Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketa se hodí do mnoha pokrmů, třeba i do langoše.
Zdroj: freepik, koláž Toprecepty.cz

Letošní cuketová sezona stále pokračuje a nápady těch, kteří stále nosí ze zahrady další kousky této zeleniny dochází. Proto vám nabízíme tip, jak spojit chutné s užitečným. Langoše jsou totiž osvědčeným hitem a zbavit se další cukety potěší.

Nebojte se droždí

Příprava velmi jednoduchá, ačkoliv může někoho zprvu odradit přítomnost droždí v receptu. Není však důvod se obávat složitého kynutí, jelikož je v receptu použito sušené droždí, stačí vše jen smíchat dohromady. 

Zvolte si mouku podle svého

Pokud by někdo měl problém s hladkou moukou, která je při tvorbě langošů použita, může si vytvořit mouku cuketovou, ale v tom případě musí počítat se zdlouhavým sušením zeleniny a o rychle udělané večeři se již bavit nemůžeme. Některé recepty zase doporučují kromě hladké použít i polohrubou mouku.

Pro ty, kteří nechtějí smažit langoše v oleji, se nabízí možnost využití trouby či horkovzdušné fritézy. Musíme však počítat s tím, že v takovém případě ztratíme u této původně maďarské pochoutky onu typickou křupavost.

Cuketový langoš

Na čtyři větší kousky netradiční verze oblíbeného festivalového pokrmu budete potřebovat: 500 g čerstvé cukety, 400 g řeckého jogurtu, 500 g hladké mouky, 20 g sušeného droždí, 1 lžičku prášku do pečiva, 300 ml polotučného mléka, 1 lžičku cukru, sůl, řepkový olej na smažení.

Jak na to?

  • Cuketu nastrouhejte do mísy a posolte. Zhruba po deseti minutách slijte vodu, kterou cuketa pustila, popřípadě ji ještě vymačkejte.
  • Smíchejte sušené droždí, vlažné mléko, mouku a cukr. Přidejte vymačkanou cuketu, jogurt, špetku soli a prášek do pečiva. Ze všech surovin uhněťte vláčné těsto. 
  • Bez kynutí okamžitě vkládejte na pomoučený vál středně velké kuličky těsta, ze kterých vytvoříte placky.
  • Připravené langoše smažte na pánvi plné rozpáleného oleje.
  • Langoše můžete zdobit klasicky česnekem, kečupem a strouhaným sýrem, ale nebojte se ani povidel či sladkého tvarohu.

Pokud máte chuť na další klasiku a potřebujete použít cuketu, zkuste karbanátky z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie