Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurka a jogurt, tvaroh či kefír se dají skvěle kombinovat.
Zdroj: stockking / freepik

Proti vysokým teplotám, s nimiž se v posledních dnech potýkáme, se můžeme bránit i vhodnou skladbou jídelníčku. Je totiž mnoho potravin, které nám v parných dnech pomohou, abychom se cítili lépe. Navíc se často jedná o suroviny, které máme běžně doma, a možná by nás ani nenapadlo, že mohou náš organismus zchladit.

Lednice není záchrana

Zapomeňte na chlazené nápoje či zmrzlinu. Opravdové ochlazení vašemu organismu přinesou potraviny, které nemusí zákonitě být z lednice nebo mrazáku. Mnoho z nich najdete ve spíži či na zahradě.

Ovoce

Zcela nepřekvapivě se mezi nejlepší „chladiče“ řadí ovoce, především to, které obsahuje dostatečné množství vody. Například vodní meloun ji může mít podle serveru Be Bodywise až 92 procent, je naprosto ideální stejně jako koktejly z něj vytvořené. Vhodný je ovšem i banán, který sice nepatří mezi šťavnaté druhy ovoce, ale dokáže dodat okamžitou energii a také přimět tkáně ke smršťování. To má za následek větší vstřebávání vody a tím i lepší odolnost proti horku.

U citronu, pomeranče či dalších citrusových plodů zase můžeme využít množství antioxidantů, které obsahují. Ty totiž poskytují pocit ochlazení stejně jako vitamin C, který je v tomto ovoci hojně zastoupen. Dalšími druhy ovoce, které nás ve vedrech osvěží, jsou jahody, borůvky či ananas. Ten obsahuje enzym bromelain, jehož protizánětlivé vlastnosti poskytují tělu chladivý účinek.

Zelenina

Největším hitem pro tropické dny je jednoznačně salátová okurka. Dostatečný obsah vody, téměř 96 procent hmotnosti, v oblíbené součásti zeleninových salátů zaručí, že organismus dostane potřebné ochlazení. Z okurky se dá také vytvořit skvělá osvěžující limonáda. Stačí k rozmixované zelenině přidat vodu, vymačkaný citron a trochu medu a máte skvělý nápoj do horkých dnů. Vhodné je i avokádo , které obsahuje mononenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají odstraňovat toxiny a přebytečné teplo. Navíc je bohaté na živiny a příznivě působí na krevní tlak.

Do zeleniny vhodné pro letní dny spadá i celer. Obsahuje přibližně 95 procent vody a základní minerály, jako jsou zinek, draslík, hořčík, vápník a fosfor. Možná překvapivě se doporučuje i cibule. Má totiž ochlazující vlastnosti a pomáhá chránit před úpalem. Červená cibule obsahuje kvercetin, přírodní antialergen, který nás může ochránit například před alergií na pyl.

Tvaroh a sýry

Mléčné výrobky doporučují odborníci k ochlazování organismu dlouhodobě. Například studené mléko je podle některých expertů jedním z nejlepších nápojů v horkých dnech. Doporučují však především mléko odtučněné. Pokud jde o sýry, je lepší zvolit ovčí nebo kozí variantu. Na jídelníček tak zařaďte například stále populárnější fetu, která v salátech vystřídala dříve oblíbený balkánský sýr, nebo sýr halloumi sýr - ten můžete upravovat mnoha způsoby. Kvalitním „ochlazovačem“ je i tvaroh, který navíc vyniká antimikrobiálními a antioxidačními vlastnostmi.

Máta a pálivé pokrmy

Obsah mentolu v mátě dokáže aktivovat nervový receptor, jenž vyvolává falešný pocit, že je nám chladno. Čerstvou mátu proto přidáváme nejen do nápojů nebo ovocných salátů, ale ji můžeme konzumovat i samotnou. Místo žvýkačky tak vyzkoušejte pár lístků čerstvé bylinky a uvidíte, že vám alespoň na chvíli pomůže se zbavit myšlenek na nesnesitelné vedro. Stejně zabere i trocha pálivého jídla. To totiž dokáže přesvědčit váš organismus, že je mu až moc velké horko, a tělo se začne bránit přirozeným ochlazujícím prostředkem - pocením. 

Zdroje informací:

bebodywise.com - Best Body Cooling Foods & Drinks Which Reduce Body Heat Naturally 

www.cleaneatingmag.com - Cooling Foods To Eat in the Heat  

rozhlas.cz - Okurka ‒ dokonalá zdravá potravina na léto  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více