecí maso, které jsme nakrájeli na kousky. Přidáme k němu špenát, utřený česnek a další suroviny podle zvoleného receptu. Pokrm doplníme hustou smetanovou omáčkou, kterou podáváme společně s těstovinami nebo gnocchi. 

V troubě zapečená jídla

Nejrůznější zapečená jídla jsou oblíbená a přidáním špenátových listů nic nezkazíme. Špenát je šťavnatý, má pěknou barvu a příjemnou jemnou chuť. Gnocchi, těstoviny nebo brambory, které budeme zapékat společně se špenátem, zalijeme před vložením do trouby smetanovou směsí.

Špenátové placky a lasagne

Jemně nakrájený listový špenát je vhodný jako součást různých placek a placiček, které dochutíme česnekem. Podáváme je s pečivem nebo s bramborami. Podle dalšího receptu do pekáče vrstvíme lasagne a připravený špenát s bešamelem. Přidáme i strouhaný sýr a pokrm zapečeme.

Špenát s haluškami a bramborami

Špenátem, který osolíme a dochutíme kořením, obohatíme různá jídla. Používáme ho především na jaře. Můžeme si uvařit halušky s listovým špenátem, plněná kuřecí stehna nebo čerstvý špenát s bramborami a vejci z jedné pánve.

Pohanka i polenta, tentokrát se špenátem

Pohanku budeme mít uvařenou během chvilky, špenát do ní přidáme až krátce před dovařením. Pokrm jíme buď přímo, nebo ho ještě zapečeme se strouhaným sýrem. Z pohankové mouky také pečeme palačinky, které plníme tepelně upravenými špenátovými listy

Špenát zužitkujeme do mnoha jídel, která připravujeme nejen na jaře, ale i kdykoliv během roku. Můžeme ho používat jako náplň do různých slaných závinů a pečiva z listového těsta. Připravujeme z něj nádivky do slaných koláčů a hodí se jako náplň do pizzy.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky