Jak podle cukráře Josefa Maršálka dovést k dokonalosti laskonky a makronky? Fígl je v přípravě italského a švýcarského sněhu
23. 4. 2023 Ostatní
Další díl pořadu Buchty po ránu nabídl skvělé recepty na cukrářské skvosty, ale také dva tipy na speciální druhy bílkového sněhu. Josef Maršálek divákům představil, jak vytvořit švýcarský a italský sníh, jenž se skvěle hodí do zákusků, které jsou hitem v každé cukrárně.
Dvoufázový švýcarský sníh
Pro lahodnou laskonku doporučuje oblíbený cukrář takzvaný švýcarský sníh, přestože sám uznává, že historicky se tyto sladkosti vyráběly se sněhem italským. Tentokrát ovšem Maršálek zvolil ten, jehož příprava se musí rozdělit na dvě fáze. Na švýcarský sníh, který budeme potřebovat na domácí laskonky si podle receptu připravíme následující suroviny:
- 100 g bílků
- 35 g vody
- 180 g cukru krupice
- 1 g soli
Nejprve si nachystejte bílky s cukrem krupicí a solí. „Musí zůstat balance chuti a sůl je důležitá i kvůli šlehání,“ vysvětluje cukrář. „Zamíchejte a nad parou nebo ve vodní lázni nahřejte, ideálně na 60 °C. Pozor, musíte míchat, abyste neměli sladká smažená vajíčka,“ dodává. Nádobu se sněhem vyndejte z vodní lázně a vyzkoušejte, zda máte hotovo. „Lehce naberte sníh mezi dva prsty a promněte. Nesmíte cítit jediný krystal cukru,“ upozorňuje Maršálek. Následně se pusťte do šlehání na nejrychlejší stupeň. Ve fázi, kdy je sníh hotový, ale ne úplně tuhý, přidávejte vodu a došlehejte dopevna, zhruba 15-20 sekund. Vodu populární cukrář přidává ze dvou důvodů. Působí jako kypřidlo, které laskonky krásně nadzvedne, ale také rozpouští cukr, který je obsažen i v bílku.
Mohlo by vás zajímat
Cukrový rozvar v italském sněhu
Druhým typem sněhu, který Josef Maršálek využívá, je italský. Jeho příprava je trochu komplikovanější, protože je důležité zkoordinovat všechny činnosti, které budete muset zvládnout. Nejprve si připravte tyto suroviny:
- 55 g bílků
- 150 g cukr krupice
- 50 g vody
Cukr s vodou svařte na 118 °C, přitom si vyšlehejte sníh ze zhruba poloviny bílku. Když máte hotovo, můžete do sněhu přidat potravinářskou barvu, která dá domácí makronce požadovaný odstín. „Pokud zvolíte barvu v prášku, ne v tubě, přidávejte ji do bílku ještě před šleháním sněhu,“ radí Maršálek.
Nyní si zapněte mixér na střední chod a do obarvené směsi tenkým pramenem přidávejte stále teplý cukrový rozvar. „Když je sníh hotov, nesmí být příliš tuhý. Měl by být ve fázi, kdy dělá stuhu,“ vysvětluje cukrář s tím, že celá magie makronky spočívá v náplni, ta je totiž nositelem chuti.
Náš tip: Dbejte na to, abyste při tvorbě italského sněhu dobře spočítali, kolik času budete potřebovat na výrobu rozvaru. Je totiž důležité, aby byl připraven ve stejnou chvíli jako sníh. Teploty komponentů totiž hrají velkou roli.
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Znáte Havelské posvícení? Sestavte si s námi v říjnu sváteční posvícenské menu od snídaně až po večeři
Havelské posvícení je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela. Označuje se často jako výroční pouť, ale na rozdíl od pouti je posvícení událost… Číst více
Krásně ozdobený dort je naší chloubou. Jednoduchý trik nám usnadní krájení upečeného korpusu na rovné pláty
Určitě není vhodné vzít obyčejný krátký kuchyňský nůž, takový postup by byl už od začátku odsouzen k neúspěchu. Vyzkoušejte raději osvědčené postupy,… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!
Čas Velikonoc je spojený s různými tradicemi a je… Číst více
7 nejlepších receptů na úpravu kachny: Máte nejraději prsa jako minutku, kachnu pomalu pečenou nebo konfitovanou?
Možností na úpravu kachního masa je mnoho. Můžeme péct zvlášť prsa jako minutku, konfitovat stehna nebo upéct celou kachnu plněnou nádivkou nebo… Číst více
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Je šťavnatá, plná bylin, másla a vajíček a… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Na Čarodějnice se jedly makové koláče a mrváň, ale žádné maso. Proč?
Pálení čarodějnic je zvykem, který si připomínáme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Oblíbené zákusky - makronky. Jednoduchý návod bez vaření cukru tak, abyste uspěli hned napoprvé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 6 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 7 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 11 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 12 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pokrájet změklá rajčata? Je to jednoduché, s naším tipem to půjde snadno
Hell’s Kitchen Česko se chystá na obrazovky Novy: Vítěz dostane dva a půl milionu korun a práci u Kašpárka, říká producent
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?