Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ceny a kvalita základní zeleniny, jako jsou brambory nebo cibule, jsou dlouhodobým terčem kritiky zákazníků běžných supermarketů. V Brně jsme objevili alternativu, díky které lze pořídit tyto běžné suroviny nonstop bez čekání, v dobré kvalitě a za příznivou cenu. A také jsme otestovali, jak vše funguje.

Automaty na základní potraviny

Automatů, ve kterých můžete pořídit potraviny vysoké kvality za příznivou cenu přímo od lokálních farmářů, po celé republice díky vysoké poptávce přibývá. Mlékomaty už jsou tu s námi už několik let, pohodlně a mimo běžnou otevírací dobu supermarketů však dnes můžete ve větších městech i poblíž samotného zdroje pořídit také vejce, maso, med, zeleninu a spoustu dalších potravin.

A jak zjistit, zda se farmářský automat nachází ve vašem okolí? Vyzkoušeli jsme do Google map zadat různá slovní spojení, jako například automat na potraviny, farmářský automat, mlékomat apod., a pokaždé se nám v mapě objevila jiná místa. Popis na mapách tedy není sjednocený tak, aby stačil pouze jeden výraz, ale je třeba jej specifikovat.

My jsme osobně vyzkoušeli jeden ze dvou brněnských automatů na farmářskou zeleninu v městské části Kohoutovice, ve kterém v současné době (červenec 2023) nakoupíte brambory a cibuli, v sezóně však vydává také česnek, jablka či směs kořenové zeleniny na polévku. 

Tzv. Bramat je v jihomoravské metropoli poměrně krátce (od roku 2022), podle jednoho ze dvou majitelů, Petra Grünwalda ml., je však v plánu sortiment zeleniny rozšířit o další druhy a expandovat i do dalších lokalit.

V současné době je již v procesu realizace automatů do městských částí Vinohrady a Žabovřesky. K dotazu na rozšíření i mimo Brno provozovatel říká: "Vzhledem k tomu, že jde o pilotní projekt, budeme vyhodnocovat data za poslední půlrok a poté se budeme eventuálně posouvat dál po jižní Moravě. Zvažujeme další městské části Brna a do budoucna také města Blansko, Boskovice, Ivančice, Židlochovice apod."

Brambory špičkové kvality nonstop

V brněnském automatu na zeleninu jsme otestovali funkčnost, uživatelskou přívětivost a samozřejmě i kvalitu a chuť zakoupených brambor. Na dokumentaci naší návštěvy se můžete podívat v galerii pod článkem. Tzv. Bramat je umístěn na veřejném prostranství a funguje 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Automat měl v nabídce brambory rané odrůdy Carrera z rodinné farmy Langových pocházející z jihomoravské obce Iváň. Dočetli jsme se, že jsou to první brambory, které lze na území ČR v tomto období sklízet. Dále byla možnost zakoupit cibuli, ke které na automatu podrobnější popis chyběl. Z displeje jsme se dozvěděli pouze původ v Dolních Dunajovicích.

Instrukce k nákupu jsou pochopitelné a ovládání intuitivní. Na displeji si jednoduše vyberete produkt z aktuální nabídky, který následně zaplatíte bezkontaktně kartou, a ten vypadne do prostoru za vysunovacími dvířky. Na displeji se sice zobrazí volba hotovostní platby, v instrukcích na automatu se však dočtete, že není aktivní, a ani otvor na bankovky či mince zde nenajdete.

Vyplatí se kupovat zeleninu v automatu?

V automatu jsme zakoupili 3 kg brambor za 65 korun, což vychází na necelých 22 korun za kilogram. V běžném supermarketu za kilogram rané odrůdy aktuálně zaplatíte 25-35 korun a málokde se dopátráte původu produktu.

Balení 1,5 kg cibule se zde prodává za 50 korun, kilogram tedy pořídíte za 33 korun. Ceny za kilogram cibule v supermarketu se pohybují kolem 40 korun.

Nákup v automatu s kvalitní zeleninou se tedy rozhodně vyplatí. Bez front nakoupíte v jakoukoli denní i noční hodinu levněji a pohodlněji než v obchodě, a sledujete-li facebookové stránky provozovatele, dozvíte se vše o původu aktuálně nabízených produktů i o chystaném sortimentu na další týdny.

Zakoupené brambory byly skvělé na pohled i chuťově a na rozdíl od zkušeností se síťkami z obchodů jsme nenarazili na žádný poškozený kus.

K opravdu překvapivé ceně za prvotřídní kvalitu se nám provozovatel a původce nápadu na odvážný projekt rovněž vyjádřil: "Myšlenku tohoto automatu jsem nikdy nedělal kvůli zisku nebo nějaké ekonomické přidané hodnotě. Bramat má sloužit nám všem. Vám zákazníkům jako zdroj kvalitních potravin za které ručím svým jménem já, Petr Grünwald ml., a podpora těch lidí, kteří tu zeleninu a ovoce pro vás pěstují na to, aby byli schopni v rozumném časovém horizontu prodat veškerou svoji produkci za adekvátní cenu vůči jejich práci. A tohle všechno neuděláme jinak, než že český občan bude primárně kupovat české potraviny od lidí, které zná, nebo má k těmto lidem přístup."

Automaty udržují optimální teplotu skladování

Zajímalo nás také, zda umístění automatu na přímém slunci neovlivní kvalitu zeleniny, která je v nich uskladněna. "Automaty se zavážejí každý den, průměrná doba setrvání balíčku v automatu je 18 hod a automat je vybavený termostatem, vyhříváním i klimatizační jednotkou tak, aby v automatu byla teplota od 8 do 10 °C. Takže se dle potřeby buď vyhřívá nebo chladí. Samozřejmostí je dobrá izolační vrstva v rámu celého automatu," dodává Petr Grünwald ml.

Fotogalerie - Automat na zeleninu

Ukázat 8 fotografií

Zdroje informací:

Facebook.com: Bramat Czech - automaty na zeleninu a ovoce
Driconsta.cz: BRAMAT – automat na zeleninu

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více