Jaké potraviny nás zchladí v horkých dnech? Skvělé jsou okurka, tvaroh i mléko, překvapí cibule a ovčí sýr
25. 6. 2023 Ostatní
Proti vysokým teplotám, s nimiž se v posledních dnech potýkáme, se můžeme bránit i vhodnou skladbou jídelníčku. Je totiž mnoho potravin, které nám v parných dnech pomohou, abychom se cítili lépe. Navíc se často jedná o suroviny, které máme běžně doma, a možná by nás ani nenapadlo, že mohou náš organismus zchladit.
Lednice není záchrana
Zapomeňte na chlazené nápoje či zmrzlinu. Opravdové ochlazení vašemu organismu přinesou potraviny, které nemusí zákonitě být z lednice nebo mrazáku. Mnoho z nich najdete ve spíži či na zahradě.
Mohlo by vás zajímat
Ovoce
Zcela nepřekvapivě se mezi nejlepší „chladiče“ řadí ovoce, především to, které obsahuje dostatečné množství vody. Například vodní meloun ji může mít podle serveru Be Bodywise až 92 procent, je naprosto ideální stejně jako koktejly z něj vytvořené. Vhodný je ovšem i banán, který sice nepatří mezi šťavnaté druhy ovoce, ale dokáže dodat okamžitou energii a také přimět tkáně ke smršťování. To má za následek větší vstřebávání vody a tím i lepší odolnost proti horku.
U citronu, pomeranče či dalších citrusových plodů zase můžeme využít množství antioxidantů, které obsahují. Ty totiž poskytují pocit ochlazení stejně jako vitamin C, který je v tomto ovoci hojně zastoupen. Dalšími druhy ovoce, které nás ve vedrech osvěží, jsou jahody, borůvky či ananas. Ten obsahuje enzym bromelain, jehož protizánětlivé vlastnosti poskytují tělu chladivý účinek.
Zelenina
Největším hitem pro tropické dny je jednoznačně salátová okurka. Dostatečný obsah vody, téměř 96 procent hmotnosti, v oblíbené součásti zeleninových salátů zaručí, že organismus dostane potřebné ochlazení. Z okurky se dá také vytvořit skvělá osvěžující limonáda. Stačí k rozmixované zelenině přidat vodu, vymačkaný citron a trochu medu a máte skvělý nápoj do horkých dnů. Vhodné je i avokádo , které obsahuje mononenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají odstraňovat toxiny a přebytečné teplo. Navíc je bohaté na živiny a příznivě působí na krevní tlak.
Do zeleniny vhodné pro letní dny spadá i celer. Obsahuje přibližně 95 procent vody a základní minerály, jako jsou zinek, draslík, hořčík, vápník a fosfor. Možná překvapivě se doporučuje i cibule. Má totiž ochlazující vlastnosti a pomáhá chránit před úpalem. Červená cibule obsahuje kvercetin, přírodní antialergen, který nás může ochránit například před alergií na pyl.
Tvaroh a sýry
Mléčné výrobky doporučují odborníci k ochlazování organismu dlouhodobě. Například studené mléko je podle některých expertů jedním z nejlepších nápojů v horkých dnech. Doporučují však především mléko odtučněné. Pokud jde o sýry, je lepší zvolit ovčí nebo kozí variantu. Na jídelníček tak zařaďte například stále populárnější fetu, která v salátech vystřídala dříve oblíbený balkánský sýr, nebo sýr halloumi sýr - ten můžete upravovat mnoha způsoby. Kvalitním „ochlazovačem“ je i tvaroh, který navíc vyniká antimikrobiálními a antioxidačními vlastnostmi.
Máta a pálivé pokrmy
Obsah mentolu v mátě dokáže aktivovat nervový receptor, jenž vyvolává falešný pocit, že je nám chladno. Čerstvou mátu proto přidáváme nejen do nápojů nebo ovocných salátů, ale ji můžeme konzumovat i samotnou. Místo žvýkačky tak vyzkoušejte pár lístků čerstvé bylinky a uvidíte, že vám alespoň na chvíli pomůže se zbavit myšlenek na nesnesitelné vedro. Stejně zabere i trocha pálivého jídla. To totiž dokáže přesvědčit váš organismus, že je mu až moc velké horko, a tělo se začne bránit přirozeným ochlazujícím prostředkem - pocením.
Zdroje informací:
bebodywise.com - Best Body Cooling Foods & Drinks Which Reduce Body Heat Naturally
www.cleaneatingmag.com - Cooling Foods To Eat in the Heat
rozhlas.cz - Okurka ‒ dokonalá zdravá potravina na léto
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím spolehlivě zahnat žízeň? Čistou vodu můžete vyměnit za odtučněné mléko nebo ovocný koktejl. Pomůže i kokos
Falešný med z květů černého bezu: Na přípravu potřebujete kromě květů bezu jen cukr a citron
Nadýchaná bublanina s drobenkou podle cukráře Josefa Maršálka. Aby bylo těsto vláčné, prospěje mu podmáslí
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr jahod 2023: Vyrazili jsme do Vraňan a máme užitečné tipy, kdy se tam vyplatí zajet a co si připravit předem
Hrnkové ananasové řezy s tvarohovou náplní jsou úžasně vláčné a jemné díky ananasové šťávě v korpusu a náplni z tvarohu a másla
Okurkový salát: Vyzkoušejte praktické tipy k přípravě osvěžující přílohy nejen k obědu