Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilované maso se zeleninou
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Grilovací sezóna je plném proudu, a tak se začínajícím pořadatelům může hodit pár rad, jak se na ni připravit. Plánovat je třeba nejen množství masa a příloh, ale také dochucovadla, nádobí, nápoje a něco sladkého pro děti. Co všechno by nemělo chybět v grilovací výbavě?

Grilování pro přátele je třeba naplánovat

Párty s grilováním patří k oblíbeným letním kratochvílím a staly se už jakousi národní tradicí. Ne každý má však zkušenosti s plánováním grilovačky pro větší počet osob. O tom, jak se vybavit po technické stránce, jsme psali už dříve v článku zaměřeném na péči o gril. Tentokrát se zaměříme na gastronomickou stránku grilování a poradíme, na co byste měli myslet už při nákupu.

Kolik masa a příloh na osobu?

Gramáž masa, zeleniny, sýrů, klobás, pečiva a dalších pokrmů se nejlépe rozpočítává jako průměr na osobu, a to zejména ve skupině namíchané z mužů, žen i dětí. Každý má jiné preference a jiný apetit, s čímž je třeba počítat při plánování jídla. Také je třeba brát v potaz čas, který je na akci vyhrazen.

Jde-li o grilovaný oběd, kdy se podávají opečené pochoutky jen jako jedno hlavní jídlo, bude množství zcela odlišné, než u grilovačky plánované na celý večer. V takovém případě se může zkonzumovat i trojnásobné množství jídla, obzvlášť podává-li se pivo nebo jiný alkohol, který povzbuzuje chuť k jídlu.

Obecně platí, že u grilování trvající déle než 4 hodiny, je třeba počítat se 2 vydatnými porcemi masa na osobu. Na dospělou osobu bez ohledu na pohlaví počítejte s přibližně 400 g masa, na 1 dítě vyjde asi 200 g. Dbejte také na to, aby v nabídce byly alespoň 2 druhy.

Ženy a děti obvykle preferují kuřecí maso, ale nesmí samozřejmě chybět ani vepřové. Nejoblíbenější klasikou je tučnější krkovice, ze které jsou výborné steaky a která se hodí i na špízy. Plánujete-li i hovězí maso, vybírejte pouze dostatečně odleželé steaky z mladého býka, které jsou na grilování nejvhodnější.

Ke grilovanému masu neodmyslitelně patří i marináda, do které se naporcované kusy naloží alespoň den předem. To neplatí u hovězího, které z grilu nejlépe chutná jen lehce potřené olejem, se solí a pepřem.

Na vepřové i kuřecí můžete použít univerzální marinádu. Budete na ni potřebovat 5 lžic oleje, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci kečupu, 1 lžičku medu, 2 prolisované stroužky česneku, ½ lžičky soli a ½ lžičky pepře. Množství je samozřejmě třeba přizpůsobit gramáži masa. Milovníci pikantních chutí mohou do marinády přidat 1 lžičku dijonské hořčice nebo mleté chilli.

Přílohy k masu

Ke grilovanému masu nesmí samozřejmě chybět příloha. Počítejte s 1 krajícem chleba na porci a také alespoň s 200 g zeleniny na osobu. Ta může mít podobu již namíchaného salátu, ale někdo může preferovat zeleninu grilovanou. Na gril se nejlépe hodí papriky, cukety, lilky, masitější rajčata a neměla by chybět ani celá kukuřice, kterou ocení zejména děti.

Další nezbytné pochutiny na gril

Může se zdát, že gramáž jídla na osobu uvedená výše už musí i na delší grilovačku stačit. Každý pravidelný účastník grilování však ví, že se neztratí ani pár klobásek a hermelínů grilovaných v alobalu. Ty jsou rychle hotové a mohou posloužit jako mezichody. Sýry jsou ostatně důležité i při přítomnosti vegetariánů.

Univerzální omáčky, dipy a nakládaná zelenina

Na stole nesmí kromě výše uvedených propriet chybět ani kečup, hořčice a různé druhy dipů k masu i zelenině. Zvolit můžete dip jogurtový, tvarohový, sýrový nebo ze zakysané smetany. Přidejte pažitku, petrželku nebo jiné čerstvé bylinky, hodí se i prolisovaný česnek, sladká paprika nebo nadrobno nakrájená nať jarní cibulky. Chutě se dají kombinovat libovolně dle preferencí.

K vepřovému masu a klobáskám ladí čerstvě nastrouhaný křen a pro vyznavače pálivého také ostřejší omáčka typu tabasco. Jistě se neztratí ani kyselé okurky, kozí rohy nebo nakládané zelí, které se ke grilovanému masu rovněž báječně hodí.

Nápoje ke grilovačce

Na pivo zejména pánové ke grilovanému masu jistě nezapomenou, ale myslet je třeba i na pitný režim těch, kteří zlatavému moku neholdují. Střik z bílého vína je na letní párty také oblíbeným drinkem, zejména u žen. Přibalte také pár citrusů na jednoduchou limonádu, ve velkém horku skvěle osvěží mátová nebo okurková limonáda.

Vybavení ke stolování

Při domácí grilovačce si s nádobím a příbory lámat hlavu nemusíte, jinak je tomu u grilování mimo dostupné zdroje. Jednorázové tácky, příbory a kelímky jsou v tomto případě jasnou volbou, nejlépe v ekologičtější papírové variantě. Počítejte s tím, že jich bude třeba 2-3x více, než jaký je počet osob, pokud se grilovačka protáhne.

Určitě také nezapomeňte na dostatek papírových ubrousků, ostré nože na krájení masa, sáčky na odpadky, alobal na grilování sýrů a menších kousků zeleniny.

Grilovaný dezert nejen pro děti

Jsou-li děti součástí grilovací párty, nemělo by se zapomínat ani na něco sladkého. Grilovaný ananas s medem a skořicí jim můžete napíchnou na špejli, aby se jim lépe konzumoval.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více