Jaké potraviny nás zchladí v horkých dnech? Skvělé jsou okurka, tvaroh i mléko, překvapí cibule a ovčí sýr
25. 6. 2023 Ostatní
Proti vysokým teplotám, s nimiž se v posledních dnech potýkáme, se můžeme bránit i vhodnou skladbou jídelníčku. Je totiž mnoho potravin, které nám v parných dnech pomohou, abychom se cítili lépe. Navíc se často jedná o suroviny, které máme běžně doma, a možná by nás ani nenapadlo, že mohou náš organismus zchladit.
Lednice není záchrana
Zapomeňte na chlazené nápoje či zmrzlinu. Opravdové ochlazení vašemu organismu přinesou potraviny, které nemusí zákonitě být z lednice nebo mrazáku. Mnoho z nich najdete ve spíži či na zahradě.
Mohlo by vás zajímat
Ovoce
Zcela nepřekvapivě se mezi nejlepší „chladiče“ řadí ovoce, především to, které obsahuje dostatečné množství vody. Například vodní meloun ji může mít podle serveru Be Bodywise až 92 procent, je naprosto ideální stejně jako koktejly z něj vytvořené. Vhodný je ovšem i banán, který sice nepatří mezi šťavnaté druhy ovoce, ale dokáže dodat okamžitou energii a také přimět tkáně ke smršťování. To má za následek větší vstřebávání vody a tím i lepší odolnost proti horku.
U citronu, pomeranče či dalších citrusových plodů zase můžeme využít množství antioxidantů, které obsahují. Ty totiž poskytují pocit ochlazení stejně jako vitamin C, který je v tomto ovoci hojně zastoupen. Dalšími druhy ovoce, které nás ve vedrech osvěží, jsou jahody, borůvky či ananas. Ten obsahuje enzym bromelain, jehož protizánětlivé vlastnosti poskytují tělu chladivý účinek.
Zelenina
Největším hitem pro tropické dny je jednoznačně salátová okurka. Dostatečný obsah vody, téměř 96 procent hmotnosti, v oblíbené součásti zeleninových salátů zaručí, že organismus dostane potřebné ochlazení. Z okurky se dá také vytvořit skvělá osvěžující limonáda. Stačí k rozmixované zelenině přidat vodu, vymačkaný citron a trochu medu a máte skvělý nápoj do horkých dnů. Vhodné je i avokádo , které obsahuje mononenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají odstraňovat toxiny a přebytečné teplo. Navíc je bohaté na živiny a příznivě působí na krevní tlak.
Do zeleniny vhodné pro letní dny spadá i celer. Obsahuje přibližně 95 procent vody a základní minerály, jako jsou zinek, draslík, hořčík, vápník a fosfor. Možná překvapivě se doporučuje i cibule. Má totiž ochlazující vlastnosti a pomáhá chránit před úpalem. Červená cibule obsahuje kvercetin, přírodní antialergen, který nás může ochránit například před alergií na pyl.
Tvaroh a sýry
Mléčné výrobky doporučují odborníci k ochlazování organismu dlouhodobě. Například studené mléko je podle některých expertů jedním z nejlepších nápojů v horkých dnech. Doporučují však především mléko odtučněné. Pokud jde o sýry, je lepší zvolit ovčí nebo kozí variantu. Na jídelníček tak zařaďte například stále populárnější fetu, která v salátech vystřídala dříve oblíbený balkánský sýr, nebo sýr halloumi sýr - ten můžete upravovat mnoha způsoby. Kvalitním „ochlazovačem“ je i tvaroh, který navíc vyniká antimikrobiálními a antioxidačními vlastnostmi.
Máta a pálivé pokrmy
Obsah mentolu v mátě dokáže aktivovat nervový receptor, jenž vyvolává falešný pocit, že je nám chladno. Čerstvou mátu proto přidáváme nejen do nápojů nebo ovocných salátů, ale ji můžeme konzumovat i samotnou. Místo žvýkačky tak vyzkoušejte pár lístků čerstvé bylinky a uvidíte, že vám alespoň na chvíli pomůže se zbavit myšlenek na nesnesitelné vedro. Stejně zabere i trocha pálivého jídla. To totiž dokáže přesvědčit váš organismus, že je mu až moc velké horko, a tělo se začne bránit přirozeným ochlazujícím prostředkem - pocením.
Zdroje informací:
bebodywise.com - Best Body Cooling Foods & Drinks Which Reduce Body Heat Naturally
www.cleaneatingmag.com - Cooling Foods To Eat in the Heat
rozhlas.cz - Okurka ‒ dokonalá zdravá potravina na léto
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit okurkové závitky? Hodí se k letnímu občerstvení i pro sváteční stůl
Samosběr jahod 2023: Vyrazili jsme do Vraňan a máme užitečné tipy, kdy se tam vyplatí zajet a co si připravit předem
Falešný med z květů černého bezu: Na přípravu potřebujete kromě květů bezu jen cukr a citron
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 12 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hrnkové ananasové řezy s tvarohovou náplní jsou úžasně vláčné a jemné díky ananasové šťávě v korpusu a náplni z tvarohu a másla
Nadýchaná bublanina s drobenkou podle cukráře Josefa Maršálka. Aby bylo těsto vláčné, prospěje mu podmáslí
Salát z čerstvého zelí: Křupavost a křehkost zajistí rychlé spaření horkou a pak studenou vodou, pikantní chuť dodá ocet