Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bob Dylan netradiční chléb od své matky zbožňoval.
Zdroj: Xavier Badosa / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0 / pexels / koláž Toprecepty.cz

Je jedním z nejznámějších písničkářů na světě, obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Přesto zůstal Bob Dylan v očích své matky Beatty obyčejným „klukem“ který si na nic nehraje. I proto mu s radostí do jeho dospělosti připravovala banánový chléb s čokoládou, který měl tak rád. Určitě by mu ho přichystala i k jedenaosmdesátým narozeninám, kterých se zpěvák tento týden dožívá.

Nechtěně rebelem

Bob Dylan se narodil 24. května 1941 v americkém Duluthu. Za svůj život se stihl stát vzorem pro mnohé muzikanty, ale v šedesátých letech to spíš vypadalo, že jeho kariéra bude ovlivněna sociálními nepokoji ve Spojených státech. Pro mnohé se totiž podle Wikipedie stal písničkář svými písněmi jako „The Times Are a-Changing‘ (u nás známé od  Golden Kids jako „Časy se mění“ - pozn. red.) neoficiálním mluvčím amerického hnutí za občanská práva.

Slavná matka slavného syna

Rodiče Boba Dylana se v jeho šesti letech přestěhovali do Hibbingu v Minnesotě, kde se začala formovat osobnost pozdějšího vítěze 11 cen Grammy, Oscara, držitele Prezidentké medaile svobody, Pulitzerovy ceny či Nobelovy ceny za literaturu.

Matka Roberta Allena Zimmermana, jak zní Dylanovo rodné jméno, byla na svého syna velmi pyšná. Často vyprávěla o tom, jak je složité se projít po městě, aniž by nebyla zastavována lidmi, kteří ji chtěli pozdravit a zeptat se, jak se vede jejímu slavnému synovi.

Zpěvák bez ega

Beatty na Boba nikdy nedala dopustit a až do své smrti v roce 2000 o něm podle serveru Needsomefun.net hovořila pouze v superlativech. „Samozřejmě miluju všechno, co dělá. Jsem jeho matka,“ zdůrazňovala. „Je to pozoruhodný, úžasný člověk, plný soucitu. Nemá žádné ego. Lidé ho ve skutečnosti neznají. Ale já ano a jsem za to vděčná. Každá matka by měla mít syna, jako je Bobby,“ říkávala Dylanova matka. I proto mu ráda připravovala pokrm, na kterém si autor hitu „Like a Rolling Stone“ vždy moc rád pochutnal.

Banánový chléb s čokoládovými lupínky

Z čeho ovšem Beatty Zimmeromanová připravovala jídlo, které okouzlilo muže, který byl časopisem Time zařazen mezi 100 nejvýznamnějších lidí století? Na přípravu netradičního chleba budete potřebovat: 1 šálek krystalového cukru, 50 g změklého másla nebo margarínu, 2 vejce, 4 lžíce zakysané smetany, 2 -3 zralé banány, 2 šálky hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 200 g čokoládových lupínků, 2 středně velké formy na toustový chleba.

Jak na to?

  1. Předehřejte si troubu na zhruba 180 stupňů.
  2. V míse smíchejte cukr a máslo, popřípadě margarin. Přidejte vejce a dobře vyšlehejte.
  3. Přimíchejte zakysanou smetanu a rozmačkané zralé banány. Vše znovu dobře promíchejte.
  4. V další misce je třeba promísit mouku a jedlou sodu. Suchou směs přidejte do směsi se zakysanou smetanou a poté vmíchejte čokoládové lupínky.
  5. Těsto rozdělte do jedné větší nebo dvou menších máslem vymaštěných forem, které můžete i vysypat třeba kokosem či strouhankou.
  6. Pečte asi 50 minut při 180 stupních. Jakmile jsou bochníky hotové, vyklopte je na chladicí mřížku nebo na alobal.
  7. Dezert podávejte ještě vlažný, aby se čokoláda stále mohla rozpouštět i při servírování.

Zdroje informací:

Wikipedia.org - Bob Dylan

Needsomefun.netBob Dylan and His Mother Beatty (Stone) Zimmerman

Williammckeen.comFrom the kitchen of Bob Dylan's mother

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více