Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na originální maďarské langoše? Recept je snadný, jen je potřeba těsto před smažením správně vytvarovat
Zdroj: Wikimedia, sikeri, CC BY-SA 4.0

Říká se jim maďarská pizza a patří k nejslavnějším maďarským specialitám a pouličním pokrmům. U nás si na langoších většinou pochutnáváme na poutích, festivalech či koupalištích, přičemž klasická kombinace kečup-česnek-sýr u nás vede. Víte, ale že Maďaři by si je s kečupem nikdy nedali?

Langoš - klasická pouliční specialita

Langoše jsou u nás typickou stánkovou specialitou, kterou seženete na mnoha venkovních akcích. Oblíbené jsou zde pěknou řádku let, již v dobách předrevolučních přivezli první recepty na langoše turisté, kteří tuto pochoutku objevili u maďarského moře Balatonu.

Na to, jak jsou u nás langoše populární, však jen málokdy narazíte na ty čerstvé. Většinou se prodávají ty ze zmraženého polotovaru, které se čerstvým krásně nadýchaným a křupavým nemohou rovnat. A když už někde mají ty pravé, obvykle se na ně stojí dlouhé fronty.

Langoše si ale poměrně snadno můžete připravit i doma. Receptů na tuto maďarskou specialitu existuje celá řada, oblíbené jsou hlavně různé jednodušší verze. Pokud byste ale chtěli ochutnat ty pravé, tak ty jsou z kynutého těsta, přičemž se dělají ve dvou verzích – klasické moučné těsto nebo těsto s přídavkem brambor. 

Pravé maďarské langoše jedině se smetanou

Původní langoše se v Maďarsku připravovaly z jakéhosi chlebového těsta a v minulosti se ani nesmažily, ale pekly se v peci na chleba ze zbytků těsta (odtud pochází i jejich název – láng totiž v maďarštině znamená plamen, u kterého se pekly).

Později se ale začaly smažit na sádle jako ideální zdroj energie v zimních měsících. V Maďarsku si langoše klidně dají už i na snídani, ale rozhodně ne s kečupem jako u nás. Nejraději je mají přelité kysanou smetanou, případně ještě posypané strouhaným sýrem typu ementál.

Tuto základní kombinaci občas doplňuje ještě šunka nebo slanina a v maďarštině se jí říká sajtos-tejfölös-sonkás lángos. I když na toto tradiční spojení Maďaři nedají dopustit, dnes již seženete langoše v mnoha dalších verzích a i v Maďarsku prodávají v tradičních stáncích langoše obložené třeba klobásami, pečeným kuřecím masem, pikantní směsí mletého masa nebo třeba vegetariánské jen se zeleninou.

Není divu, že se langoši často říká právě maďarská pizza. Dokonce se můžete setkat i se sladkými variacemi pro děti typu langoš potřený nutellou nebo s umírněnější sladkou verzí v podobě langoše se zakysanou smetanou a džemem

Jak na langoše z kynutého těsta?

Pravé langoše musejí být velké skoro jako kolo od vozu, musejí mít úplně tenoučký střed a krásně nadýchané měkké okraje. Placky z kynutého těsta ve tvaru kruhu je proto třeba dostatečně vytahovat do stran, aby byly okraje silnější než střed. Vytvarované placky se pak musí smažit krásně dozlatova ve vysoké vrstvě dostatečně rozpáleného oleje (cca 175 °C).

Nejlepší jsou úplně čerstvé, ještě teplé potřené šťávou s česnekem, které se krásně nasaje do osmaženého těsta. Není to sice žádná dietka, ale rozhodně je to náramná dobrota. Pokud jste dostali chuť si čerstvé langoše připravit doma, můžete zkusit buď bramborovou variantu, o které jsme psali již v našem dřívějším článku nebo další tradiční verzi z klasického kynutého těsta. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 100 ml mléka, 220 ml vody, 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 9 g soli a 500 ml slunečnicového oleje na smažení.

  1. Droždí smíchejte s cukrem a lžičkou mouky a přidejte vlažné mléko. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
  2. Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, vzešlý kvásek a vodu. Důkladně prohněťte, dokud vám nevznikne hladké a lesklé těsto. To je důležité, aby se netrhalo, až ho budete natahovat.
  3. Přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu.
    Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké kousky, vytvarujte z nich bochánky a nechte 10 minut odpočinout.
  4. Dejte rozehřát olej, a když je horký, začněte těsto natahovat naolejovanýma rukama, aby se vám nelepilo na ruce. Langoše smažte z obou stran dozlatova a poté nechte okapat na ubrousku. Podávejte s kysanou smetanou nebo podle vaši chuti, třeba klidně i s kečupem. 

Náš tip: Vynikající vláčné langoše z kynutého těsta s jogurtem si můžete připravit podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Tasteatlas.com: Lángos
Kniha Nejlepší světová street food
Nosalty.hu: Klasszik lángos

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Mizera Mizera

26. 4. 2023 11:49

O mnoho lepší je recept se zakys. smetanou ... mám vyzkoušené ...:-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více